Get Adobe Flash player

Вітаємо Вас у розділі "Еко-Львів" !

 Жодна жива істота, окрім Людини, не продукує відходів, що руйнують довкілля. Природа просто не здатна «переробити» ту кількість сміття, яку ми викидаємо щодня.

Будь-яка куплена вами річ може колись стати сміттям і збільшити кількість сміття на планеті. Для чого купувати сміття ?

Екологічна продукція

 У Львові відкрито магазини екологічної продукції. Побутові еко товари: екологічні миючі засоби (пральні порошки, засоби для миття посуду та ін.); екологічна косметика (шампуні, креми, натуральні мила та ін.); багаторазові підгузники з натуральної тканини, слінги; екологічні дитячі іграшки; еко-торби та багато іншого...

Магазини з екологічними продуктами харчування - інформація тут >>. Продукти харчування: крупи, борошно; соєві продукти без ГМО (тофу, соєве молоко та ін.); рослинні ковбаси; хліб на заквасках; олії та інше;

*     *     *

Екологічні поради:

Зменшуємо кількість відходів

Не купуємо сміття! Тобто не купуємо товари у зайвій упаковці, не купуємо нічого зайвого – лише те, що Вам дійсно потрібно.

Уникайте одноразових речей! Одноразовий пластиковий посуд в Україні не переробляється! Розкладається він більше 500 років! Використовуйте еко-торби замість пластикових пакетів.

Сортуємо відходи.
Органічні відходи збирайте окремо від неорганічних

Ремонтуємо
Якщо можливо, відремонтуйте зламану річ, а не купуйте нову

Здаємо відходи на переробку
Можна не лише зекономити природні ресурси, але й повернути частину витрачених грошей. 
Макулатура. Папір виготовляється з деревини. Для того, щоб виростити дерево на зміну зрізаному, потрібно 25-30 років. Здайте папір на переробку – цим Ви допоможете зберегти наші ліси. Або посприяйте виробленню паперу з коноплі (що є в десятки разів екологічніше і економічніше ніж виготовлення паперу з дерева).

Допомагаємо Людям і Природі
Віднесіть непотрібний одяг, меблі, посуд, книги чи іграшки до дитячих інтернатів чи притулків.

Екопоради ... читати далі ...

Приклад, що показує роль рослин у фільтруванні домішок і збереженні ґрунту цілим.

Контакт:

 • електронна пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

• сайт: 7promeniv.com.ua/eco

• група в Контактах (http://vkontakte.ru)  --- екологічна група "МІЙ ЛЬВІВ"--- (vkontakte.ru/club2681923)

• група у Фейсбуці --- Еко-Львів. Екологічні новини Львова.  ---  (www.facebook.com/groups/598421913655923)

 

Еко-уроки

Інформаційно-методичні матеріали для уроків екології

Просимо додавати посилання на матеріали для еко-уроків внизу сторінки в коментарях!

"Поводження з відходами" Методичні рекомендації, Львів, 2018 рік Формат PDF тут >>> (106 Mb, кольорова, 56 стор.)

• Еко-зошит для учнів 6-9 класів, Київ (формат PDF, 36 сторінок, А4). Допущено Міністерством освіти і науки України. Увага! В Зошиті є багато неточностей! Тут >>>

КУРС ПРАКТИЧНОЇ  ЕКОЛОГІЇ  ДЛЯ  ШКОЛЯРІВ розроблений Львівським Міським Дитячим Еколого-Натуралістичним Центром.

• Уроки для стійкого розвитку Тернопільської ЗОШ №24. Фотозвіт, основні напрямки. Слайд-шоу. Тут >>>

Урок – гра «Екологічний ерудит». Закарпатський обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді. В уроці є багато неточностей!

Інформаційні листівки про екологію та відходи

 Листівка про відходи і основні правила поводження з відходами, Львів, 2017. Формат PDF, А4, 2 сторінки, чорно-біла. Тут>>>

 • Листівка про пластик, Львів, 2017. Формат PDF, А4, 2 сторінки, чорно-біла. Тут>>>

Детальніше...

Харчові добавки

 Харчові добавки ("Е"-добавки в продуктах) 

За останні десятиліття в наше життя лавиною увірвалися пластикові матеріали, синтетичний одяг, ціла низка штучних миючих, косметичних та лікувальних засобів.

Ці зміни стосуються також продуктів харчування. Більшість з них містить цілу низку штучно синтезованих сполук - Е-добавок.

Харчові добавки — простий та дешевий спосіб надати продукту привабливий вигляд і колір, посилити смак, а також продовжити тармін зберігання.

Раніше назви цих хімічних речовин писали на етикетках продуктів повністю, але вони займали так багато місця, що в 1953 році в Європі, було вирішено змінити повні назви цих речовин буквою Е (від Europe) з цифровими кодами, ідентифікованими згідно Міжнародної системи класифікації (INS).

Згідно цієї системи харчові добавки діляться на групи за принципом дії:

Е100 - Е182 Барвники - для забарвлення продуктів.

Детальніше...

Борошно вищого сорту - шкідливий продукт?

 Борошно вищого сорту — шкідливий продукт?

 Зміст

1 Шліфований рис, хвороба бері-бері, вітамін В.

2 Будова та склад пшеничного зерна, висівки, клейковина.

3 Сортове борошно.

4 Цільні злаки або борошно грубого помелу.

5 Полба або спельта.

6 Тверда пшениця, макаронні вироби.

7 Дріжджі чи хліб на заквасках?

8 Чим відбілюють магазинне борошно.

Детальніше...

Позиція МОЗ України щодо вегетаріанства

Офіційна позиція МОЗ України щодо вегетаріанства

6 вересня 2018 року - офіційна позиція (Facebook) Уляни Супрун (міністр охорони здоров'я) щодо вегетаріанства:

Вегетаріанство стало способом життя для багатьох людей. Його основа - виключення з раціону м'яса тварин. Існують й більш суворі види вегетаріанських дієт, як-от веганство, прихильники якого відмовляються від великої кількості продуктів тваринного походження у харчуванні та в побуті.

Багатьох цікавить питання - чи є така дієта повноцінною, збалансованою та в цілому більш корисною для здоров’я. Адже дискусії між м’ясоїдами та вегетаріанцями тривають постійно. Крім того, навколо вегетаріанства існує багато міфів. Наприклад, що вегетаріанці отримують менше поживних речовин з їжі, їм не бажано займатись спортом, або навіть, що вегетаріанство - це хвороба.

Близько 7 років тому на просторах інтернету почала поширюватись неправдива інформація, начебто ВООЗ визнало вегетаріанство хворобою, а саме - психічним розладом. З часом ця неправдива інформація почала ширитися по медіа. Навіть після офіційного спростування ВООЗ, для багатьох людей ця новина залишила невірне сприйняття такого стилю життя.

Належним чином спланований вегетаріанський раціон харчування є здоровим, збалансованим та в багатьох випадках корисним для профілактики багатьох захворювань. Академія харчування та дієтології США підтверджує, що така дієта підходить для людей на всіх етапах життєвого циклу, в тому числі жінкам під час вагітності й лактації, немовлятам, дітям, підліткам, людям похилого віку, а також спортсменам (https://goo.gl/DT5kMZ).

На сьогодні рослинна їжа визнається як не тільки повноцінною для харчування, але також як спосіб профілактики та зменшення ризику появи багатьох хвороб. Дослідження вказують, що вегетаріанці мають нижчі ризики появи серцево-судинних захворювань (https://goo.gl/7nwGUV), (https://goo.gl/iUGPBv), надмірної ваги та ожиріння (https://goo.gl/5mtm6z) та деяких видів раку (https://goo.gl/rsJECA).

Щоб бути корисною, рослинна дієта має бути дотримана ретельно та уважно. Адже це не означає просту відмову від м’яса та продуктів тваринного походження. Саме здоровий рослинний раціон (овочі, фрукти, насіння), а також повноцінна заміна тваринного білка на рослинний (бобові, соєві продукти, горіхи) сприяють зменшенню ризику появи багатьох захворювань. Якщо ж ви не їсте м’яса, втім компенсуєте це малопоживною їжею - очікувати на якісь корисні ефекти для здоров’я марно.

Якщо хочете розпочати таку дієту - підходьте до цього розумно та зважено. Починайте повільно та поступово прибирайте м’ясо чи інші продукти тваринного походження зі свого раціону. До того ж варто заздалегідь зрозуміти, яким чином ви будете планувати свій оновлений раціон, щоб отримувати достатньо поживних речовин.

Будьте реалістичними. Якщо не дуже любите фрукти чи овочі - це може стати проблемою. Обов’язково консультуйтеся зі своїм лікарем! Він допоможе обрати найкращу стратегію переходу на новий стиль життя.

Дякуємо за допомогу UAnimals!

*     *     *     *     *

У травні 2014 року був зроблений офіційний запит з сайту "Доступ до правди" (в doc) у МОЗ України щодо позиції МОЗ стосовно впливу вегетаріанського способу харчування на здоров'я людини, і на яких наукових дослідженнях грунтується ця позиція. 

Надійшла офіційна відповідь (в doc), що вегетаріанське харчування прийнятне для здоров'я людини, і що жодних наукових досліджень на цю тему в Україні не проводилося, позиція МОЗ України грунтується на результатах світових досліджень.

Детальніше...

Медицина про вегетаріанство

Медицина про вегетаріанство

 В світі проводилося багато досліджень та порівнянь між звичайними людьми та вегетаріанцями, і висновки були вражаючими. Виявляється, що у вегетаріанців набагато рідше зустрічаються серцево-судинні захворювання та рак, які займають два перших місця зі смертності в світі. Виявилося, що перехід на вегетаріанську дієту запобігає виникненню 90% серцево-судинних захворювань.

Проте, ви не почуєте цього від наших лікарів. У медичних навчальних закладах України дуже мало уваги приділяється дієтології, а вегетаріанська дієта не вивчається взагалі.

До середини 1950-х років м’ясо розглядалося як найкраще джерело білків: адже в нього входять всі 8 незамінних амінокислот, до того ж у потрібних пропорціях. Так це і залишилося в медичних підручниках. Після 50-х років численні світові дослідження показали, що більшість рослинних продуктів також є джерелом повноцінних білків, а деякі  рослинні продукти переважають м’ясо за цими параметрами. Крім того, дослідження показали, що людині потрібно не 150 грам білку, як вважалося раніше, а лише 45 грам білку в день, при тому надлишок білка лише шкодить організму. 

В Україні ніколи не проводилося досліджень щодо вегетаріанського харчування. Тому тільки ті лікарі, які самі вивчали це питання, використовуючи висновки досліджень своїх закордонних колег, можуть надати вам науково підтверджену інформацію з цього питання.

 *   *   *   *   *

 "Вегетаріанство і ваше здоров'я" -  Лікар Жером Бернар-Пелє

1) Принципи вегетаріанського харчування

 Основний принцип – це забезпечення різноманітного харчування, яке складається з фруктів та овочів (включаючи свіжі овочі), цільних злакових (макарони, хліб з борошна грубого помелу, кукурудза, рис тощо), бобових (горох, квасоля, соя), горіхів та зерен.

Всупереч побоюванням багатьох людей, в рослинних продуктах легко знайти білки, що містять всі незамінні амінокислоти.

Детальніше...

Екологічна продукція

Еко-магазини Львова: косметика, безпечна побутова хімія тощо — тут >>>

Поводження з відходами

Управління твердими відходами – це велика проблема в Україні. Згідно з російськомовним звітом Міжнародної фінансової корпорації за 2014 рік Україна виробляє до 13 мільйонів тон комунальних твердих відходів щорічно, а на повторну переробку відправляється всього 3-8 %. Це означає, що більша частина твердих відходів потрапляє зрештою на 6700 наявних у країні сміттєзвалищ і відвалів, велика кількість яких несанкціоновані, переповнені або не відповідають санітарним вимогам.

За інформацією Мінрегіону (2015), в Україні утилізовують або переробляють менш ніж 6% усього сміття. Із цієї кількості 2,73% спалюють на єдиному в країні діючому сміттєспалювальному заводі «Енергія» в Києві. Ще 3,2% побутових відходів потрапляють на заготівельні пункти вторинної сировини та переробні заводи.

За сферою утворення відходи поділяють на: відходи виробництва та споживання (промислові відходи) і побутові відходи.

Тверді побутові відходи (ТПВ) утворюються в процесі життєдіяльності людини і накопичуються в житлових будинках, закладах соціальної сфери (школи, ВУЗи тощо) і не мають подальшого використання за місцем їх утворення. Це – харчові відходи, предмети домашнього вжитку, сміття, опале листя, папір, скло, пластмаси, полімери, тощо.

Види ТПВ (твердих побутових відходів):

• «сухі» вторинні ресурси, придатні для промислової переробки (пластмаси, склобій, метали, папір і текстиль), які складають 35-45% від загальної маси;

• «вологі» біо відходи, що розкладаються для компостування (кухонні, харчові, садові відходи, а також вологі і забруднені відходи паперу) - 25-35%; Переробка біо відходів >>

• інші відходи, що не переробляються. До них у кожному конкретному випадку можуть бути віднесені і відходи, які потенційно переробляються, але економічно обгрунтовані технології переробки в даному регіоні для них відсутні (наприклад одноразові підгузники або композитні упаковки).

Ситуація в Україні

В Україні щорічно утворюється більше 35 мільйонів тон тільки твердих побутових відходів (ТПВ), що на 20-40% складаються з паперу, 4-5% текстилю, 2-5% металобрухту, 2-3% деревини, 1-5% полімерних матеріалів, а також харчових та інших відходів.

Більше 95% всієї масси відходів вивозяться на звалища або спалюються.Полігони сміття в основному не відповідають санітарним вимогам, що призводить до забруднення грунтів, атмосфери, підземних і поверхневих вод. Пластикові відходи розкладаються 300-500 років! Мільйонами викинуті в навколишнє середовище, в першу чергу поліетиленові пляшки від напоїв, вони загрожують справжньою катастрофою — забруднюють моря, ріки і озера, околиці доріг, міст і сіл. Підраховано, що 80% відходів можна переробляти при роздільному зборі сміття.

Основою будь-якої переробки служить сортування. Зі змішаного сміття можна вилучити для переробки лише 10-15%.

Сортуючи і здаючи макулатуру, пластикові пляшки, скло та ін. для переробки, Ви можете зберегти природні ресурси та покращити екологію:

• 1 т макулатури зберігає від вирубування 17 дерев;

• 1 т пластику економить 750 кілограм нафти;

• 1 т склобою економить 300 кг кальцинованої соди та 1250 кг первинних матеріалів для шихти;

МАКУЛАТУРА - пункти прийому, переробка

Проблеми із роздільним збором відходів в Україні

Навіть макулатура у нас — імпортна 22.03.2012

У “Картонно-паперовій компанії” кажуть, що приймають макулатуру від 60 копійок за кілограм, але не мають власної мережі приймальних пунктів. Поки тисячі тонн макулатури гниють на смітниках, українські підприємства закуповують макулатуру в Росії, Угорщині, Польщі та Словаччині. В Україні для переробки збирають близько 650 тис. тонн макулатури, хоча при добре налагодженому зборі можна було б отримувати і 1,5 млн. тонн.
За матеріалами статті «Високого Замку», 2012.

Склад ТПВ, Франція, 2003 р

* харчові та ін. відходи, що розкладаються - 28,8%
* картон, папір - 25,3%
* скло - 13,1%
* пластик - 11,1%
* метал - 4,1%
* текстиль - 3,7%
* дерево - 3,2%
* інше - 6,8%

Поводження з ТПВ у  Франції, 2015 р

* Спалювання - 30% відходів
* Полігони ТПВ - 36%
* Переробка - 20%
* Переробка органічних відходів (компостування/біогаз) - 14%

Час розкладу сміття в грунті

• Папір – 3 міс
• Шкірка від фруктів – 6 міс
• Газета – 1 рік
• Сигаретний фільтр – 2 роки
• Жувальна гумка – 5 років
• Консервна банка – від 10 до 100 років
• Підгузники – 500 років
• Пластик – від 100 до 1 000 років
• Пластикові картки (телефонні, банківські) – 1 000 років
• Скло – 4 000 років

Що таке відходи?

З розвитком науково-технічного прогресу збільшується втручання людини в природу і забруднення навколишнього середовища. Хоча, здавалося б, чим більше розвинуте суспільство, тим менше воно мало би залишати після себе бруду. Проте, на практиці ми спостерігаємо, що чим більш «цивілізованою» стає країна, тим більше ресурсів вона споживає і тим більше відходів починає виробляти.

Відходи — це будь-які речовини, матеріали і предмети, що утворюються у процесі людської життєдіяльності і не мають подальшого використання та яких їх власник позбувається або повинен позбутися шляхом утилізації чи видалення.

Це визначення є дуже відносним, тому що одна і та ж річ може бути для когось сміттям, а для когось потрібною річчю, яку можна використати.

У широкому розумінні відходи — це все те, що людина викидає на планету в результаті господарювання, одержання енергії та всієї життєдіяльності. Це — вихлопні гази автомобілів, нечистоти промисловості і сільського господарства, побуту, дим та гази з труб. Відходами є й важкі метали та отруйні речовини, які насичують грунт, повітря, воду і харчопродукти. Відходи — це і паливо атомних електростанцій, надійно захороняти які поки що не навчились. Відходи — це пластики, що не розкладаються в землі (в воді їх ковтають морські тварини і від цього гинуть). Відходи — це хімікати, що витікають із звалищ в грунтові води. Велика тваринницька ферма отруює воду в річці приблизно так само, як місто із 100-тисячним населенням. Відходи — це і просто побутове сміття.

Кожен з нас майже щодня утворює тверді побутові відходи і збільшує кількість сміття на планеті.

Сортування і переробка вторсировини

Нині, за даними Всеукраїнської екологічної ліги, в Україні працює лише один сміттєпереробний завод у Рівному та відкрита перша черга сміттєпереробного заводу в с. Яноші Берегівського району Закарпатської області (Київський завод "Енергія" - сміттєспалювальний - ред.). Натомість, існує понад 30 тисяч несанкціонованих звалищ. (2016)

Нещодавно у Золочеві та Червонограді запустили нові сортувальні лінії.

Органічні (біологічні) відходи  -  переробка

Найбільшу масову частку побутових відходів складають органічні або біо відходи: кухонні, харчові, садові відходи, а також вологі і забруднені відходи паперу. Органічні відходи можуть бути чудовим добривом і не потребують захоронення на полігоні ТПВ.

Якщо сміття змішане з органічними (мокрими) відходами, його сортування значно ускладнюється і ефективність сортування та переробки зменшується. Найефективніше і економічно найбільш виправданими є сортування і переробка органічних відходів на місці з подальшим вивезенням продукції переробки.

При переробці органічних відходів можна отримувати якісне добриво. При цьому об'єм відходів після переробки зменшується в 2-3 рази.

Чому в Україні потрібно запровадити сортування органічних відходів

1. Тому що це майже наполовину зменшить навантаження на полігони ТПВ, адже органічні відходи складають 25-35% загального об’єму відходів, або більше 50% загальної маси відходів.

2. Підвищить ефективність сортувальних ліній, адже коли у змішаному смітті нема вологих органічних відходів, ефективність сортування збільшується.

3. З органічних відходів отримують біогаз, який можна використовувати для опалення котелень (що зменшує потребу в вугіллі та зменшує витрати на теплоенергію) або для вироблення електрики.

4. Органічні відходи перетворюють на цінне органічне добриво.

 *     *     *     *     *

Львів’яни за сортування і переробку органічних відходів тут >>>

 *     *     *     *     *

За статистикою, кожна середня сім’я викидає 300-500кг органічних відходів за рік. З цього «сміття» можна отримати найкраще добриво для свого городу – біогумус, який швидше і краще допомагає рослинам, і розхід його в 20 разів менше ніж гною, він не пахне, не містить патогенних мікроорганізмів і гнилісних бактерій. Для переробки біо відходів як вдома так і в промислових маштабах можна використовувати каліфорнійського черв’яка.
• Стаття - Моя маленька ферма >>>
• Проект компостування органічних відходів у шкільних їдальнях >>>

Органічні відходи можна переробляти за допомогою біогазових установок, внаслідок чого крім якісного добрива утворюється ще й біогаз, за допомогою якого можна обігрівати приміщення або виробляти електроенергію. Біогазові установки >>

Для ферментації харчових відходів в домашніх умовах можна використовувати ЕМ-контейнер, переробка відбувається за допомогою ефективних мікроорганізмів (ЕМ). Сім’я з 3-4 чоловік за рік може за допомогою даного контейнера отримати близько 500 кг добрива, яке за ефективністю перевершує перегній в 5-15 разів!
Стаття Клубу Органічного ЗемлеРобства - ЕМ-контейнер >>