Get Adobe Flash player

Вхід на сайт

Органічні (біологічні) відходи  -  переробка

Найбільшу масову частку побутових відходів складають органічні або біо відходи: кухонні, харчові, садові відходи, а також вологі і забруднені відходи паперу. Органічні відходи можуть бути чудовим добривом і не потребують захоронення на полігоні ТПВ.

Якщо сміття змішане з органічними (мокрими) відходами, його сортування значно ускладнюється і ефективність сортування та переробки зменшується. Найефективніше і економічно найбільш виправданими є сортування і переробка органічних відходів на місці з подальшим вивезенням продукції переробки.

При переробці органічних відходів можна отримувати якісне добриво. При цьому об'єм відходів після переробки зменшується в 2-3 рази.

Чому в Україні потрібно запровадити сортування органічних відходів

1. Тому що це майже наполовину зменшить навантаження на полігони ТПВ, адже органічні відходи складають 25-35% загального об’єму відходів, або більше 50% загальної маси відходів.

2. Підвищить ефективність сортувальних ліній, адже коли у змішаному смітті нема вологих органічних відходів, ефективність сортування збільшується.

3. З органічних відходів отримують біогаз, який можна використовувати для опалення котелень (що зменшує потребу в вугіллі та зменшує витрати на теплоенергію) або для вироблення електрики.

4. Органічні відходи перетворюють на цінне органічне добриво.

 *     *     *     *     *

Львів’яни за сортування і переробку органічних відходів тут >>>

 *     *     *     *     *

За статистикою, кожна середня сім’я викидає 300-500кг органічних відходів за рік. З цього «сміття» можна отримати найкраще добриво для свого городу – біогумус, який швидше і краще допомагає рослинам, і розхід його в 20 разів менше ніж гною, він не пахне, не містить патогенних мікроорганізмів і гнилісних бактерій. Для переробки біо відходів як вдома так і в промислових маштабах можна використовувати каліфорнійського черв’яка.
• Стаття - Моя маленька ферма >>>
• Проект компостування органічних відходів у шкільних їдальнях >>>

Органічні відходи можна переробляти за допомогою біогазових установок, внаслідок чого крім якісного добрива утворюється ще й біогаз, за допомогою якого можна обігрівати приміщення або виробляти електроенергію. Біогазові установки >>

Для ферментації харчових відходів в домашніх умовах можна використовувати ЕМ-контейнер, переробка відбувається за допомогою ефективних мікроорганізмів (ЕМ). Сім’я з 3-4 чоловік за рік може за допомогою даного контейнера отримати близько 500 кг добрива, яке за ефективністю перевершує перегній в 5-15 разів!
Стаття Клубу Органічного ЗемлеРобства - ЕМ-контейнер >>

Компостування органічних відходів шкільної їдальні

Компола – проект київських школярів з компостування органічних відходів у шкільних їдальнях

Сторінка проекту в Фейсбуці – www.facebook.com/compola.project

Учні 6-В класу київської спеціалізованої математичної школи №17 Нікіта Шульга та Софія Борисюк загорілися ідеєю компостувати недоїдки зі шкільної їдальні, а отриманим добривом підживлювати зелені насадження.

До цього недоїдки зі шкільної їдальні йшли на корм худобі, а відходи, які утворювались під час очищення овочів та фруктів, разом з іншим сміттям викидали у звичайний бак та відправляли на звалище, зауважує Нікіта. «Ми ж плануємо готовий компост використовувати для підживлення землі у сквері неподалік школи, – каже ініціатор проекту. – Таким чином, ми покращимо стан грунту, а отже і зелених насаджень у місті, а також зменшимо кількість відходів, які потрапляють на полігон ТПВ».

Детальніше...

Органічні відходи у Франції

Поводження з органічними відходами у Франції

У Франції 30% загальних відходів складають органічні відходи (відходи з кухні, садові відходи).

Поводження з ТПВ у  Франції, 2015 р

* Спалювання - 30% відходів
* Полігони ТПВ - 36%
* Переробка - 20%
* Переробка органічних відходів (компостування/біогаз) - 14%

 Для переробки органічних відходів використовується компостування відходів або метанізація відходів у біогазових установках з виробленням метану.

У Франції станом на 2008 рік компостувалося 6% органічних відходів.

Іль-де-Франс (l’Île-de-France) – Паризька область (найбільш густонаселений регіон Франції) виробляє 3846 тон компосту на рік, що приносить регіону 115 000 євро у рік (до 30 євро за тону).

Органічні відходи з ресторанів.

Згідно даних Європейської Комісії, біля 12% харчових відходів, що утворюються щорічно у Франції, продукуються ресторанами. Нові вимоги в цій галузі вступили в дію 1-го січня 2012 року, в рамках закону про «біовідходи». Закон напочатку стосувався секторів, які виробляли 120 тон біовідходів на рік.

Детальніше...

Верміферма

Верміферма

МОЯ МАЛЕНЬКА ФЕРМА

Хтось назвав каліфорнійського черв’яка «найкращою домашньою тваринкою»: не шумить, не пахне, шерсть з нього не летить, дружелюбно помахує хвостиком, коли хочеш на нього подивитись.

Цілком з цим згідна. А скільки від нього користі! Жоден домашній улюбленець не зрівняється, навіть близько. По статистиці кожна середня сім’я викидає 300-500 кг органічних відходів за рік. Звичайно, можна їх просто викинути в смітник, хай собі гниють десь, «тільки не в мене». А якщо їх згодувати черв’яку, то замість сміття отримаєте найкраще добриво для свого городу – біогумус, який швидше і краще впливає на рослини, розхід його в 20 разів менше ніж гною, він не пахне, не містить патогенних мікроорганізмів і гнилостних бактерій.

Червоний каліфорнійський черв’як по вигляду майже наш гнойовий, але відрізняється від нього як сортова яблуня від дички. Дикун-гнойовик за рік розмножується в 4-6 разів, а черв’як, що промислово розводиться, аж в 500. Їсть він теж відповідно... За день з’їдає, скільки сам важить. З 10кг відходів каліфорнієць виробить 6 кг біогумусу, на 3кг наростить свою масу і тільки 1кг використає для життєдіяльності. Існують навіть цілі спеціалізовані ферми (вермигосподарства), які займаються розведенням каліфорнійського черв’яка і виробництвом біогумуса. Використовують його і для переробки відходів основного виробництва, отримуючи додатковий дохід.

Детальніше...

Львів’яни за сортування органічних відходів

Львів’яни за сортування і переробку органічних відходів

За об’ємом найбільшу частку побутового сміття складає пластикова тара і упаковка, але за МАСОЮ найбільшу частину побутових  відходів складають ОРГАНІЧНІ ВІДХОДИ (в основному відходи з кухні). Львів’яни платять не за об’єм, а за масу (за тонну вивезених відходів).

Чому двоє київських шестикласників змогли запровадити у багатьох київських школах сортування і переробку органіки, а дорослі люди у Львові не можуть?

У більшості цивілізованих країн органічні відходи сортуються окремо і переробляються. Що це дає:

1 Зменшення маси та об’єму твердих побутових відходів – тобто меншу кількість відходів потрібно вивозити на полігони.

2 Полегшення сортування відходів на сортувальних станціях, адже коли сухі відходи не змішані з мокрими відходами (органічні відходи), ефективність сортування відходів підвищується.

3 Вирішення проблеми смороду (неприємного запаху) та санітарних проблем.

4 Отримання вторинних ресурсів із органіки – біогаз для опалення житла  та органічне добриво – біогумус.

Зауважимо, що проблема поводження з органічними відходами є лише в місті, адже в селах і на дачних ділянках люди компостують органічні відходи, отримуючи з них добриво. Як зробити компост на дачі читайте тут >>>

• Для ферментації харчових відходів в домашніх умовах можна використовувати ЕМ-контейнер >>>
• Стаття - Моя маленька ферма >>>
• Проект компостування органічних відходів у шкільних їдальнях Києва >>>
 
• Проект переробки органічних відходів у біогазовій установці у Львові тут >>>
• Біогазові установки >>

 Група у Фейсбуці - www.facebook.com/groups/243574532764936/

 

Метаноутворення

Потенціал метаноутворення для різних видів відходів

Вихід біогазу і вміст у ньому метану при використані різних видів сільськогосподарських відходів приведено в табл. 1.

Таблиця 1

п\п

 

СИРОВИНА

Середньодобова

кіл.  гною в  кг/добу

Вихід біогазу

м3

Вміст метану  %

1

Гній ВРХ (природня вологість 65%)

35

60

70

2

Гній свинячий   (природня вологість 65%)

4

65

60-75

3

Пташинний послід (природня вологість 75%)

0,15

80-140

70

4

Кінський гній із соломою

10-12

60

55-65

5

Силос кукурудзи

1 м3

180-220

84

6

Свіжа трава

1 м3

250

52

6

Молочна сиворотка

1 м3

50

 

7

Зерно

1 м3

550

 

8

Фруктовий жом (природня вологість 80%)

1 м3

70

 

9

Буряковий жом (природня вологість 77%)

1 м3

100

 

 10

Меласа

1 м3

430

 

11

Тирса деревини

1 м3

220

51

12 

 Жир

1 м3

1300

 

13

Відходи бойні

1 м3

300

 

Потенціал метаноутворення - Франція.

Органічна сировина, що підлягає ферментації, характеризується різним потенціалом метаноутворення (в м3 метану на тонну вихідної сировини):

Детальніше...