Компола – проект київських школярів з компостування органічних відходів у шкільних їдальнях

Сторінка проекту в Фейсбуці – www.facebook.com/compola.project

Учні 6-В класу київської спеціалізованої математичної школи №17 Нікіта Шульга та Софія Борисюк загорілися ідеєю компостувати недоїдки зі шкільної їдальні, а отриманим добривом підживлювати зелені насадження.

До цього недоїдки зі шкільної їдальні йшли на корм худобі, а відходи, які утворювались під час очищення овочів та фруктів, разом з іншим сміттям викидали у звичайний бак та відправляли на звалище, зауважує Нікіта. «Ми ж плануємо готовий компост використовувати для підживлення землі у сквері неподалік школи, – каже ініціатор проекту. – Таким чином, ми покращимо стан грунту, а отже і зелених насаджень у місті, а також зменшимо кількість відходів, які потрапляють на полігон ТПВ».

«Спочатку думали, що нам знадобиться лише компостер, хробаки та додатковий бак для відходів, а потім виявилось, що потрібно встановити невелику металеву огорожу, оскільки територія школи не заходится під постійною охороною і компостер можуть вкрасти, - розповідає Нікіта. - Огорожа недешева, до того ж компостер ми обрали великий - на 900 літрів та утеплений, аби процес компостування не припинявся й взимку».

Нас постійно питають, чи не замерзнуть наші хробачки? Впевнені, що ні, бо відкриваємо кришку, а звідти йде пара. А це дуже круто, тому що якщо є пара, то йде процес гниття, тобто компостування і хробачкам тепло й затишно.

21 грудня 2016 - ми виграли грант DREAMactions (dreamactions.com.ua). Тепер ми зможемо поставити компостери у ще 27 шкіл. І незабаром компостувати будуть всі школи Києва!

5 грудня 2016 - Сьогодні проводився круглий стіл “Формування культури поводження з відходами в рамках екологічної освіти” у приміщенні київської школи №4.
Голова комерційного відділу Київміськвторресурси Serhio Volkov запросив нас, аби ми розповіли про наш проект. Щоправда, Соня прийняти участь не змогла, вона зараз на змаганнях.
В залі знаходилося біля сімдесяти директорів, завучів та вчителів різних шкіл. Це було дуже дивно, побачити стільки директорів та просто вчителів одночасно. На жаль, коли я почав розповідати, то мені стало трохи ніяково, сам не знаю чого. може уявив себе в кабінеті всіх директорів одразу))  Ми для цього заходу навіть буклети підготували.

4 грудня 2016 - У п'ятницю в нас з'явився новий друг Serg Pushkin. Він математик (написали "в минулому", але кураторка каже, математика це назавжди), а зараз засновник господарства http://ekochudo.com в якому займаються розведенням хробаків Старателів. Насправді, у нас була домовленість, про придбання хробаків, з іншим господарством, але коли ми подзвонили пану Сергію, дізнатися скільки вони коштують у нього, йому так сподобався наш проект, що він нам їх подарував! Майже 2000 хробачків!!!

Пообіцяв кожні два місяці приїжджати до нас та перевіряти, як у нас справи з компостом. А ще, приїхавши до школи, провів лекцію про самих хробаків. На ній весь клас сидів тихо, навіть найбільші бешкетники)) З цієї лекції ми дізнались що хробачки взагалі нічим не хворіють, бо покриті спеціальним слизом, вони дуже швидко ростуть, їдять стільки, скільки важать, але найголовніше те, що кожні три місяці вони дають потомство і через рік їх може бути в десять разів більше, ніж було спочатку. До речі, хробаки Старателі живуть 16 років, а звичайні лише 4. Пан Сергій нам, навіть, дав задачу про те, скільки гумусу буде через рік життя черв’ячків, враховуючи це все.

30 жовтня 2016 - Набираємося досвіду. Цього разу поїхали подивитися як компостують органічні відходи в кейтеринговій компанії Соль и Перец. Порівняли наші та їхні середні обсяги відходів за тиждень, і мабуть таки оберемо собі найбільший компостер на 900 літрів. Дізналися якими хробаками краще його заселяти, та розпитали про те, скільки часу знадобилося співробітникам аби звикнути сортувати відходи.
Valentyn Nyzkovolosov розповів, що окрім органічних відходів вони також сортують папір, пластик та скло.

24 жовтня 2016 - А ми вже знаємо, який компостер будемо ставити біля школи. Сьогодні їздили його обирати до представників німецької компанії GRAF. Щоправда трохи жаль, що українських виробників пластикових компостерів ми так і не знайшли.  Компостер нам потрібен великий та морозостійкий. Коли настане зима і на вулиці стане дуже холодно, черв'ячкам в середині компостера має бути тепло. Такий і обрали. Виявляється круто робити корисні проекти, бо коли менеджери GRAF дізналися, де ми плануємо його встановити, вони зробили нам 30% знижку!

 Сторінка проекту в Фейсбуці - www.facebook.com/compola.project