Знаки функцій

Знаки соціонічних функцій ввів Гуленко. (Знаки соционических функций  В. В. Гуленко. Опубликовано: "16", Вильнюс, 1990, № 2.) Остання версія Гуленко про знаки функцій, дещо змінена, вийшла у 1998 році, «Позитивність і негативність комунікативних функцій», Київ.

Кожна функція може виражатися «позитивно» чи «негативно».

Знання знаків дає додаткову інформацію про роботу функції, і отже допомагає при типуванні.

Наприклад, якщо бачиш, що той, кого типують, не боїться виражати негативне відношення і не губиться в області негативних відносин, то можна відкинути версію типів, у яких відносини (етика відносин) зі знаком плюс. 

Додавайте свої спостереження в коментарях внизу сторінки. Увага! Тут розбирається не різниця між родинними типами, а різниця між проявом лише програмної (першої) функції у родинних типів.

Етика емоцій (E): 

* позитивна: позитивні, гостинні емоції, щирі, однопланові, без подвійного дна, радість, емоційний підйом, запал, сміх, оптимізм, добрий настрій, переживання щастя;)

* негативна: негативні, шокуючі емоції, трагікомізм, в’їдливість, висміювання, двозначність, горе, смуток, емоційний спад, сльози, песимізм, поганий настрій, переживання нещастя).

Гюго(E+) / Гамлет(E-).

-1- ЕСЕ направлений на відхід, позбавлення від негативних емоцій, поганого настрою, пригніченості, песимізму (напрямок і якість). Його емоційні прояви відрізняються великою силою і контрастністю (масштаб) і торкаються часто незнайомих людей, сторонніх людей (дистанція).

-2- ЕІЕ направлений не на відхід від негативних, а на притягнення та накопичення позитивних емоцій (напрямок і якість). Його емоційні прояви відрізняються багатством відтінків та нюансів (масштаб) і найкраще їх можна побачити у невеликих компаніях близьких знайомих (дистанція).

Приклади: (взято з соціонічних форумів)

Дон Кіхот: «Мені здається, що в Гюго ЧЕ проявляється в тому, що вони всіляко уникають негативних емоцій і відповідних ситуацій, в яких можуть ці емоції переживати. Гамлети ж навпаки – вони прагнуть переживати і відчувати всю гамму емоцій, як хороших так і поганих.

Гюго: «Дистанція - Гамлет проявляє емоції лише на близькій психологічній дистанції. З іншими поводиться як Жуков. Якість – далеко йому до мого сонячного і радісного сміху. Гамлет не вміє підійти до людини з посмішкою, жартами, радісним настроєм, щоб вирішити якусь проблему.»

Гекслі: «Мало хто з Гамлетів голосно і активно сміється. Гамлет частіше виражає себе патетично або негативно. Коли Гюго у збудженому стані, то виражають себе так голосно, що аж вуха закладає. Якщо ж Гюго засмучений, то лише тоді стає тихим. І його понижений енергетичний стан відбивається пониженим звуком голосу».

*     *     *     *     *

Етика відносин (R): 

* позитивна: етика пробачення, притягання, максимізації добра;

* негативна: етика осуду, дистанціювання, відштовхування, мінімізації зла.

Миротворець(R) / Хранитель(R).

-3- ЕІІ чудово розбирається у відносинах між людьми, так як спілкується з ними близько (дистанція), орієнтований на встановлення позитивних відносин – дружбу, любов, теплоту (якість), бачить відтінки відносин (масштаб) та йде до людей, стверджуючи добро і пробачаючи зло (напрямок).

-4- ЕСІ тримається від людей на відстані, не підпускаючи їх близько до себе на довгий час (дистанція), оцінює відносини в цілому, різко ділячи людей на друзів та ворогів (масштаб), особливу увагу приділяє критиці зла (якість) і намагається піти від джерела поганих відносин – людини, яка викликає у нього антипатію (напрямок).

ЕІІ укріплює позитивну сторону відносин, пробачає зло (+R). ЕСІ засуджує негатив у відносинах, пам’ятає зло (-R).

Приклади: (взято з соціонічних форумів)

ЕСІ бачить людину (його особисті якості) у статичному стані, в теперішньому часі і ФОРМУЄ СВОЄ ВІДНОШЕННЯ ДО ЛЮДИНИ ВИХОДЯЧИ З ЦІЄЇ ІНФОРМАЦІЇ і не бачить змін, які можливо відбудуться з людиною.

ЕІІ бачить якості людини та ЇХ РОЗВИТОК В ЧАСІ І ВІДНОСИТЬС ДО ЛЮДИНИ ВИХОДЯЧИ З ПЕРСПЕКТИВ ЗМІНИ ЇЇ ЯКОСТЕЙ.

Достоєвська: «Драйзери можуть ПІДТРИМУВАТИ з "хорошими" людьми добрі відносини, а з "поганими" - погані. Я здатна або підтримувати добрі відносини, або не підтримувати жодних.»

*     *     *     *     *

Сенсорика відчуттів (S): 

* позитивна: розслаблені, приємні відчуття, максимізація комфорту, зручність, гармонія, краса, привабливість, відпочинок, здоров’я, добре самопочуття, задоволення, чутливість.)

* негативна: гострі, підбадьорюючі, контрастні відчуття, мінімізація дискомфорту, незручність, дисгармонія, несмак, робота, втома, напруження, хвороба, погане самопочуття, біль.

Дюма(S+) / Габен(S-)

-5- Дюма (СЕІ) сильніше реагує на позитивні відчуття, він тягнеться до приємного в навколишньому світі як ніхто інший, його притягують прості життєві радості і задоволення: смачна їжа, гарний інтер’єр, відпочинок на природі, комфортна обстановка та ін. Дюма ніби направлений на прийом приємних відчуттів у малих дозах.

-6- Габен сильніше реагує на негативні, неприємні, гострі відчуття, намагаючись піти від напруження, незручності чи дискомфорту.

Приклади:

Дюма направлений на розширення спектру приємних відчуттів. Габен – на уникнення неприємних відчуттів. Дюма емоційно підкреслює те, що добре, а про погане краще не казати – буде лише гірше, а Габен звертає увагу на незручності, придумує методику як їх уникнути і навчає цьому інших. 

Габен: « Я дійсно по (-)БС бачу і відчуваю в першу чергу дискомфорт, від якого намагаюсь піти за допомогою ЧЛ, тобто роблю щось, щоб цього дискомфорту позбутися. Дюма ж (згідно Гуленко), бачить по (+)БС навпаки. Тобто в ситуації з турпоходом я би сказав, що Дюма в такому поході буде бачити лише те, що йому «по кайфу» і підтверджувати це емоційно, а про незручності говорити не буде, як і не буде прикладати зусилля по їх усуненню. А уникати, звичайно ж буде.» 

*     *     *     *     *

Силова сенсорика (F): 

* позитивна: підтримка балансу; тяжіння до сильного, шукаює союзника. Максимізація сили, утримування влади, непокора, оборона, удар у відповідь, вольовий тиск знизу вверх.)

* негативна: протидійна сила, нападаюча. Мінімізація слабості. Захоплення влади, підкорення, атака, ініціатива, наполегливість, вольовий тиск зверху вниз, утвердження своїх інтересів за рахунок інших.)

Політик(F+) / Маршал(F-)

Обидва типи відрізняються хорошою здатністю сприймати і переробляти інформацію про вольові якості людей і кількості сил, які потрібно застосувати для досягнення тої чи іншої мети.

-7- Маршал (СЛЕ) орієнтований на досягнення великих задач (масштаб), зазвичай пов’язаних з поваленням чи пригніченням переважаючого супротивника (якість), ініціатива виходить при цьому зазвичай від нього (напрямок), при цьому СЛЕ недемонстративний, вважає за краще залишатися в тіні (дистанція).

-8- СЕЕ вирішує конкретні тактичні задачі (масштаб), любить перебувати в центрі уваги (дистанція), його ініціатива – це завжди відповідь на чийсь виклик (напрямок), при цьому він не нападає, а відстоює свою територію та право на лідерство (якість).

Приклади:

Дон-Кіхот: «В СЕЕ нема логіки дій, постійний супротив, показує непокору, в чужій компанії показує, що він – "крутий". Подає тільки ту інформацію, яку вважає за потрібну. (Якщо би надав всю інформацію, то картина вийшла би прямо протилежною). СЛЕ конкретно, швидко вирішують питання, "рубають вузол".»

*     *     *     *     *

Інтуїція можливостей (I): 

* позитивна: перспективність, пошук нових шляхів, максимізація можливостей;

* негативна: альтернативність, мінімізація неможливого, приховані таланти, приховані потяги.

-9- ІЛЕ направлений на збір цікавої інформації, перспективних ідей і багатообіцяючих теорій (напрямок і якість) на оточуючій його території (дистанція), до того ж ці знання відрізняються великою пропрацьованістю, численними дрібницями (масштаб).

-10- ІЕЕ же іде від нецікавої інформації (напрямок і якість), добре оцінює глибоко приховані здібності раніше незнайомих людей (дистанція) і вловлює перспективу в цілому, альтернативно, масштабно (масштаб).

Приклади:

Гюго: «ІЛЕ найбільше цікавиться ідеями і можливостями того, як покращити і полегшити життя людей. Це можуть буди і практичні побутові ідеї, і теоретичні або наукові концепції. Гекслі ж в першу чергу цікавиться конкретною людиною і її талантами. Щось розказуючи, Гекслі завжди потрібний зворотній зв’язок, відчувати реакцію людей, Дон же може говорити безперестану не звертаючи увагу на реакцію людей.»

«Дон хоче щось залишити після себе. Гекслі орієнтований на людей, на вирішення їх психологічних проблем».

*     *     *     *     *

Інтуїція часу (T): 

* позитивна: інтуїція новизни, надій, цікавості, устремління в майбутнє;

* негативна: інтуїція уникнення небезпеки, помилок минулого, суперечливих тенденцій.

Бальзак (Т+) / Єсенін (Т-)

Пара родинних типів Бальзак (ІЛІ) та Єсенін (ІЕІ) мають спільну функцію інтуїція часу. Різниця між ними полягає в тому, що ІЛІ (-11-) на основі близького, уважного, докладного спостереження за людьми чи явищами (масштаб і дистанція) може передбачити їх поведінку у найближчому майбутньому (якість і напрямок), а ІЕІ (-12-) передчуває назріваючу небезпеку (якість), великі, зазвичай неприємні зміни ситуації (масштаб), пам’ятає яскраві епізоди минулого (дистанція).

Приклади:

Лірик: «ІЕІ – позитивіст. Пам’ятає всі яскраві моменти минулого. Знає в який час підійти до певної людини щоб вирішити якесь питання».

*     *     *     *     *

Ділова логіка (P): 

 * негативна: збереження, економія, бережлива експлуатація майна. Мінімізація затрат.

* позитивна: витрати, вкладення, ризики, комбінації, обкатка нового. Максимізація прибутку.

Підприємець / Адміністратор

-13- ЛІЕ притягують великі, ризиковані, часом дуже авантюрні справи (масштаб и якість), для виконання яких потрібно багато рухатися, бувати у віддалених місцях (дистанція), при цьому ЛІЕ не боїться затрат, в надії на те, що вони окупляться в найближчому майбутньому (напрямок).

-14- У ЛСЕ протилежний підхід до справи: він воліє не ризикувати, не вкладати кошти в надії на удачу, а стабільно, якісно працювати, раціонально організовувати працю, економити (напрямок і якість), не випускати з уваги дрібниці, збирати конкретні факти (масштаб) у досить вузькій сфері його зацікавлень (дистанція).

Приклади:

Штірліц (ЛСЕ): « Штірліци найповніше реалізовують себе на виробництві, а з продажами у них часто проблеми, тому що власна вигода в них не на першому місці, вся їх турбота про якість виробленого товара. Використовувати «передові технології», що дозволяють з тих же ресурсів вижати більше прибутку – ось принцип Джека (ЛІЕ). Джеки найповніше реалізовують себе в продажах, а на виробництві у них зазвичай проблеми внаслідок поверхового підходу до якості товару.»

*     *     *     *     *

Структурна логіка (L): 

* позитивна: «якщо-то» – логіка, побудова ланцюгів причин і наслідків, лінійна, однонаправлена. Зміцнює відповідності. Впевнена у своїй безпомилковості. Логіка доказів.

* негативна: «або-або» – логіка, різнонаправлена, об’ємна, голографічна. Логіка протиріч, сумнівів. Парадоксальна логіка. Логіка заперечень.

Аналітик / Інспектор

-15- ЛІІ логічно аналізуючи навколишній світ, виділяє його великі, універсальні закономірності (масштаб), заперечує все віджиле, нелогічне, несправедливе (якість), розглядає будь-яке явище з об’єктивної висоти (дистанція), розкладає його на складові частини, анатомує, виявляючи таким чином його будову (напрямок).

-16- ЛСІ діє протилежним чином. Він заглиблюється у вибрану ним вузьку сферу (дистанція), аналізує подробиці, пропрацьовує деталі (масштаб), вибирає з багатьох систем найкращу, найчіткішу (якість) і складає план її впровадження, задіюючи у його виконання людей та ресурси (напрямок).

Ігноруючи всі традиційні умовності та обмеження, ЛІІ можуть сміливо співставляти, аналізувати, переосмислювати і критикувати все те, що перед цим вважалося непохитною істиною. Вони відчайдушно опираються будь-якій спробі загнати їх в рамки якихось догм, консервативних форм і понять.

Приклади:

Контролер: «ЛСІ властива деталізація. ЛІІ використовують логіку глобальніше, більш загально, без деталей. До якогось завдання ЛІІ підходять більш стратегічно і концептуально, а ЛСІ більш конкретно».