Інтегральний тип країни

Кожна країна має свій психологічний тип, який називається інтегральний психотип країни і виражається в її менталітеті, традиціях та культурі. Він відображає психологічний тип, який переважає серед населення.

Історично склалося, що психологічні типи людей розподіляються нерівномірно. У кожній країні, і навіть в кожному місті чи в селі якісь типи людей переважають, а інших типів майже нема. Зазвичай в північних країнах з холодним кліматом переважають мисленеві (логічні) типи людей, а в країнах з теплим кліматом переважають емоційні типи.

Кожен психотип тяжіє або до демократичного соціального укладу або до ієрархічного, до збереження традицій або до змін та інновацій, до логічного вирішення проблем або до емоційного вирішення проблем, до слідування правилам або до нехтування правилами, до ділової активності або до розслаблення та розваг.  Саме за цими параметрами визначається інтегральний психотип країни. 

У американців переважає ліва півкуля, а у росіян – права

Автор: Мерилін Мюррей, американський психотерапевт, з 2002 по 2018 половину часу жила та працювала в Росії.

США, скоріше, є «культурою лівої півкулі», яка поважає та заохочує: логічне та аналітичне мислення, раціональність, об'єктивність, відповідальність, ініціативу, незалежність, чесність, благонадійність, сумлінність та пунктуальність, а також активну робочу етику, у якій акцентується увага на високій професійній майстерності та на своєчасному досягненні поставлених цілей.

Хоча у США багато людей, які за своєю суттю більш «правопівкульні», країна в цілому залишається культурою лівої півкулі в освіті, бізнесі та системі управління. Акцент ставиться на «дію» ("doing").

У Росії поширена «культура правої півкулі», яка являє собою та заохочує: спілкування, зв'язки, духовність, філософію, суб'єктивність, пристосовність, гнучкість, виживання, концепцію колективного, формалізм і традицію, а також емоції глибокі і пристрасні.

Відносинам з друзями та родиною віддається пріоритет, і більшість росіян знає та любить мистецтво та культуру. Вони більш реактивні (реагують на обставини, що виникають), ніж активні.

Хоча в Росії також багато людей, у яких переважає скоріше ліва півкуля, країна в цілому залишається культурою правої півкулі, і це впливає на всі аспекти життя. Акцент ставиться на "буття" ("being").

Коли я працюю з клієнтами в США, які приходять до мене на індивідуальні або сімейні консультації, я часто маю справу з «людьми мислячими», яких я вчу відчувати.

Але в Росії я працюю з  «почуттєвими людьми», яким я допомагаю навчитися мислити.

Обидві культури можуть справді багато чого навчитися одна в одної в міру того, як вони дізнаються, як стати тими, ким вони створені бути - і мислячими (thinking), і почуттєвими (feeling).