Різниця між Типом 1 і Типом 2

      Types Se and Si in english here >>> 

Тип 1 - СЕНСОРИКА екстравертна, Тип 2 - СЕНСОРИКА інтровертна

Функція СЕНСОРИКА дозволяє людині діяти у фізичному (матеріальному) світі – сфері фізичних об’єктів та фізичної взаємодії.

СЕНСОРНІ типи сприймають за допомогою п’яти органів чуттів (????????✋????????) фізичні властивості (сенсорні дані) свого тіла та зовнішніх об’єктів. Налаштовані на внутрішні тілесні відчуття, рух, візуально-просторово-кінестетичну інформацію, зовнішній вигляд об’єктів, силу, фізичну енергію, (фізичне) здоров’я, (фізичну) красу, колір, консистенцію, смак, температуру тощо.

Функція СЕНСОРИКА може мати екстравертну чи інтровертну орієнтацію в залежності від напрямку уваги людини: увага направлена на зовнішні об’єкти чи увага направлена на внутрішні міжоб’єктні зв’язки.

Екстравертна орієнтація сприяє розширенню у своїй сфері, тоді як Інтровертна орієнтація сприяє стабілізації. ЕКСТРАВЕРТНІ типи ініціюють взаємодію (контакт) з новими об’єктами, діють швидко та оцінюють свій вплив в першу чергу за зовнішнім видимим результатом, а також за своїм внутрішнім станом. ІНТРОВЕРТНІ типи впорядковують та покращують міжоб’єктні взаємозв’язки у своїй сфері, діють повільно та глибоко. Оцінюють свій вплив в першу чергу за своїм внутрішнім станом (гармонійність, правильність), а також за зовнішнім видимим результатом.

???? Функція СЕНСОРИКА Екстравертна (Тип 1) ініціює фізичну взаємодію (тиск – опір, протистояння) з новими об’єктами (рослини, тварини, речі, люди, території). Ціллю фізичного впливу на об’єкти є завоювання об’єктів (захоплення, заволодівання). Результатом є підпорядкування собі об’єкта на фізичному рівні.

Приклад: людина іде в ліс збирати гриби та ягоди. Ліс – нова територія, ягоди і гриби – нові об’єкти. Людина взаємодіє з новими об’єктами, зриває ягоди та гриби (тиск – опір, протистояння) та захоплює їх. Результат – підпорядкування собі об’єктів (ягоди та гриби) на фізичному рівні.

???? Функція СЕНСОРИКА Інтровертна (Тип 2) змінює фізичні параметри об’єктів (температуру, колір, форму, розташування) з метою підлаштування одних об’єктів до інших. Результатом є гармонізація (впорядкування, збалансування, рівновага) міжоб’єктних взаємозв’язків (співвідношення, взаєморозташування). Баланс, рівновага — це природній порядок; дисбаланс – це безлад.

Приклад: людина усуває фізичний дискомфорт від голоду і холоду. Вона підлаштовує фізичні параметри: змінює зовнішню температуру (вмикає обігрівання) та заповнює шлунок їжею (їсть). Результатом є гармонізація температурного і харчового балансу.

✅ Ставлення до тіла

Обоє типів (Тип 1 і Тип 2) перебувають в контакті зі своїми тілесними відчуттями, відслідковують фізичні процеси, вміють виражати себе за допомогою тіла (спорт, танець) та мають розвинутий тілесно-кінестетичний інтелект. Їх часто цікавлять професії, пов’язані із фізичною взаємодією.

Вони сприймають тілесну інформацію від інших людей. При знайомстві з людиною відразу оцінюють її зовнішність, одяг, фігуру, фізичний стан та стан здоров’я. Для них важливо бути фізично привабливими. Їх можна назвати естетами, оскільки вони мають добрий смак щодо речей та одягу.

Тип 1 підтримує тілесну силу та зібраність для взаємодії з новими об’єктами.

Тип 2 змінює зовнішні фізичні параметри для гармонізації внутрішнього фізичного стану.

Представники Типу 1 (Сенсорика Екстравертна) цінують рух і фізичну активність. Вони підтримують свій стан мобілізованості та готовності до дії, вміють тренувати своє тіло для підвищення своєї витривалості та фізичної сили. Люди Типу 1 зосереджені на тому, як справлятися із зовнішніми викликами, протистояти суперникам та (фізично) захищатися від нападників. Щоб бути сильнішими та впевненішими, вони покращують свою фізичну силу та витривалість за допомогою фізичних вправ, силових тренувань, підняття ваги, нарощування м’язової маси, загартовування холодною водою.

Тип 1 звертає увагу на такі полярності як: фізична сила – фізична слабкість, фізична активність – фізична пасивність. Вони сприймають тілесну інформацію про фізичну силу та зібраність людини.

Представники Типу 2 (Сенсорика Інтровертна) цінують внутрішній спокій, мир і гармонію. Вони підтримують гармонійність свого внутрішнього фізичного стану і вміють забезпечувати розслаблення та відновлення тіла. Люди Типу 2 зосереджені на тому, як зовнішнє середовище впливає на їх внутрішні тілесні відчуття, відчувають найменші відтінки свого фізичного стану. Вони усувають фізичний дискомфорт (дисонанс чи дисбаланс), знімають стрес та напруження, щоб забезпечити комфорт і добре самопочуття. Люди Типу 2 добре розбираються у процедурах догляду за тілом: харчування, гігієна, обігрівання, тепла ванна, масаж, відпочинок та відновлення, spa-процедури. Вони уважні до сенсорних деталей: смачна їжа, м’який дихаючий одяг, зручне ліжко, приємний запах, комфортна температура.

Тип 2 звертає увагу на такі полярності як: фізичне розслаблення – фізичне напруження, тілесний комфорт – тілесний дискомфорт. Вони здатні відчувати як свій внутрішній стан фізичного розслаблення чи напруження, так і внутрішній стан інших.

Люди с вираженою екстравертною сенсорикою (тип 1) можуть добре проявляти себе у спортивній сфері (бойові мистецтва, бокс, футбол, фітнес, бодібілдинг). Їм підходять такі професії як професійний спортсмен, спортивний тренер, вчитель фізкультури, дресирувальник тварин, а також спеціальності, які вимагають фізичної сили: вантажник, будівельник, оператор важкої техніки.

Люди з вираженою інтровертною сенсорикою (тип 2) можуть добре проявляти себе у сфері фізичної активності (танцівник, хореограф, гімнаст), а також у сфері обслуговування: догляд за дітьми (няня), spa послуги, у сфері охорони здоров’я (догляд за хворими, фізіотерапія, трудотерапія, рекреаційна терапія, масаж), а також ветеринарна медицина та догляд за тваринами.

✅ Ставлення до навколишнього простору

Далі буде ...

Останнє редагування - 07.02.2002