Поводження з органічними відходами у Франції

У Франції 30% загальних відходів складають органічні відходи (відходи з кухні, садові відходи).

Поводження з ТПВ у  Франції, 2015 р

* Спалювання - 30% відходів
* Полігони ТПВ - 36%
* Переробка - 20%
* Переробка органічних відходів (компостування/біогаз) - 14%

 Для переробки органічних відходів використовується компостування відходів або метанізація відходів у біогазових установках з виробленням метану.

У Франції станом на 2008 рік компостувалося 6% органічних відходів.

Іль-де-Франс (l’Île-de-France) – Паризька область (найбільш густонаселений регіон Франції) виробляє 3846 тон компосту на рік, що приносить регіону 115 000 євро у рік (до 30 євро за тону).

Органічні відходи з ресторанів.

Згідно даних Європейської Комісії, біля 12% харчових відходів, що утворюються щорічно у Франції, продукуються ресторанами. Нові вимоги в цій галузі вступили в дію 1-го січня 2012 року, в рамках закону про «біовідходи». Закон напочатку стосувався секторів, які виробляли 120 тон біовідходів на рік.

Побутові відходи мешканців складали 70% харчових відходів, сильно випереджаючи агрохарчову індустрію (6,9%), сільськогосподарську галузь (5%) чи комерційну галузь та галузь розподільчої логістики (6,2%).

У 2013 році в Парижі, 80 ресторанів взяли участь у пілотному проекті збору, сортування і метанізації біовідходів, перетворюючи органіку на біогаз для вироблення енергії (опалення, електрика) та на добриво, яке використовується для вирощування фруктів та овочів.

В загальному, згідно підсумку ADEME, 2000 працівників, які активно брали участь у цьому проекті, дозволили зібрати 540 тон біовідходів впродовж 10 місяців, що дозволило виробити біля 40 тис метрів кубічних біогазу та внесення добрива на 6 тис гектарів сільськогосподарських земель.

Компостування у Франції

Згідно аудиту проведеному в 2006-2007 роках ADEME, в країні зареєстровано 820 платформ компостування змішаних відходів. ADEME оцінила спроможність цих установок у 6 мільйонів тон відходів на рік, 4 мільйони з яких – зелені відходи і 1 мільйон тон – відходи після очищення стічних (каналізаційних) вод. Згідно аудиту, ці установки мають середню можливість переробляти 10 тис тон на рік, що дозволяє виробляти 2,5 мільйони тон компосту.

У Франції 62% компосту, що виробляється на цих установках, використовується у сільському господарстві. 

Взято з матеріалів інтернету. Переклад з французької - Анжеліка Забава.