Пластикові покришки на протези для учасників АТО

Молодь з особливими потребами Карітасу Львова посортувала близько трьох тонн кришечок на протези для учасників АТО

 Вже понад чотири місяці користувачі проекту «Центр дозвілля і соціальної реабілітації для молодих людей з особливими потребами» збирають і сортують за кольорами кришечки з-під харчової тари, що йдуть на вторинну переробку. За цей час було зібрано близько трьох тонн кришечок. За кожен кілограм кришечок завод-переробник вторсировини перераховує 10 гривень на протези бійцям, учасникам антитерористичної операції на Сході України.

 У приміщення, що розташоване за адресою пл. св. Юра 5/30, привозять кришечки з усіх кінців Львова, а навіть і з області та навколишніх сіл. Найбільш активно до збору долучаються відділення «Укрпошти», що передали близько 400 кг тари, а також школи, дитячі садочки, магазини, кафе та бібліотеки. Збирають також і мешканці. Приватний підприємець Ігор Нисевич привозить кришечки вже третій раз, всього передав 20 кг. Він зазначив, що у дворах на вул. Науковій та Стрийській стоять пластмасові шестилітрові бутлі, куди місцеві жителі і вкидають кришечки, що приносить потрійну вигоду: корисна справа для довкілля, молодь з особливими потребами має заняття, та ще й бійці матимуть протези.

«До акції долучається щоразу більше людей, і це неймовірно тішить. Вже визначений перший учасник АТО, для якого буде виготовлений протез. Вартість такого протезу – 6 тисяч євро. Варто зазначити, що у світі пластмасові кришечки збирають на інвалідні візки. При цьому, переробляючи кришечки, слід бути дуже уважним, адже потрібні кришечки лише з харчової тари. З-під миючих засобів не підходять.» – Людмила Масяк, мати одного з користувачів проекту «Центру дозвілля та соціальної реабілітації для молодих людей з особливими потребами» та ініціатор збору кришечок.

Види пластику тут >>>

«Усі ці досягнення сталися завдяки злагодженій роботі команди та співпраці з батьками. Якби не було команди, нічого не було б.» – Наталя Загайко, керівник проекту.

Збір кришечок продовжується. Просимо долучатись.

18.12.2015   З сайту Міської Ради

 *   *   *   *   *  

 Пластикові покришки (кришечки) на протези для учасників АТО

● Група в Контакті "Бережи природу - допоможи іншому. Львів." vk.com/club96450569  www.facebook.com/groups/347520455409045 Христина Вацик

Кришки від пластикових пляшок виготовляються з поліетилену високої щільності. У природі цей матеріал розкладається за 100-200 років, а при спалюванні виділяє у повітря цілий ряд небезпечних речовин (оцтова кислота, формальдегід і т.д.).
Тому збір та переробка пластикових кришок дозволяють зменшити забрудненість природи. А отримані від переробки кошти, будуть витрачені на допомогу людям з обмеженими можливостями (придбання інвалідних візків, слухових апаратів тощо).

Тож розміщуйте контейнери для збору кришечок і приносьте нам, будемо творити добро разом !

Список адрес, де розміщені контейнера для пластикових кришок:

1. школа №54 - вул. Квітки Цісик
2. вул. Пекарська 50 - Львівський університет ветеринарної медицини
3. школа №43 - вул. Масарика, 9
4. школа №46- вул. Наукова, 90
5. школа №31 - вул. Княгині Ольги, 104
6. Львівська Академічна Гімназія - вул. Степана Бандери, 14
7. FitCurves, вул. Широка, 70б
8. школа №18 – вул.Кульчицької, 16
9. школа №40 – вул. Любінська, 93-б
10. школа №60 – вул. П. Полтави, 32
11. художній ліцей 59 – вул.Хотинська, 4/6
12. школа № 65 – вул. Роксоляни, 35
13. школа № 67 – вул. Сяйво, 18
14. школа №68 – вул. Дозвільна,3
15. школа №75 – вул. Караджича,9
16. школа №77 – вул. Виговського, 7а
17. Гімназія «Євшан» – вул. Любінська, 93а
18. школа «Світанок» – вул. Петлюри, 43а
19. спеціалізована школа №15 – вул. Патона, 7
20. Львівський фізико-математичний ліцей – вул. Караджича, 29
21. Мала Академія Наук – вул. Коперніка, 42

Контейнера розміщені ВИКЛЮЧНО для працівників даних компаній, якщо Ви там працюєте, Ви зможете туди приносити кришки:
1. Львівська майстерня шоколаду
2. Call-Center Київстар у Львові
3. Call-Center МТС у Львові

Партнерами цієї акції стали всі львівські школи, дітям це цікаво, вони активно долучаються. Контейнери з написом «Корок до корка збирай ти і я, разом з тобою рятуймо життя» розміщені також у міській раді, районних адміністраціях. Це одночасно і допомога хворим, і догляд за екологією рідного краю. Двічі на місяць зібрані ковпачки звозять у пункт прийому на території школи-інтернату №2, що на вул. Просвіти. (21.08.2015)

 Якщо Вам відомо, де ще розміщені контейнера для збору кришок, просимо проінформувати тут усіх (внизу в коментарях).

 ● Група в Контакті "Збір Пластикових Кришечок. Допомога АТО Львів" vk.com/club99170947 Іларіон Солтис ilarion.soltys(а)gmail.com

Потрібні наступні кришечки від:

1) Соків
2) Солодких і газованих напоїв
3) Молока
4) Йогурта, вершків
5) 5л і більше пляшок
6) Поліетилену високої щільності HDPE
На таких кришечках є позначення на внутрішній частині як "02" у трикутнику з стрілок, а поряд часто знаходиться схематичний малюнок виделки зі стаканом.

Кришки від пральний порошків і кондиціонерів підходять

вул.Бойчука 38, супермакет Барвінок, магазин "Дитячий одяг"

вул.Вол.Великого, 91, магазин "Продукти"

вул. Героїв Упа, 73 (корпус 10). Кафе "Домашня кухня" (біля бізнес-центру "Таурус", завод Кінескоп)

вул. Дніпровська, 7, Кафе - Бар "Козацька Чайка"

вул. Кониського, 1, офіс "МІРРА"

пр.Червоної Калини 62 А, торговий центр "Інтерсіті"

пр.Чорновола 67 г, торговий центр "Інтерсіті"

пл. Міцкевича, 5, супермаркет "Антошка"

вул.Здоров`я, 9 Ф-Прінт

вул. Наукова, 29 а "Ринок Наукова" (біля 10001 дрібниці).

вул. Мазепи 11, клуб "Level"

• вул. Головацького 23 г, хостел "Северин"

 *     *     *     *     *

Бережи природу – допоможи іншому

До оригінального способу допомоги нужденним та інвалідам вдалася львів'янка Мар'яна Залужна.

Саме вона зініціювала проект і закликає всіх небайдужих збирати звичайні пластикові кришечки від пляшок з-під напоїв і упакувань харчових продуктів та приносити їх в одну зі шкіл Львова (школа №54 – поблизу вул.Лінкольна).

За вторговані від їх продажу гроші жінка планує купити необхідні речі людям із особливими потребами.

Як зазначила "Пошті" молода мама, а тепер уже волонтер соціально-екологічного проекту "Бережи природу – допоможи іншому" Мар'яна Залужна, ідея збирати пластикові кришечки виникла в неї зовсім випадково.

"Якось у інтернеті я прочитала статтю про те, що один ужгородський хлопець Андрій Кирилюк збирає пластикові кришечки і відправляє фірмі, яка займається їх переробкою, а вторговані гроші дає на доброчинність: за них людям із особливими потребами купують інвалідні візки, слухові апарати, а за потреби переказують на рахунки, щоб оплатити складні операції, – розповідає жінка. – Отож, мені стало цікаво, чи щось подібне роблять у нас у Львові. Але нічого не знайшла".

За один кілограм кришечок фірма платитиме чотири гривні, але за умови, що їх посортують по кольорах.
Зі слів Мар'яни, на щастя, вдалося налагодити безпосередній контакт з Андрієм. Після довгих розмов і настанов жінка вирішила взятися за цю справу. Окрім благодійності, її непокоїть ще й, так би мовити, екологічна складова. "Всі ці кришечки ми викидаємо у смітники. Через те, що в природних умовах вони розкладаються сотні років, може статися так, що наші діти і внуки житимуть серед куп корків", – каже вона.

Логотип і слоган львів'янка взяла такий самий, як хлопець із Ужгорода, – "Бережи природу – допоможи іншому".

Спочатку школа, згодом – виші !!!

Зараз перед входом у школу №54 (поблизу пункту охорони), що на вул. Квітки Цісик, стоїть контейнер, куди кожен може кидати пластикові кришечки від пляшок з-під мінеральної води, олії, оцту, соків, кисломолочних продуктів, баночок з-під йогурту. 
Хтось приносить цілі поліетиленові мішечки, хтось витрясає з кишень, а хтось телефонує і просить, аби в нього забрали цілий мішок кришечок. До їх збирання активно долучаються й користувачі Facebook (тут створена сторінка соціально-екологічного проекту).
Окрім цього, до збору кришечок волонтерка хоче залучити й кілька львівських університетів. Зокрема, проситиме їх керівництво, аби воно дозволило поставити у вишах марковані контейнери, в які кожен охочий зможе кинути пластикову кришечку. В планах – поставити такі контейнери в кількох закладах харчування і супермаркетах.

Колір має значення

Уже досягнуто домовленості, що зібрані кришечки жінка відправлятиме одній з львівських фірм, яка виготовляє продукцію з пластмаси високої щільності. 
Зі слів жінки, ця фірма пообіцяла, що за один кілограм кришечок платитиме чотири гривні, але за умови, якщо вони будуть посортовані по кольорах. За несортовані даватиме дві гривні за кілограм.
“Головне завдання тепер – зібрати якнайбільше кришечок. Про сортування думатимемо тоді, коли назбираємо хоч 100, про продаж, коли буде 300-500 кілограмів. До речі, керівництво підприємства згодилося приїхати до нас безкоштовно і забрати наш “товар”, – каже Мар’яна Залужна.
Як запевнив “Пошту” директор школи №54 Ростислав Пелещишин, цілком можливо, що до сортування кришечок по кольорах залучатимуть учнів школи.

Привчати дітей до волонтерства змалку! 

На що саме підуть вторговані за кришечки гроші, ще не відомо, оскільки людей, яким потрібна допомога, в нашому місті чимало.
“Знаю, що в школі, де навчається моя донька, є кілька учнів, яким справді потрібна поміч. Один із них – хворий хлопець, який через проблеми зі здоров’ям у класі з’являється нечасто, навчається вдома індивідуально. Спочатку думали, що купимо йому інвалідний візок, але, порадившись із його батьками, зрозуміли, що їм потрібна радше грошова допомога – на реабілітацію, масажі, що інвалідний візок для їхнього сина – це своєрідний крок назад”, – пояснює Мар’яна.
На що і кому саме дадуть вторговані за кришечки гроші, вирішуватиме не хтось один, а самі школярі, запевняє директор 54-ої школи. Все залежатиме від того, скільки назбирають кришечок, як швидко все це відбудеться і яку суму за них одержать.
“Ми хочемо, аби наші учні здобули волонтерські навички. В нашій школі контейнери стоять не просто для збору кришечок – це цільовий збір, який повинен зачепити душу кожного”, – зазначає Ростислав Пелещишин.
Треба сказати, що цієї осені в стінах згаданої школи відбувся ярмарок, на який учні та батьки принесли домашню випічку. За вторговані гроші – 8 тисяч 808 гривень – купили необхідні речі для солдатів І батальйону Національної Гвардії ім. Генерала Кульчицького: передали 40 комплектів теплої білизни, 100 балаклав, 120 устілок і 20 пар рукавиць.
Кришки від пластикових пляшок виготовляють з поліетилену високої щільності – HDPE (маркування – цифра “2” в трикутнику зі стрілок, поряд часто можна побачити схематичний малюнок виделки і склянки). 
Зазвичай їх викидають у сміття, але в природних умовах пластик розкладається за 100-200 років, а при спалюванні виділяє в повітря небезпечні речовини (оцтову кислоту, формальдегід тощо). Тож збирання і переробка пластикових кришечок дозволяють зменшити рівень забруднення довкілля. 
В Ужгороді до збору пластикових кришечок вже залучені багато міських кафе, барів, ресторанів, супермаркетів. Від їх викидання уже відмовились майже 50 закладів. І це далеко неповний перелік.
Відомо, що в багатьох країнах світу пластикові кришечки збирають уже давно. Акцію допомоги людям з обмеженими можливостями започаткували студенти стоматологічного факультету Егейського університету ще в 2010 році. Зараз більша частина європейських країн робить це на загальнонаціональному рівні. Отримані від переробки гроші також використовують із благодійною метою.
Наприклад, у Туреччині великі пляшки, куди можна кидати пластикові кришечки, підвішені просто на деревах. Коли величезні бокси заповнюються кришечками, добровольці телефонують на фірму, яка займається їх переробкою. Звідти виїжджає машина, потім зібрані кришки важать і виплачують гроші. Переказують їх на спеціальний рахунок, кошти з якого йдуть комусь на протезування, комусь на інвалідний візок, комусь на дороге лікування.
А ось у Польщі перед збиранням чергової партії кришечок визначають, на що будуть витрачені вторговані  кошти. Допомога, як правило, адресна. Сьогодні такі кришечки збирає вся Польща: починаючи зі шкіл та університетів і закінчуючи поліцейськими і пожежними підрозділами.

6 грудня 2014, Ольга Шведа Взято з сайту Львівської Пошти