ЕМ-контейнер

 Унікальний продукт – контейнер для ферментації харчових відходів або, простіше кажучи, ЕМ-відро. По суті – це міні-фабрика по виробництву ЕМ-компосту (прекрасного добрива) з кухонних відходів.

Сім’я з 3-4 чоловік за рік може за допомогою даного контейнера отримати близько 500 кг добрива, яке по ефективності перевершує перегній в 5-15 разів! У контейнері відбувається не гниття харчових (органічних) залишків, а їх переробка за допомогою ефективних мікроорганізмів (ЕМ). Вже через 7-10 днів органіка, заферментована в ЕМ-контейнері, може використовуватися як добриво.

Розроблений японським ученим Хіга Теруо препарат ЕМ1 містить 84 види корисних мікроорганізмів. Препарат ЕМ1 широко використовується в рослинництві, тваринництві, плодівництві, для виробництва ферментованих кормів і добрив, очищенні стічних вод. У Японії працює програма по очищенню Внутрішнього Японського моря за допомогою ЕМ1! Технологія використання препарату ЕМ1 отримала назву ЕМ-технології. А один з інструментів ЕМ-технології – це ЕМ-контейнер. У Японії їх використовується близько 4 млн., в Південній Кореї лише в районі р. Пусан більше 2 млн., в США виник навіть рух за використання ЕМ-контейнерів в школах і на підприємствах харчування.

ЕМ-контейнер складається з циліндрової 15 літрової ємкості, дно якої підняте на висоту 9см. У стінці з одного боку є кран. Усередині, над дном розташована решітка. Є внутрішня і зовнішня кришки.

У міру накопичення харчові (органічні) відходи укладаються на гратчасте дно шаром 2-3 см і рясно зволожуються розчином препарату ЕМ1 в концентрації 1:100. Зверху зволоженого шару кладеться внутрішня кришка. Потім на контейнер надівається зовнішня кришка, що повністю перекриває доступ повітря в ємність. У міру утворення відходів, нові порції їх укладаються пошарово і зволожуються розчином препарату ЕМ1. Бажано складати відходи не частіше, ніж раз на день, аби обмежити доступ повітря всередину контейнера.

Раз в три дні необхідно зливати ЕМ-рідину, яка накопичується на дні контейнера. При заповненні кухонними відходами відро спустошується. Заферментовані за 7-10 днів відходи можна відразу ж використовувати як добрива, перемішуючи з 20 – 40 частинами землі. Ці відходи переробляться в землі за 30 – 60 днів. Можна проводити підкормку плодових дерев свіжим ЕМ-компостом, закопуючи його по межі крони дерев.

Злиту ЕМ-рідину можна використовувати:
-для ферментації кухонних відходів, розводячи її в 100 разів;
-для переробки органічних відходів (листя, трави, гною).
-для зливу в раковини, ванни і унітази, що приведе до знищення жирових відкладень, зняття сечового каменя;
-для усунення запахів і переробки фекалій зовнішніх туалетів в добрива. Виливається 250 мл в один кут вигрібної ями ємкістю 2,5 кубічних метра. Запах пропадає через тиждень, через 3 місяці виходить добриво;
-поливати кімнатні рослини один-два рази в тиждень розчином концентрації 1:2000 - 1:1000 (чайна – столова ложка на відро нехлорованої води) і широко використовувати на дачі.

Заферментовані відходи – ЕМ-компост можна складати на окремому майданчику. У літніх умовах за 1,5 – 2 місяці він переробляється повністю в гумус.

У зимових умовах заферментовані відходи і ЕМ-рідину можна заморожувати. При настанні тепла використовувати на городі.

Вживання ЕМ-рідини аналогічно використанню самого препарату ЕМ1. З однією умовою. ЕМ-рідину необхідно використовувати на протязі двох-трьох днів. Практично ЕМ-контейнер дає два види добрив - ЕМ-компост і ЕМ-рідина. Використання цих добрив наводиться в будь-якій книзі по ЕМ-технології.

Примітка: під органічними відходами придатними для переробки розуміються відходи від чищення овочів, фруктів, різні відходи від обробки м’яса і риби, за виключенням кісток і луски, залишки хлібобулочних виробів, мука, крупи і каші, висівки, розмочений папір і картон, тирса листяних порід дерев (на хвойну тирсу потрібна вища концентрація і її слід перемішувати з іншою органікою для кращої переробки). Кухонні відходи бажано подрібнити ножем. Шкаралупа яєць не ферментується, але її можна додавати як добриво.

Відро можна також використовувати як ємність для зберігання води. Наявність крану дозволяє зручно наливати воду.

В Клубі проводяться лекції на тему ЕМ-технологій і можна замовити ЕМ-продукцію (концентрат, ЕМ-1, ЕМ-5, бокаши, ЕМ-кераміка та інше)

В запоріжському клубі органічного землеробства впроваджують виробництво ЕМ-контейнерів. Перша партія очікується за півроку. Український контейнер буде на відміну від російського прямокутним, що набагато зручніше, а також буде мати ємність , що заповнюється водою для гніту.

Повернутися до сторінки Клубу Органічного Землеробства