Еннеаграма – знання древніх про глибинну психіку людини

Перед тим як дійти до нас, Еннеагарма пройшла крізь століття. Символ Еннеаграми можна знайти у вавілонян та давньогрецьких математиків, у ранньохристиянській та персидській традиціях. Еннеаграма – це не лише типологія особистості, якою ми знаємо її сьогодні, вона включає в себе також математичні закони та закони життя: закон трьох, закон семи та закон єдності всього у Всесвіті. Символ Еннеаграми включає три об’єднаних фігури – коло, трикутник і шестикутник особливої форми, фігури торкаються кола у 9-ти точках, які відображають зокрема 9 пристрастей людини. При діленні 1 на 7 отримуємо дріб 0,142857142857142857... з нескінченним числом знаків після коми, при цьому поєднання цифр 142857 повторюється до безконечності. При поділі 7 на інші цифри (крім 7) отримуємо нескінченну послідовність цифр 142857, які виражаються шестикутником особливої форми, який ми бачимо на символі Еннеаграми.

Західний світ познайомився з Еннеаграмою у 1920 році завдяки містику і філософу Георгію Гурджієву, вчителю духовного напрямку «Четвертий Шлях». Припускається, що Гурджієв був посвячений у знання Еннеаграми у таємному суфійському братстві Сармун, що знаходилося на Півночі Афганістану. У своїй книзі «Зустрічі з Надзвичайними Людьми» він частково описував, як пошуки привели його до таємного братства, звідки він вийшов, очевидно володіючи унікальною системою знань. Хоча походження братства Сармун і втрачається в темряві віків, його сліди можна відшукати у Вавілоні часів царства Хаммурапі. Саме слово «сармун» означає «бджола». Вважається, що вчення «бджіл» виникло ще до Всесвітнього Потопу. У символі Еннеаграми, який поширював Гурджієв, в центрі знаходиться медоносна бджола. Одна з легенд про Сармун-Даргаут (Двір Бджіл) стверджує, що справжнє знання існує як реальний предмет споживання і порівнюється із бджолиним медом. В певні періоди члени братства Сармун і їх колеги з усього світу збирають знання-мед та поміщають його у сховище. Потім, коли настає відповідний момент, вони знову відкривають його світу – через спеціально навчених посланців.

Гурджієв та його послідовники використовували символ Еннеаграми для дослідження і опису універсальних законів, які керують всім у Всесвіті.

«Для людини, яка вміє користуватися Еннеаграмою, книги і бібліотеки стають не потрібні ... Людина, ізольована від усього світу безкрайньою пустелею, може накреслити на піску Еннеаграму і прочитати вічні закони Всесвіту. І кожен раз, дивлячись на неї, вона зможе дізнатися щось нове, на що вона раніше не звертала уваги» – писав Гурджієв.

У 1960-х роках болівійський вчений і послідовник «Четвертого Шляху» Оскар Ічазо розробив психологічну модель Еннеаграми, яка сьогодні відома як Еннеаграма Особистості або типологія Еннеаграми. Одним з перших учнів Оскара Ічазо був відомий чилійський гештальт-терапевт, психіатр Клаудіо Наранхо, який у 1970 році проходить тривалий тренінг під керівництвом Оскара Ічазо в Інституті Аріка (Чилі). З того часу Клаудіо Наранхо досліджує Еннеаграму в SAT Інституті в Каліфорнії, наводячи мости між «Четвертим Шляхом» та академічною психологією.

Знання Еннеаграми використовувалося для духовного розвитку з метою досягнення кінцевої свободи та зцілення. Ічазо та Наранхо передавали знання про Еннеаграму групам учнів в умовах повної конфіденційності. Спочатку була усна домовленість, а потім Наранхо ввів підписання кожним учасником його групи контракту. Проте в кінці 70-х років деякі учасники навчальних груп порушили умови контракту і почали пропонувати «Курси еннеаграм» спочатку в США, а потім і в інших країнах світу.

Знання Еннеаграми паралельно поширювалося всередині католицької церкви, адже глибинні спонуки, які притаманні 9-ти типам особистості є тотожні 9-ти гріхам: 7 смертним гріхам (гнів, гординя, заздрість, жадність, черевоугодництво, хтивість, лінь) і двом додатковим (страх і обман). Витоки цієї концепції лежать у неоплатонізмі («9 атрибутів людської натури»).

Ознайомитися з короткими описами дев’яти типів Еннеаграми можна тут >>>

На сьогоднішній день найбільшою популярністю користуються книги з Еннеаграми особистості Дона Різо. Дон Різо заснував Міжнародну Асоціацію Еннеаграми та Інституту Еннеаграми в Нью-Йорку. Його книги з Еннеаграми стали бестселлерами. У 1970-х роках він розробив рівні розвитку в Еннеаграмі. Ось що пише про книгу Дона Різо «Мудрість Еннеаграми» відомий американський філософ Кен Уілбер:

«МУДРІСТЬ ЕННЕАГРАМИ — дуже важлива і потрібна книга. Поєднавши горизонтальні типи Еннеаграми із системою вертикальних рівнів розвитку, Різо та Хадсон створили одну з найперших по-справжньому інтегральних моделей людської душі. Крім важливості і потрібності цієї воістину новаторської роботи вона оголює повну неспроможність будь-якого іншого більш обмеженого підходу, крім повномасштабної моделі людського розвитку. Дуже рекомендується».

Сьогодні вивчення Еннеаграми широко використовується в США, Азії та Європі у школах підготовки спортсменів, керівників, бізнесменів та представників влади: у політтехнології при вибудовуванні іміджу політика, в бізнесі, у роботі правоохоронних органів, державних і громадських організацій, у професійному та особистісному зростанні.

В Україні Еннеаграма найбільше відома в середовищі психологів та гештальт-терапевтів завдяки книгам Клаудіо Наранхо «Еннеа-типологічні структури особистості» та «Характер і невроз».

У 2016 році в Україні розпочали дослідження відповідності 9-ти типів Еннеаграми психологічним типам Юнга і похідним від них типам соціоніки та типології Меєр-Брігс.

Статтю підготувала Анжеліка Забава (КГ «Сім Променів», Львів)