Робота з емоціями - вільний малюнок

>>> Проект "Доступна психологія" <<<

Вправа для роботи з емоціями та негативними психологічними станами від проекту "Доступна психологія".

Для виконання вправи потрібні: кольорові олівці (або фарби) та декілька чистих листків паперу.

Вправу може виконати кожен, не потрібно мати навички з малювання.

ВІЛЬНИЙ МАЛЮНОК (Вправа з психосинтезу з книги П’єро Феруччі «Ким ми можемо бути»)

1. Візьміть кольорові олівці або фломастери і кілька аркушів паперу. Перш ніж приступити до малюнка, дозвольте собі на кілька секунд розслабитися, заспокоїтися.

2. Тепер нехай рука почне малювати. З помірною цікавістю стежите за тим, що з'являється на папері.

3. Дозвольте руці малювати все, що їй заманеться, абстрактне або конкретне. Якість малюнка значення не має, навіть якщо він не відповідає вашим нинішнім уявленням про себе. І нехай рука рухається як хоче – плавно або уривчасто, швидко або повільно і т.д.

4. Коли ви відчуєте, що закінчили, вивчіть свій малюнок. Чи справді він закінчений, чи йому бракує останнього штриха? Якщо так, то додайте все, що хочете.

Свій малюнок потрібно прийняти як людину, яка прибула із далекого краю, звичаї якого сильно відрізняються від прийнятих в нашій країні. Замість того, щоб оцінювати свій малюнок, потрібно прислухатися до того, що він розповідає. Він може повідомити нам щось нове, відмінне від того, що відомо нашому поверхневому розуму. Ми намагаємося увійти в резонанс зі своїм малюнком, інтуїтивно відчути, що він нам про нас розповідає.

Надавши внутрішнім силам видимі форми, ми намагаємося перевести ці форми на просту зрозумілу мову. Забарвлення, обриси, розміщення та різні деталі можуть пробуджувати у нас ланцюг вільних асоціацій, тонкі, ледь вловимі почуття, забуті спогади, інтуїтивні проблиски.

Зробивши декілька вільних малюнків, можна помітити появу безлічі форм. Можна виявити зображення квітів поруч із демонами, НЛО, безголових людей, гігантських мурах, незнайомих обличь та ін. Завдяки цьому, ми усвідомлюємо неймовірне розмаїття ув'язнених всередині нас енергій. Кожну з них можна розглядати як справжню психічну істоту, як мешканця нашої психіки, який живе своїм власним життям. І той факт, що в звичайному стані ми цього життя не бачимо, не означає, що його немає.

Однак не слід очікувати, що матеріал одного малюнка може розкрити нам таємниці нашого внутрішнього світу. Робота ця копітка і тривала. Поступово ми розпізнаємо свої несвідомі настрої і спонукання. Насправді, цінні результати можна отримати, лише зробивши серію вільних малюнків. Головні теми будуть з'являтися знову і знову в різних формах. І нарешті може статися, що під час серії малюнків, виконаних за короткий час, відбудеться справжня трансформація, що на папері втілиться якесь нове почуття, яке дозволить вийти на світло свідомості раніше прихованим рівням нашого єства.

Отримавши певний досвід малювання, ми можемо продовжити досліджувати себе у трьох напрямках: рухи тіла, уяву і письмо. Як і в попередньому випадку, це дослідження може бути вільним або націленим на певні теми або блоки.

Дослідження уяви полягає в тому, щоби надати психологічному змісту, з яким ми працюємо, конкретну форму, доступну нашому внутрішньому погляду. Скажімо, ми працюємо зі страхом. Якого він кольору? Якого він розміру і які його обриси? Як він реагує на наш дотик? Як він пахне? Як він звучить, і якщо у нього є голос, то що він нам повідомляє?

Завдяки цьому, в людині можуть відбуватися значні зміни, особливо у випадках роботи з виражено негативними образами. Дуже часто мої клієнти зустрічаються з восьминогами, мишами, кажанами, гігантськими павуками, монстрами різної форми і вигляду, чаклунами, відьмами та всякою іншою нечистю. Як правило, вони їх лякаються. Я незмінно прошу їх просто дивитися в обличчя цим страхітливим створінням, звикнути до них, зрозуміти їх, послухати їх розповіді. Секрет у тому, щоб мати мужність зустрітися з негативним образом лицем до лиця і терпіння залишитися з ним. Дуже часто після досить тривалого контакту з негативним образом і вільного виявлення відповідних почуттів відбувається його перетворення.

Однак, якщо деякий образ продовжує незважаючи на це наводити страх, я пропоную його намалювати. Виражений образ може більш повно розкрити себе і піддатися закономірній трансформації у щось більш легкоперетравлюване.

Першим етапом у всіх трьох методах служить усвідомлення. Після цього першого етапу стає можливою заміна непродуктивних і навіть руйнівних тенденцій на більш продуктивні. Ми створюємо новий канал для сил, що нагадує прокладання нової стежки в джунглях. Пішовши по новому каналу, гнів, наприклад, може перетворитися на утвердження свого права бути собою, надлишкова чутливість явить себе як любов, а впертість – як наполегливість. Наше завдання полягає в тому, щоб скористатися належними засобами і сприяти проростанню зерен цих природних якостей, присутніх у будь-якому на перший погляд негативному елементі нашого внутрішнього світу.

Про вільний малюнок з книги Феруччі тут >>>