PARAMANU PARAMA MAHATTVA ANTO 'SYA VASHIKARAH ||40||

परमाणु परममहत्त्वान्तोऽस्य वशीकारः ॥४०॥

paramāṇu parama-mahattva-anto-'sya vaśīkāraḥ ||40||


parama = Єдиний Веховний, трансцендетальне
aṇu = атом
maha = великий
tvānto = річ
mahattva = космос, всесвіт
antah = розширення
asya = це
vaśīkāraḥ = контроль, володіння

 

40. Так свідомість Йога розширюється від нескінченно малого до нескінченно великого; його знання стає досконалим від анну (атома, чи частки) до Атми (чи Духу).

“У частинці можна побачити Бога. Бог може царювати в людині. У Брахмі містяться обидва; бо все єдине. Атом подібний Богу, Бог подібний атому”.

Це окультна банальність, що, як тільки людина приходить до знання себе самої, згідно Великого Закону Аналогії вона приходить до знання Бога. Це знання охоплює п’ять великих аспектів:

1) Форми, 2) Складові форм, 3) Сили, 4) Групи, 5) Енергії.

Людина має розуміти природу свого тіла і всіх своїх оболонок. Це її знання форм. Вона відкриває, що форми складаються з атомів, або “точок енергії”, і що всі форми в цьому однакові. Це – знання про складові форм. Потім людина приходить до розуміння сукупності енергій атомів, з яких складаються її форми, інакше кажучи, – до знання різноманітних сил. Природа цих сил визначається ритмом, активністю і якістю атомів, з яких складаються відповідні оболонки. Це – знання сил. Після цього вона відкриває аналогічні форми з аналогічними вібраціями і проявами сили, внаслідок чого знаходить своє місце і свою роботу, – це знання груп. Нарешті людина приходить до знання того, що стосується всіх форм, контролює всі сили і стає мотивуючою могутністю всіх груп, – це знання енергії, яке має справу з природою Духу. Завдяки цим п’яти усвідомленням людина досягає панування, оскільки усвідомлення приводить в дію певні чинники, які можна перелічити наступним чином:

1) Устремління, 2)Вивчення і Дослідження, 3) Експеримент,

4) Відкриття, 5) Ототожнення, 6) Усвідомлення (Реалізація).

Адепт може ототожнитись або увійти в свідомість нескінченно малої частинки. Він може ототожнитись з атомом речовини і взнати те, що поки ще не відоме для сучасних вчених. Він усвідомлює також, що людське царство (яке складається з людських атомів) є середньою точкою на сходах еволюції, і тому нескінченно мале перебуває від нього так само далеко, як і нескінченно велике. І шлях до того, щоб увійти в свідомість найдрібнішого з проявів Бога, настільки ж далекий, як і до того, щоб охопити найбільшу з доступних людині – Сонячну систему. Проте, у всіх цих сферах метод досягнення однаковий: повне зосередження і медитація, які ведуть до влади над розумом. Розум так влаштований, що діє як телескоп, приводячи того, хто дивиться через нього, в контакт з макрокосмом, і як мікроскоп, приводячи того, хто дивиться через нього, в контакт з найдрібнішим атомом.

 

Інші варіанти перекладу цієї сутри:

Так йог досягає панування над усіма об'єктами медитації, які простягаються від дрібного атома до нескінченно великого. Свамі Сатьянанда Сарасваті

Коли людина досягає цього стану, ніщо не вислизає від її розуміння. Розум може відстежити і допомогти зрозуміти просте і складне, безмежне і нескінченно мале, усвідомлене та несвідоме. Т. К. В. Десікачар