TAJ JAPAH TAD ARTHA BHAVANAM ||28||

तज्जपः तदर्थभावनम् ॥२८॥

taj-japaḥ tad-artha-bhāvanam ||28||


tat = що, чий, буття
japa = повторювання
artha = значення
bhāvanam = відданість, споглядання

 

28. Завдяки проголошенню Слова і розмірковуванню над його сенсом знаходиться Шлях.

Це найзагальніший переказ, проте, він передає вірне значення використовуваних санскритських термінів. З багатьох перекладачів тільки Вівекананда дає цю інтерпретацію, висловлюючи її таким чином:

“Повторення ОМ і медитація над його сенсом (є Шлях)”.

Інші перекладачі опускають останні два слова, хоча те, що мається на увазі, зрозуміло. Вираз “вимовляння Слова” не слід інтерпретувати дуже буквально; езотеричне “вимовляння” ґрунтується на вивченні Закону Вібрації і поступовому налаштуванні нижчих вібрацій оболонок або покровів свідомості так, щоб синхронізувати їх з нотою, або звуком, свідомого Сущого. Вірніше сказати, Слово повинно видаватися Душею (Его на своєму власному плані), і вібрація згодом впливатиме на різні тіла, або провідники, які служать обителлю для Душі. Отже, це ментальний процес, і реально він може здійснюватися тільки тими, хто – за допомогою медитації і дисципліни, поєднуючи їх із служінням, – провів свідоме єднання з Душею. Прагнучі до такого стану повинні використовувати могутні чинники уяви і візуалізації та наполегливість в медитації, щоб досягти цієї початкової стадії. Слід відзначити, що, перш ніж прагнучий зможе стати прийнятим учнем, він має досягти цієї стадії хоч би в порівняно незначній мірі.

Як тут підкреслюється, процес вимовляння Слова подвійний.

По-перше, він є дією Его, Сонячного Ангела, Вищого “Я”, або Душі, коли вона вимовляє Слово зі свого власного місця на абстрактних рівнях ментального плану. Душа спрямовує цей звук через сутратму і оболонки свідомості до фізичного мозку втіленої людини, своєї тіні, або віддзеркалення. “Вимовляння” повинне постійно повторюватися. Сутратма є тим магнетичним зв’язком, званим в Біблії “срібним ланцюжком”, тією ниткою живого світла, яка сполучає Монаду, Дух в людині, з фізичним мозком.

По-друге, є щирий відгук людини на цей звук, коли вона розпізнає його в своєму фізичному мозку. Тут міститься натяк на два полюси життя – Душу і людину у втіленні, і між ними двома знаходиться нитка, уздовж якої вібрує Пранава (або Слово). Ті, що вивчають езотеричну науку, повинні розпізнавати техніку вищезгаданих процесів. При вимовлянні Слова ми маємо наступні чинники:

1. Душа, яка надсилає, або видихає, його.

2. Сутратма, або нитка, уздовж якої вібрує, переноситься, або передається, звук.

3. Оболонки свідомості: ментальна, емоційна і ефірна, які вібрують у відповідь на вібрацію, або дихання, і тим самим стимулюються.

4. Мозок, який тренується учнем розпізнавати цей звук і вібрувати в унісон з цим диханням.

5. Подальша дія людини в медитації. Вона чує звук (іноді званий “Голосом совісті” або “Голосом Безмовності”), вона розпізнає його таким, як він є, і в глибокому роздумі засвоює результати активності своєї Душі.

Пізніше, коли прагнучий просунеться далі в містерії і навчиться об'єднувати Душу і нижчу людину так, щоб вони діяли на Землі як скоординована одиниця, він вчиться вимовляти Слово на фізичному плані з метою збудити сили, приховані в ньому, і таким чином викликати пробудження центрів. В результаті він все більше починає брати участь в творчій, магічній і психічній роботі прояву, завжди маючи на увазі мету – приносити користь своїм побратимам і цим сприяти просуванню планів планетної Ієрархії.

 

Інші варіанти перекладу цієї сутри: 

Це (слово АУМ) слід повторювати під час ментального зосередження на його значенні. Свамі Сатьянанда Сарасваті

Повторення цього (звуку ОМ) та зосередження на його сенсі (і є шлях). Свамі Вівекананда