Хибні переконання та ілюзії різних типів

Тип 1 - Тип 2 - Тип 3 - Тип 4 - Тип 5 - Тип 6 - Тип 7 - Тип 8

Стаття російською тут >>>

*       *       *       *       *

Тип 7 - Втеча від болю та ілюзія свободи

ТРЕБА УНИКАТИ КОНТАКТУ ЗІ СВОЇМИ БОЛІСНИМИ ПЕРЕЖИВАННЯМИ ЗА БУДЬ-ЯКУ ЦІНУ

Хоча таке переконання найбільше властиве типу 7, його може мати будь-яка людина.

Тип 7 відрізняється рухливістю, легкістю, оптимістичним ставленням до життя, широтою поглядів та нестандартним підходом. Зовні виглядає активним та допитливим, легко знайомиться з новими людьми, сміливо іде на зустріч новим пригодам. Незважаючи на це, представники типу 7 часто сповнені страху, але цей страх стосується не зовнішнього світу, а внутрішнього: вони бояться зануритися у свій внутрішній світ та зустрітися зі своїм болем, смутком та тривогою. Представникам типу 7 хочеться вірити, що вони живуть у чарівному світі необмежених можливостей, в якому відсутні страждання, нестача, обмеження. Вони переконані, що треба уникати контакту зі своїми болісними переживаннями за будь-яку ціну.

Щоб уникнути зустрічі зі своїм внутрішнім світом та болісними відчуттями, тип 7 використовує різні способи: відволікання, розсіювання уваги, переключення уваги на нові речі чи людей, раціоналізацію.

- Раціоналізація - це псевдопояснення або виправдання речей, щоб заглушити усвідомлення свого власного болю, нестачі та смутку. Коли у типу 7 виникають глибокі та болючі емоції, він легко знаходить їм пояснення, переформульовує враження, знаходить спосіб акцентувати увагу на позитивному і відійти від своїх глибших почуттів. Завдяки розвинутій уяві, він може розмірковувати про нові можливості в майбутньому, втікаючи від теперішнього моменту з його обмеженнями. 

- Переключення: Як тільки тип 7 відчуває біль або дискомфорт, він іде далі, переключається з одної діяльності на іншу, з однієї людини на іншу. Його девізом стає: «жодної рутини, лише зміни!» Тип 7 не дуже переймається, коли у нього щось не виходить, він швидко переключає увагу на щось інше.

«Я намагаюся максимально зайняти себе чимось, щоб не зупинятися і не думати про неприємні речі, не усвідомлювати негативні стани. Щільно заповнюю свій графік, щоб не було часу переживати біль і відчувати негативні емоції.»

«Замість того, щоб залишатися зі своїм болем і страхом, я втікав від них.»

«Якщо я починала відчувати біль, мені здавалося, що я його не витримаю. Тому я втікала від нього і знаходила інше задоволення в іншому місці. В мене був перевірений прийом – коли мені було погано, я вставала, одягала найкращу сукню і туфлі на високих підборах та йшла танцювати.»

Щоб уникнути нудьги та болісних переживань, тип 7 постійно зайнятий пошуком нових вражень, людей та ідей, він як дитина, швидко втрачає інтерес до об’єкту, щойно об’єкт перестає бути новим. Така поверхнева взаємодія з об’єктами призводить до болісного відчуття внутрішньої порожнечі, від якого тип 7 намагається втекти у ще активніший пошук задоволення від відкриття нових об’єктів. Це негативно впливає на всі сфери його життя.

--- Сфера відносин ---

У відносинах з іншими тип 7 цінує свободу і легкість, не визнає обмежень: ні своїх, ні чужих. Не терпить примусу і сам не стане примушувати інших. Намагається не бути тягарем для інших, та не обтяжувати себе обов’язками щодо інших. Зазвичай не докоряє близьким ні в чому, бо докоряти - означає ставити питання про взаємні зобов'язання, а він робить усе за власною ініціативою чи хоча б удає, що це так, але в жодному випадку не з почуття обов'язку, того ж чекає від партнера. Віддає перевагу легким і веселим розмовам перед серйозними та глибокими. 

Схильний ідеалізувати людей, захоплюватися їх якостями, здібностями. Часто закохується. Будь-яка вульгарна офіціантка в барі може здаватися йому перевдягнутою принцесою, з якою він може не роздумуючи одружитися.

При сильній психологічній дисгармонійності (розбалансованості) не виносить у відносинах напруження, негативних переживань, одноманітності, нудьги, відповідальності, а також близькості і глибини. Схильний до таких сценаріїв відносин:  * Капітан далекого плавання, * Дон Жуан, * Втікач. (Сценарії стосуються однаково як чоловіків так і жінок)

* КАПІТАН ДАЛЕКОГО ПЛАВАННЯ

Його задовольняє такий сценарій стосунків, при якому він бачить партнера рідко і недовго, щоб не встигнути відчути нудьгу і напруження в стосунках. Це або відносини з людиною з іншого міста, яку немає можливості бачити часто, або така робота, яка вимагає частих і тривалих відряджень. У таких стосунках нема глибини.  

* ДОН ЖУАН

Любить заводити нові знайомства, отримувати нові враження. Притягує увагу людини, спонукає її вкладати зусилля на побудову зв’язку з ним, а коли людина набридає йому чи з’являються ознаки напруженості у відносинах, кидає її. Його влаштовує поверхневий зв'язок без жодних зобов’язань. При зближенні стаються різні ситуації, в тому числі некомфортні, болісні для людини. А тип 7 найбільше схильний уникати психологічного тягара, відтак стосунки які стають більш близькими, підсвідомо розглядаються ним як тягар, якого треба позбутися. Тип 7 без жалю розриває відносини з партнерами, коли стикається з ситуаціями, пов’язаними з незручностями, обов’язками, обмеженнями, а все це збільшується у процесі розвитку відносин.

«Я навчився позбуватися людей, на яких в мене не вистачало терпіння.»

«Раніше траплялося, що я без попередження викреслювала людей зі свого життя. Тоді я ні про що не шкодувала. Мене зовсім не турбували їх почуття.»

* ВТІКАЧ

Має непереборне бажання залишити все і всіх та рухатися далі без зобов’язань та рутини. Не терпить ситуацій, що обмежують або стримують його можливості. Рятується втечею. Ігнорування міжлюдських зв’язків. Відокремленість від інших. Ілюзорне відчуття свободи. У нього немає ні радості, ні страждання, які можуть бути результатом пристрасного кохання чи міцної дружби. Йому знайома лише емоційна спустошеність.

Чому не кожен може витримати близькі стосунки? Тому що близькість та вразливість нероздільні. При близькості знижується контроль, скидаються маски, і тоді ближче до поверхні підступає все, що стримувалося і приховувалося. Тому людям, які стримують біль, злість, горе чи страхи майже недоступні близькість та задоволення від неї. Виходить, що близькість у стосунках для багатьох людей досить болюча. Не тому, що близькість – це біль. А тому, що при близькості біль вже неможливо ігнорувати. Неможливо ввімкнути одні почуття (позитивні) і вимкнути інші (негативні, все те що не прожите). І тоді людина змушена або втікати від інших, або вчитися зустрічатися зі своїм болем і проживати його, а також вчитися зустрічати чужий біль.

Особливості типу 7 - екстравертної ІНТУЇЦІЇ

Чому типу 7 більше за інших типів властиве уникання болісних переживань та глибокого зв’язку з іншими? Для типу 7 особливе значення мають відчуття свободи і безтурботності, які пов’язані з головною психічною функцією типу 7 – Екстравертною ІНТУЇЦІЄЮ.

ІНТУЇЦІЯ функціонує у сфері НЕПРОЯВЛЕНОГО, у світі ідей, потенційних можливостей, перспектив, уяви, де нема тілесних чи матеріальних обмежень, де можна відчути себе частиною людства, ноосфери, колективної свідомості, побачити взаємопов’язаність різних процесів та торкнутися непроявленого, того, що лежить в основі речей. Перебуваючи у сфері непроявленого, поза матерією, людина має відчуття повної свободи і необмежених можливостей.

Більше про особливості типу з Екстравертною ІНТУЇЦІЄЮ тут >>>

При недостатній зрілості тип 7 всіляко уникає того, що заважає його відчуттю свободи – фінансові чи фізичні обмеження, зобов’язання, вимоги соціуму, побут та рутина. Зосередження уваги на матеріальних задачах, побуті та рутині виснажують його енергетично, в той час як активність у сфері непроявленого приносить йому задоволення.

При більшій психологічній зрілості зобов’язання у стосунках сприймаються не як обмеження, а як розширення, як можливість виражати себе через іншу людину. У матеріальних та побутових справах людина збагачується новим досвідом та навиками, які не обмежують, а розширюють її можливості, свобода перестає сприйматися як безвідповідальність та нескінченне задоволення.

Як і у всіх ЕКСТРАВЕРТНИХ типів, увага типу 7 спрямована у зовнішній світ, на зовнішні об’єкти, а не на себе. Тип 7 відчуває радість від процесу інтуїтивного пізнання нових об’єктів та розкриття їх потенціалу, захват від дотику до нового та загадкового. При недостатній зрілості йому нецікаво і страшно зосередитися на самому собі, на своєму внутрішньому світі, він боїться втратити відчуття легкості і безтурботності, зустрівшись зі своїми справжніми почуттями та переживаннями.

При більшій психологічній зрілості тип 7 усвідомлює, що його негативні емоції – смуток, розчарування та фрустрація – можуть допомогти йому рости та розвиватися.

Контакт із більш глибокими почуттями

Усе, що пережите до кінця, стає радістю. Біль, повністю пережитий, стає радістю. Смуток, повністю пережитий, стає радістю. Роздратування, повністю пережите, стає радістю. Щастя, повністю пережите, стає радістю. Любов, повністю пережита, стає радістю. (Кьяра Віндрайдер)

Спробуйте дозволити тому, що відбувається, торкнутися вас по-справжньому, на найглибшому рівні, і це не те саме, що зануритися у негатив. Навпаки, дозволяючи речам, навіть болючим, глибоко вас торкатися, ви тим самим збагатите своє життя і зробите вашу радість більш справжньою.

Щоразу, коли ви боїтеся, що вам стане нудно, зупиніться та подивіться, від чого ви намагаєтеся втекти. Вивчіть те, що ви називаєте нудьгою. Як це відчувається у вашому тілі? Що це таке – відчуття нудьги? Як ви відчуваєте свій смуток? Де в тілі ви його помічаєте?

Зауважте, що відбувається і наскільки довго ви змогли залишитися наодинці зі своїми почуттями, поки ваша увага не переключилася на щось ще. Чи зможете ви сказати, що саме не дозволило вам довше залишатися зі своїми почуттями? Що відволікло вас?

Свобода і зобов’язання

Свобода – це усвідомлена необхідність (Маркс). 

Типу 7 важливо спочатку усвідомити, а потім синтезувати дуальність: свобода – зобов’язання.

Свобода – це не фантазії про свободу, а страждання – це не фантазії про страждання.

Матеріали, використані у статті:

Карл Юнг «Психологічні типи»;

Соціоніка;

Аглая Датешидзе;

Клаудіо Наранхо «Еннеаграма суспільства»;

Дон Різо «Мудрість еннеаграми».

Останнє оновлення 10.12.2022