Найкращі світові психологічні праці українською мовою дивіться тут >>

Олег Торсунов «Закони щасливого сімейного життя»

(скорочений зміст книги)

В залежності від рівня розвитку людини розрізняють різні види сумісності в парі і різні поняття "любові".

Формування відносин між людьми – результат сумісності на різних рівнях свідомості.

Розрізняють 7 рівнів розвитку свідомості.

Нижній (перший) рівень – відповідає за егоїзм і статеві відносини. При гармонії на цьому рівні в партнерів виникають відносини, при яких секс є змістом усього їхнього подальшого життя.

Другий рівень – відповідає за самозбереження, жадність і страх. При гармонії на другому рівні розвитку свідомості головним сенсом спільного життя є створення комфортних умов (квартира, меблі, дача, машина).

Третій рівень - відповідає за амбіції, відчуття задоволеності, фізіологічно за травлення. При гармонії на цьому рівні головною метою спільного життя є досягнення престижу та поважного статусу в суспільстві.

Четвертий рівень - відповідає за моральний розвиток людини. При гармонії на цьому рівні головним сенсом спільного життя є дотримання моральних принципів, що несуть з собою мир та процвітання.

П’ятий рівень - відповідає за емоції, забезпечує контроль почуттів. При гармонії на цьому рівні розвитку головним сенсом життя пари є досягнення контролю почуттів, витонченого сприйняття світу.

Шостий рівень - відповідає за діяльність розуму. При гармонії на цьому рівні метою сумісного життя є духовність, розуміння сенсу життя, очищення від психологічних травм, комплексів, поганих звичок.

Вищий (сьомий) рівень - відповідає за діяльність вищого розуму. При гармонії на цьому рівні змістом життя в парі є безкорисливе прагнення до чистого духовного знання, служіння Богу з любов’ю та відданістю (незалежно від того, в якій релігії людина виховується).

 

Гармонія на двух найнижчих рівнях розвитку свідомості доступна навіть кішкам і собакам. Гармонія на сьомому рівні можлива для найбільш розвинутих і досконалих людей.

Для відносин на кожному рівні є свій прогноз перебігу, тривалості і сценарію завершення.

Для прикладу наводимо опис відносин на кожному рівні.

Почнемо з нижнього рівня свідомості.

Види любові і мотиви створення сім’ї

 

Нижній (перший) рівень

Любов, в основі якої лежить лише статевий потяг.

Якщо хлопець вважає себе тілом, то і жити щасливо він хоче з іншим тілом; тому його приваблює в партнері насолода сексом, а також насолода їжею і комфортом. Тобто такий хлопець буде цікавитися дівчиною з розвинутими формами. Його не будуть цікавити її погляди на життя, її характер та інтереси. Головною мотивацією партнерських відносин буде відчуття насолоди від сексу. Тому і поведінка такого хлопця буде відповідною: він буде намагатися поскорше затягнути дівчину в ліжко.

Дівчина на цьому рівні свідомості буде виглядати яскраво і викликаюче, поводитися розкуто, підкреслюючи свої тілесні переваги. Вона не буде сильно опиратися, якщо її затягнуть в ліжко, навіть не спитавши, як її звати. Єдине, що буде її цікавити, наскільки круто виглядає хлопець.

При тому обоє вважають що це і є справжнє кохання. Всі їх розваги – пісні, танці, поезія, музика, художні фільми – вище статевих бажань не піднімаються.

Партнерів люди на нижчому рівні розвитку шукають як правило на дискотеках, в барах та інших місцях масових розваг.

Ось три варіанти розвитку відносин при сумісності на нижчому рівні свідомості.

1. Молоді люди вирішили жити разом щоб бути разом і частіше насолоджуватися сексом. З часом вони усвідомлюють, що в них нема нічого спільного. Їм нецікаво проводити час разом без сексу, бо інтереси в них різні. Те що одному цікаво, другому байдуже. Вони не відчувають ніякої радості від спілкування один з одним. Починають сваритися, а потім миряться, намагаючись видавити хоч трохи радості зі спільного сексу. Через деякий час їх взаємний статевий потяг знижується, і так як більше людей нічого не об’єднує, починаються чвари. Вони розуміють, що помилилися у виборі партнера, пропав єдиний стимул спільного життя. На цьому вся "любов" і закінчується. Через півроку спільного життя з'являються перші непорозуміння, а через 2-3 роки у відносинах настає криза.

2. Другий варіант – гуляща дівчина хоче позбутися самотності і заради цього готова на все. Вона добре «нагулялася», але не може вийти заміж з любові, бо справжньої любові вже не відчуває. Тому вона шукає підходячого партнера і намагається побудувати хоч щось разом. Такі жінки часто заводять дітей лиш би не відчувати самотності. В цьому варіанті нема сумісності навіть на нижньому рівні. Такі люди будуть жити разом як чужі.

3. Після того як обоє "нагулялися", хочуть одружитися як друзі по нещастю. Їх статева енергія вже розтрачена, ніякої іншої привабливості в них нема, але хочеться зв'язати з кимось своє життя щоб уникнути самотності. У їх спільному житті нема неприязні, але нема й радості. Вони разом або спиваються, або намагаються знайти щастя в роботі.

 

Другий рівень 

Любов, в основі якої лежить прагнення до комфорту і достатку.

Певна категорія людей вважає, що головне у сімейному житті – це хороша квартира, приємна обстановка, машина і хороші зв’язки.

Хлопець з розумінням щастя на другому рівні намагається якомога раніше бути крутим і багатим. Йому сподобається забезпечена дівчина, яка вміє достойно спілкуватися з людьми і в товаристві заможніх людей бути на рівні.

Дівчині з такими поглядами сподобається успішний перспективний хлопець. Одягається вона сучасно, модно, вона знає собі ціну.

Партнерів такі люди шукають в дорогих ресторанах, санаторіях, в компанії друзів-бізнесменів.

Відносини таких людей будуть розвиватися менш стрімко, ніж в першому випадку. Спочатку вони повинні переконатися в крутості і спроможності один одного.

Три варіанти розвитку відносин при сумісності на другому рівні свідомості.

1. Дівчина почуває себе надійно з хлопцем, якщо він багатий або принаймні забезпечений та має зв’язки. Вона вважає що саме такий чоловік їй потрібен. При цьому характер та вчинки партнера її не цікавлять. Хлопець, що знаходиться на другому рівні, інтуїтивно шукає розсудливу дівчину з заможної сім’ї. Саме з нею він буде почуватися затишно. Комфорт і споживання є головним мотивом шлюбу на цьому рівні, тому такий шлюб є стабільнішим, ніж при відносинах на нижньому рівні, але такі сімейні інтереси також не принесуть великого сімейного щастя.

2. Молоді люди ще не мають засобів для існування, але єдине їх бажання – накопичити ці засоби. Всі їх розмови на тему сімейного щастя будуть будуватися саме навколо цих тем. Вони готові працювати цілими днями заради сучаснішої пральної машинки. Всю свою життєву енергію вони вкладають у квартиру та її облаштування. Зразу вони не зійдуться, спочатку їм потрібно бути впевненими, що така квартира скоро з’явиться.

3. Бідний хлопець одружується на багатій дівчині. Він знає, що ця дівчина відкриє йому дорогу в бізнес. В результаті дружина регулярно докоряє йому, що все що вони мають – завдяки їй.

Подібна ситуація складається, коли багатий хлопець одружується на бідній дівчині. Дівчина думає, що це і є верх сімейного щастя – жити з багатим. А хлопець хоче мати домогосподарку, якій можна було б завжди докоряти тим, що вона з бідної сім’ї.

У всіх випадках проблема полягає в тому, що людина ніколи не може насититися тим, що має. Вимотуючи себе в гонитві за грошима, такі пари часто зриваються один на одному, на дітях, і з якихось дрібниць влаштовують скандали.

Такий шлюб може бути досить тривалим. Однак у спілкуванні та взаєморозумінні партнери не дуже сумісні, тому особливого щастя у спільному житті теж нема.

Часто буває так, що потрапивши у скрутну фінансову ситуацію, втрачається основна мотивація життя в парі. В такому випадку партнери негайно розходяться і шукають більш перспективного партнера.

 

Третій рівень 

Любов, що базується на прагненні до влади і престижу.

Загалом молоді люди, які прагнуть створити сім’ю з метою досягнути влади і престижу, із самого дитинства проявляють схильність навчатися самоконтролю. Вони активно займаються спортом, освоюють дихальні вправи, пов’язані із концентрацією уваги, займаються загартовуванням, голодуванням тощо. Став старшими, вони намагаються стати лідерами серед своїх однолітків, навчаються менеджменту.

Хлопець, що прагне до керівних посад, до успіху в бізнесі, шукає собі дівчину з хорошим статусом у суспільстві.

 Дівчина з відповідними схильностями бажає вийти заміж за солідного хлопця, щоб майбутній чоловік був шанований у суспільстві та владний. Такі дівчата багато працюють над собою: займаються спортом, слідують різним дієтам, вивчають іноземні мови, вивчають правила поведінки в суспільстві. Мають дуже амбітний характер.

Молоді люди, які цікавляться славою та владою, намагаються знайти пару на вечірках для вибраних, під час ділових зустрічей, в елітних компаніях.

Прагнення досягнути слави, успіху, влади, високого рівня в суспільстві, досконалого управління своєю психікою – все те що притаманне людям на третьому рівні свідомості – не приносить особливого щастя. Проте досягнення всього вищезгаданого потребує глибоких знань і великого вміння, тому такі люди серйозно працюють над собою. Але разом з тим як росте їх прогрес у пануванні над іншими людьми, росте також їх гординя, зарозумілість, гнівливість.

Влада сама по собі не повинна бути ціллю. Влада повинна використовуватися лише як засіб для досягнення благородної цілі, до неї не можна прагнути як до самоцілі. Владу можна використовувати, щоб зробити людей щасливішими, а можна використовувати так, щоб зробити людей нещаснішими. Буває, що людина прагне влади, щоб зробити всіх щасливими. Однак, отримавши владу, вона забуває про свої гуманні цілі і вже хоче насолоджуватися цією владою.

Із досягненням влади гординя, амбіції, гнівливість і нетерпимість до думки іншого невпинно зростають. Врешті-решт або людина береться за голову і починаю вчитися смиренню, або стає деспотом.

Три варіанти гармонії на цьому рівні свідомості.

При прагненні до такого типу щастя зближення відбувається ще повільніше. Молоді люди можуть досить довго разом займатися спортом, проходити навчання чи займатися бізнесом. Найбільше вони цінують один в одному вміння тримати своє слово. Одружившись, такі люди намагаються зі всіма зберегти взаємоповажні відносини, у суспільстві вони намагаються поводитися на висоті і виглядати дуже належним чином.

Їх мова владна і стверджувальна. Вони активно цікавляться політикою, суспільним життям, національними проблемами. Їм подобаються фільми, в яких людина, потрапивши у важку ситуацію, в результаті за допомогою сили чи насилля, виходить з неї переможцем.

Поки слава, влада і повага ще не прийшли, такі люди здатні утримуватися від шкідливих звичок і вести порядний спосіб життя. Проте щойно вони досягають своєї мети, відносини в сім’ї відразу псуються.

Зазвичай люди з таким типом гармонії мають більш-менш стійкі сім’ї. Вони займаються керівною діяльністю. В їх сім’ях поважають сімейні традиції і намагаються поводитися з родиною поважно. Єдине, що є майже недосяжним для них – це відкрите спілкування, взаємодовіра, вирішення проблем в родині чи в сім’ї разом.

2. Для другого варіанту характерні такі спільні інтереси як спільне захоплення бізнесом, спортом, туризмом, подорожами і навіть наукою з ціллю прославитися і стати шанованою людиною.

Стабільність цих сімей зберігається на належному рівні, доки подружжя не досягне своєї цілі. Як тільки до них приходить слава, їх егоїзм починає невпмнно зростати. Тоді між ними починаються постійні суперечки щодо поглядів на життя, виховання дітей та питань, що стосуються роботи над собою.

3. Поки такі люди живуть інтересами суспільства, їм добре: в них спільні ідеї, вони разом відвідують елітні місця спілкування. Але коли вони звертають увагу один на одного, або іде мова про виховання дітей, їх амбіції зіштовхуються. Їм бракує безкорисливості і взаєморозуміння. Гордість не дозволяє їм змінити такий стан речей, тому вони не можуть вирішити свої сімейні проблеми.

Такі люди сумісні лише у своїх корисливих ідеях панувати над оточуючими людьми.

Переконавшись, що виховувати один одного не вдається, вони остаточно розчаровуються один в одному. Спочатку вони сподіваються, що за допомогою занудних пояснень можуть перевиховати іншого. Але ніяких змін не відбувається. Розчарувавшись, через деякий час, вони просто живуть разом як чужі. Вони живуть лише тим, що було головним мотивом для створення сім’ї – тобто підтримкою свого статусу в суспільстві.

І нічого не зміниться, поки не зміняться іхні цілі в житті.

На кожному рівні свідомості під любовю розуміють зовсім різні види відносин. Люди на третьому рівні люблять владу, і якщо вони поважають один одного за володіння подібною якістю, то в цьому і полягає їх любов.

 

Четвертий рівень 

Любов, що базується на прагненні нести своєю поведінкою мир, щастя і прогрес.

З цього рівня починаються найбільш щасливі та гармонійні відносини між чоловіком і жінкою. 

Такі молоді люди поводяться порядно і почуваються щасливими лише коли добре всім навколо. Вони часто займаються доброчинністю, допомагають людям похилого віку, садять дерева, опікуються безпритульними тваринами. Вони прагнуть працювати над своїм характером і вдосконалювати себе. Головне їх правило – своєю поведінкою нікому не завдавати страждань.

Такі молоді люди люблять спокійно та добросовісно виконувати свою роботу. Проте для спілкування вони зазвичай вибирають такі місця, де говорять про самовдосконалення та мораль. Люди, які схильні до виховання характеру, прагнуть піднесеного, витонченого спілкування.

Дівчата такого типу зазвичай спокійні та скромні, вони не люблять одягатися викликаюче, не виставляють себе на показ. Як правило, вони дуже поважають своїх батьків.

Для чоловіка на четвертому рівні свідомості характерне: читання духовної літератури; тверде утримання від нікотину, наркотиків та спиртного; небагатослівність та відсутність бажання пліткувати та обговорювати політику; ввічливість у поведінці та вислуховування з повагою чужою думки.

Коли в них виникає бажання створити сім’ю, вони шукають партнера з такими ж поглядами. Такий хлопець полюбить скромну, порядну дівчину. Такі дівчата цінують у хлопцях відповідальність, чесність, гідну поведінку. Знаходять партнера такі люди як правило у колі однодумців – у групах, що займаються вивченням методів самоконтролю, йоги, медитації, при спільній діяльності в доброчинних організаціях.

Зазвичай такі шлюби стабільні та міцні. Проходячи через звичні життєві труднощі, в такій парі люди ще більше починають поважати один одного. Якщо в них багато грошей, то вони використовують їх для загальнолюдського блага. Якщо ж небагато грошей, то вони особливо не переживають.

Найбільшою проблемою на їх шляху може стати гординя від своїх досягнень, а також зіпсувати їх характер може дуже добрий матеріальний стан. Адже будь-яке матеріальне щастя може легко зіпсувати характер. Тому важливо навчитися матеріальні досягнення використовувати для духовного прогресу всіх людей.

 

П’ятий рівень 

Любов, що базується на прагненні досягти досконалості.

Такі люди бажають щастя і гармонії всьому і всім. Завдяки цьому в них пробуджується творчість: поезія, музика, художній смак.

Люди на такому рівні схильні до самоконтролю та правдивості. Вони не виставляють своє щастя на показ і не є багатослівні. Їм приємно знаходитися серед глибоко мислячих людей, які здатні бачити і розуміти тонкі закони світобудови. Люди цього рівня мають схильність ставати проповідниками, здатні керувати іншими людьми. Часто вони можуть добре бачити хвороби та характер людини, а також тонке тіло людини (душу). Також вони вчаться контролювати свою мову та харчування (уникають продуктів, отриманих шляхом насильства). Зазвичай такі люди мають різноманітні таланти: вони витривалі, здатні керувати іншими людьми, поетичні, добре малюють і співають, танцюють, захоплюються йогою та психологією.

Вони зазвичай мають контакт з вищими силами і тому не будуть діяти за власною примхою.

Зустрівшись, така пара буде займатися самоконтролем та осмисленням глибин цього світу, продовжувати прагнути досконалості. А також допомагати іншим людям прогресувати. Можливі напрямки в парі:

– спільно займатися якоюсь практикою, направленою на розвиток в собі самоконтролю;

– займатися піднесеним мистецтвом (оспівувати божественне), можуть стати добрими психологами, викладачами, лікарями, художниками, поетами, скульпторами тощо;

– мають здатність наставляти людей у правильному виконанні своїх обов’язків, тому можуть стати добрими керівниками, менеджерами, наставниками.

 

 

 Далі буде ...

 

Взято з книги ведичного психолога Олега Торсунова "Законы счастливой семейной жизни"