Емоційні тони – міра твоєї життєдайності!

 Шкала емоційних тонів – наочний і зрозумілий інструмент для оцінки і порівняння ступеня душевної благополучності, успішності людини.

Вся шкала розділена на п’ять розділів, п’ять світів:
«Світ прекрасний», «Світ хороший», «Світ звичайний», «Світ ворожий», «Світ страшний».

Наприклад, якщо перед вами постав розлючений чоловік, то, знаючи про цю шкалу тонів, ви будете усвідомлювати, що цей індивідуум не може керувати собою і що все, що він говорить, – таким не є насправді. І тоді ви можете залагодити його антагонізм, зображуючи стан сильної нудьги. Тобто ви входите в тон, розташований якраз над тоном людини, стан якої ви хочете нормалізувати.

Висота тону визначається трьома елементами: енергетикою (життєвою силою) емоції, позитивністю емоції, адекватністю світосприйняття. Чим вище тон, тим більше виражене душевне благополуччя і успішність.

4.0 - Ентузіазм

 3,5 – веселість (бадьорість) 

_____________________СВІТ ПРЕКРАСНИЙ

3.3 Інтерес

3.0 Консерватизм

 2,9 – помірна цікавість  

 2,8 – задоволеність 
________________________СВІТ ХОРОШИЙ

 2,6 – незацікавленість 

 2.5 Нудьга

 2,4 – монотонність 

 Антагонізм
_____________СВІТ ЗВИЧАЙНИЙ  


 1,9 – ворожість

  1,8 – біль 

 1.5 Гнів

 1,4 – обурення

 1,2 - відсутність співчуття

 1,15 – невисловлене обурення

1.1 Прихована ворожість

___________________________СВІТ ВОРОЖИЙ

  1,02 - тривожність

  1.0 Страх

  0,98 - відчай  

  0,96 - жах

  0,94 - оціпеніння

  0,90 – співчуття (жалість)

  0,80 -задобрювання

0.5 Горе

  0,375 – каяття,спокутування

  0,3 – відчуття власної негідності

  0,2 - самоприниження

  0,1 - жертвенність

  0,07 - безнадія

  0.05 Апатія

  0,03- аморфність

  0,01 – умирання, агонія

  00,0 – смерть
__________________________СВІТ СТРАШНИЙ

  Кожна людина знаходиться де-небудь на цій Шкалі Емоційних тонів. Фактично, кожна людина посідає на шкалі по дві позиції. Одну – хронічну, і одну – гостру. Хронічна позиція – це наполовину постійна, зафіксована позиція, яка поступово зміщується вниз за шкалою у міру того, як людина живе. Гостра позиція є тимчасовою позицією, яку займає індивід, коливаючись за шкалою вгору-вниз, перебуваючи в денній активності. 

ПРИЄДНАТИСЯ, ЩОБ ПОВЕСТИ

  Одним з тих життєвоважливих фактів, які слід знати про шкалу тонів, є ось що – для того щоб перебувати в спілкуванні на будь-якому рівні шкали тонів, необхідно наслідувати рівень тону співрозмовника чи бути на один чи півтону вище.
 Іншими словами – людина в ентузіазмі не буде здатна провести результативну розмову з особою, що знаходиться в страху. Причина цього в тому, що вона розташовується на набагато вищому рівні тону. Людина, що знаходиться в страху, зможе витерпіти спілкування лише на рівні, не вищому ніж антагонізм.

Гасло “Світ дружній”, тим більше “Світ прекрасний” жителів ворожого світу не переконує. У жителів ворожого світу такий погляд на світ викликає протест і відторгнення, як занадто контрастний з їх світовідчуттям. Більш продуктивним виявляється спокійне ставлення тільки з елементами дружності та навіюванням: “Світ різний. Частіше – світ звичайний, до людей треба придивлятися і розбиратися, які вони. Бувають і нормальні…”

Є певні правила, як піднімати людей з низьким емоційним тоном вгору. Головне правило —маленькими кроками, поступово, не більше чим на 1 тон вгору.

СПІЛКУВАННЯ: МОВА, СПРИЙНЯТТЯ І ПЕРЕДАЧА ПОВІДОМЛЕНЬ. 

  За таким же принципом по низхідній спіралі йде і розуміння. Високо на шкалі тонів, в ентузіазмі - людина здатна дійсно розуміти інших і дуже прагне це робити. Йдучи за шкалою нижче, у антагонізмі і гніву, ми бачимо, що з’являється нерозуміння і відсутність будь-яких намагань розуміти інших. Ще далі вниз за шкалою — і розуміння перевернеться догори ногами: “Ніхто мене не розуміє!” 

У позначки ентузіазму людина буде дуже добре усвідомлювати своє оточення, те, що в її оточенні відбувається, і інших індивідуумів. Її увага буде більшою мірою спрямована на інших людей, ніж на себе. Разом з рухом вниз по тонам людина стає менш здатною усвідомлювати своє середовище та інших людей. У фіналі, в оцінки апатії, вона уже практично не має ніякого усвідомлення навколишнього середовища або людей.
  Щодо спілкування: в ентузіазмі людина може добре керувати спілкуванням. Вона в змозі вислухати інших і дати їм зрозуміти, що зрозуміла те, що вони хочуть повідомити. У неї немає нав’язливого бажання говорити чи слухати, проте вона може робити і те, і інше. Вона буде добре співіснувати з іншими і буде спонукати їх діяти так, щоб їх справи йшли краще. Зниження здатності до спілкування відбувається при опусканні в нудьгу, де людина не дуже зацікавлена у спілкуванні, хоча в цій точці вона і може в деякій мірі спілкуватися – і тут спілкування ще не є руйнівним. А якщо вона опускається вниз, в антагонізм – в цьому тоні руйнується спілкування. У позначки антагонізму розташовується спроба зруйнувати людину, до якої звертаються. У районі гніву знаходиться ще більш напружена спроба руйнувати. Опустившись до прихованої ворожості, людина на перший погляд, здається дуже привітною, але в глибині душі вона справді є дуже й дуже руйнівною. 

 ШЛАЛА ЕМОЦІЙНИХ ТОНІВ І ВІК
  Більшість людей похилого віку сприймають світ як ворожий, а то й страшний.
А майже всі діти є в яскравому фоні позитиву: навколо стільки всього нового, класного, непізнаного! Все треба досліджувати, побачити, спробувати! Діти жваво реагують навіть на самі дрібниці: «Мамо, листочок», «Мама, мама, яке сонечко!» – що дорослі вже давно розучилися помічати. Дитина живе вірою в чудо, для неї кожен день - звершення великого дива!
  Для дорослої людини кожен день – це норма. І емоційний фон її знижується. Світ з чарівного стає звичайним, повсякденним – і навіть сіруватим, нуднуватим … Далі – більше. Розучилися помічати маленькі радості чарівного світу, людина концентрується на тому поганому, з чим вона стикається. А хто винен у цьому? Правильно – світ. Світ – ти поганий. Так світ з розряду нудного і буденного – переходить у розряд поганого, який змушує битися за місце під сонцем, і ця війна не припиняється. Кожен живе, уриваючи свій шматок. «Нікому не вір, вони тебе одурять …» Коли сил воювати стає менше, світ здається настільки жахливим, що починає вже не злити - він починає лякати. З ним, з таким хіба повоюєш? Ні сил, ні здоров’я … Світ став страшним. А чим далі – тим страшніше, і останній ступінь стомлення цим світом - апатія, зневіра. Світ – ніякий. Байдужий. Ось так от: був світ чарівним - а став мертвим. Ось і все. 

“ВОДОДІЛ ЕМОЦІЙ”
  Близько позначки 2.0 над шкалою існує роздільна лінія. Вище цієї точки на шкалі людина — творець, а нижче - руйнівник. Ми бачимо, що вниз від Ентузіазму до Нудьги відбувається зниження здатності створювати. У районі Ентузіазму людина здатна творити, випускати і приймати потоки спілкування та породжувати собі на допомогу ентузіазм в інших людях, здатна братися за будь-яку необхідну дію і виконувати її. Опускаючись в Нудьгу, індивідуум бажає перебувати де-небудь зовсім в іншому місці, але він все ще не руйнівник. У Антагонізмі ми бачимо людину, яка загрозливо замахується на інших людей, а далі - збільшення руйнування при русі вниз через Гнів, Приховану Ворожість, Страх, Горе та апатію. Руйнування біля позначки апатії не дуже виявлено, однак людина в апатії може бути дуже руйнівною із-за тієї кількості уваги, яку вона вимагає від інших. 

ЯК ВІДРІЗНЯТИ ВИСОКОТОННИХ ЛЮДЕЙ
Високотонна людина швидко і прямо відповідає на більшість питань. Каже, як є, — майже не соромлячись. Чому? Вона включена у реальність, знаходиться в теперішньому часі і не комплексує. Якщо ж вона лише прикидається високотонною, ви побачите іншу картину. У низькотонних є певна комунікативна затримка. Прямих відповідей може не бути взагалі. Людина довго обмірковує, що відповісти. А потім намагається вислизнути з теми - переводить розмову, говорить щось зовсім інше, ніяково віджартовується, відповідає питанням на питання або відмовляється відповідати. Чому? В теперішньому часі вона майже не присутня. Комплексує. Але головне - не схильна довіряти, і гарячково намагається зрозуміти: ну для чого, з якою такою метою ви задаєте питання?!

 НАСЛІДКИ ВИСОТИ ТОНУ АБО ЙОГО ЗНИЖЕННЯ

  Чим вище тон, тим більше виражене душевне благополуччя і успішність.
Людина, що знаходиться вгорі шкали (що звикла жити в високому тоні), адекватно веде себе в навколишньому середовищі, добре себе почуває, у неї хороше здоров’я. Людина, що знаходиться внизу на шкалі тонів (звикла жити в низькому тоні), діє нераціонально, часто погано себе почуває, схильна до хронічних захворювань. Притягує до себе таких же низькотонних людей, часто ворогує з оточуючими, її або ображають, або ображає інших вона. Чим нижче тон, тим людина більш залежна. Характерний для людини тон робить домінуючий вплив на те, наскільки продуктивно людина діє і наскільки щасливою себе почуває. Люди, що звикли жити у високих тонах, менш емоційно вразливі, швидше відновлюються після отримання травм, виявляють велику наполегливість у досягненні поставлених цілей, мають здатність більш швидкого сприйняття і кращого контролю над усіма сферами життя.

Взято з сайту http://porady.com.ua/Emotsiyni_toni__MIRA_TVOEYI_ZHITTEZDATNOSTI_118.html

 

*   *   *   *   *

 

Емоції

 

Наполегливість у досягненні мети

Метод поводження з людьми

Сексуальна поведінка, ставлення до дітей

Дійсна цінність для суспільства у порівнянні з видимою цінністю

4.0

Ентузіазм, запал, наснага

Світ прекрасний

Високий ступінь наполегливості в досягненні конструктивних цілей

Здобуває підтримку завдяки своєму творчому ентузіазму і життєвій енергії, підкріпленій розумністю.

Сильний сексуальний інтерес, який часто сублімується у творчу думку.

Велика цінність. Видима цінність буде реалізована. Творчість і конструктивність.

 

Захопленість

Дуже сильний інтерес до дітей.

3.5

Сильний інтерес, веселість

Велика наполегливість; прагнення до конструктивних цілей.

Здобуває підтримку завдяки своєму творчому мисленню і життєвій енергії.

Сильний інтерес до протилежної статі. Постійність.

Цінний для суспільства. Змінює навколишній світ на благо собі та іншим.

 

Помірний інтерес

Світ хороший

Любов до дітей.

3.0

Консерватизм

Достатня наполегливість, якщо перепони не надто великі.

Викликає в інших бажання надавати підтримку завдяки своїм практичним міркуванням та вмінню поводитися у суспільстві.

Інтерес до продовження роду.

Видима цінність дорівнює дійсній цінності. Досить цінний для суспільства.

 

Вдоволеність

Інтерес до дітей.

2.5

Байдужість

Світ звичайний

Неробство, погана концентрація.

Не турбується про підтримку з боку інших людей.

Відсутність інтересу до продовження роду.

Здатний на конструктивні дії, але рідко в такому обсязі, який варто брати до уваги. Цінність невелика.

 

Нудьга

Проявляє деяку терпимість до дітей.

2.0

Висловлене обурення, антагонізм

Наполегливість у знищенні ворогів.

Прискіпується і безцеремонно критикує, домагаючись виконання своїх бажань.

Відраза до сексу.

Небезпечний. Уся видима цінність зводиться нанівець потенційною можливістю завдання шкоди іншим.

 

 

Світ ворожий

Чіпляється до дітей. Нервується з приводу дітей.

1.5

Гнів

Наполегливість у досягненні руйнівних цілей: сильно розгорається, але швидко гасне.

Використовує погрози, покарання й брехливі тривожні фрази, щоб панувати над іншими.

Зґвалтування, секс як засіб покарання.

Нещирий. Серйозний тягар. Здатний на вбивство. Навіть якщо відкрито заявляє про свої хороші наміри, результатом є руйнування.

 

 

Жорстоке ставлення до дітей.

1.1

Прихована ворожість, невисловлене обурення

Вагається, рухаючись до будь-якої мети. Дуже погана концентрація. Легковажний.

Принижує інших людей, зводячи їх до рівня, на якому їх можна використовувати. Пліткує. Прагне приховано контролювати.

Нерозбірливість у сексуальних зв’язках, статеві збочення.

Тягар, який активно створює проблеми. Приховані злі наміри переважають видиму цінність.

 

Страх

Світ страшний

Садизм по відношенню до дітей.

0.5

Горе

Періоди наполегливого прагнення до самознищення.

Викликає схвильованість і неспокій в інших, щоб контролювати їх. Плаче, щоб викликати до себе жалість. Дика брехня з метою викликати співчуття.

Імпотенція, стривоженість, можливі спроби до створення потомства.

Тягар для суспільства. Можливість самогубства. Повна байдужість до інших людей.

 

Апатія

Тривога про дітей.

0.1

Глибока апатія

Відсутня.

Прикидається мертвим, щоб інші не вважали його небезпечним і пішли геть.

Жодних спроб створення потомства.

Дуже серйозний тягар, потребує піклування й допомоги, при чому зі свого боку не робить жодного внеску.

 

Відсутні