ТИПИ ЮНГА НА РІЗНИХ РІВНЯХ ГАРМОНІЙНОСТІ
(сучасні описи)

Для кожного з 8 типів Карл Юнг виділяв декілька рівнів психологічної гармонійності-дисгармонійності, вказував, які неврози притаманні тому чи іншому типу, а також описував деструктивну поведінку типу при високому ступені дисгармонійності. (Детальніше про рівні тут >>>)

Сучасні дослідники розрізняють шість рівнів психологічної гармонійності (від повної гармонії до сильної дисгармонії, від збалансованості до розбалансованості):
1 - НАЙЧИСТІШИЙ ПРОЯВ ФУНКЦІЇ – тип проявляється цілісно і без викривлень завдяки процесу індивідуації.
2 - СОЦІАЛЬНА РОЛЬ – сильні сторони людини резонують з відповідним запитом з боку суспільства.
3 - НЕВРОТИЧНА РОЛЬ – людина хоче своїми сильними сторонами бути корисною суспільству, а взамін очікує підтримки своєї самооцінки.
4 - МАНІПУЛЯЦІЯ – Завдяки маніпуляціям людина намагається витрясти від людей бажану для себе поведінку, щоб підтримати свою самооцінку.
5 - АГРЕСИВНЕ НАВ’ЯЗУВАННЯ – насильницьке втягування інших у свій деструктивний сценарій.
6 - САМОРУЙНІВНЕ РОЗЧАРУВАННЯ – Зневіра в тому, що хтось підтримає його самооцінку. Зникнення будь-яких цілей і мотивацій.

Описи рівнів однаково стосуються як чоловіків так і жінок.

Se --- Si --- Fe --- Fi --- Te --- Ti --- Ne --- Ni

*       *       *       *       *

Тип Se - СЕНСОРНИЙ Екстраверт 

Тип СЕНСОРНИЙ Екстраверт зосереджує свою увагу на фізичній реальності, добре орієнтується у світі матеріальних об’єктів, відрізняється практичністю і прагматичністю, характеризується високою фізичною активністю, впевненим просуванням у фізичному світі, рішучим доланням перешкод, незалежністю, схильністю до протистояння.

У міру переміщення типу Se по рівнях гармонійності його поведінка змінюється на протилежну.

В той час як гармонійний тип Se відстоює справедливість, захищає слабших та має високий рівень самоконтролю, розбалансований тип Se залякує слабших, захоплює чуже майно та йде на поводу у своїх інстинктів.

Розглянемо детальніше найбільш яскраві прояви типу Se на різних рівнях гармонійності.

1 КЕРМАНИЧ - Руйнує старі віджилі системи для підготовки будівництва нового і кращого. Скидає гнобителів. Береться за складні важкодосяжні цілі, має масштабне бачення. Втілює сильні новітні ідеї у реальну форму. Вміє гуртувати великі групи людей навколо певної мети, спрямовувати свою і чужу волю у певному напрямку, вести до спільної цілі. Правдивий і абсолютно безстрашний. Його воля підпорядкована Вищій Волі.

2 ЗАХИСНИК - Зібраний та рішучий, завжди готовий до дії. У кризових ситуаціях зберігає спокій, бере на себе керування та відповідальність за інших, захищає слабших. Безстрашний, сміливо йде вперед, легко орієнтується на новій території, добре відчуває розстановку сил, швидко займає лідерські позиції у новому оточенні. Реалізовує інтереси різних соціальних груп (прошарків населення, спільноти, корпорації або свого клану), забезпечує їх ресурсами та захистом від зовнішніх загроз. Не боїться наслідків і байдужий до пліток.

3 РІШУЧИЙ – Схильний до опановування фізичного простору, рішучий та сміливий, любить виклики та супротив, діє імпульсивно, без вагань, не думає про наслідки, готовий іти на ризик.
Прагне впливати на ситуацію та керувати іншими, займає активну позицію, допомагає просувати проекти. Йому важко перебувати у замкненому просторі чи бути бездіяльним. Його енергія потребує виходу. Швидко і гнучко реагує на зміни, тому добре працює в умовах кризи, любить вирішувати термінові ситуації. Миттєво реагує на різні провокуючі стимули, може швидко впадати у лють і досить швидко відходити.

4 ХТИВИЙ - Перетворюється на грубого шукача насолод, вільно слідує своїм інстинктам і фізичним імпульсам, має потребу у негайному задоволенні власних бажань, прагне володіти об’єктами на фізичному рівні, витискає з них максимум для стимуляції своїх відчуттів. Відчуває гнів та неповноцінність, якщо не вдається швидко заволодіти бажаним об’єктом. Зацікавлений лише матеріальним. Стає безсовісним нагромаджувачем розкоші, хтивим, розпусним і ненажерливим. Може бути засліплений ревнощами. Гроші і влада дають йому можливість володіти бажаним.

5 ДИКТАТОР - Тиранія, силове утримання влади, моральне та фізичне насильство. Всі проблеми вирішує силовими методами. Прагне підкорити своєму впливу якомога більшу кількість людей та захопити більше територій. Йому подобається відчуття домінування та можливість володіти чим хоче. Уникає слабкості та вразливості, щоб не втратити контроль та владу, не стати залежним від інших. Жорстокий, агресивний, мстивий. Залякує слабших, щоб змусити їх підкоритися. Отримує задоволення від болю та приниження інших. Відчуває себе поза законом.

6 ДИКУН - Зневажає соціальні правила та авторитети, нікому не дозволить керувати собою. Нікому не довіряє, покладається лише на себе. Весь час напружений, постійно очікує удару і готовий нанести удар у відповідь. Діє на випередження. Без видимої причини може впадати в агресію і розмахувати кулаками. Може іти на відкриті провокації та штучно створювати небезпечні ситуації. Його життєвий сценарій – боротьба за виживання та захист від небезпечного світу.