ТИПИ ЮНГА НА РІЗНИХ РІВНЯХ ГАРМОНІЙНОСТІ
(сучасні описи)

English version >>>

Для кожного з 8 типів Карл Юнг виділяв декілька рівнів психологічної гармонійності-дисгармонійності, вказував, які неврози притаманні тому чи іншому типу, а також описував деструктивну поведінку типу при високому ступені дисгармонійності. (Детальніше про рівні тут >>>)

Сучасні дослідники розрізняють шість рівнів психологічної гармонійності (від повної гармонії до сильної дисгармонії, від збалансованості до розбалансованості):
1 - НАЙЧИСТІШИЙ ПРОЯВ ФУНКЦІЇ – тип проявляється цілісно і без викривлень завдяки процесу індивідуації.
2 - СОЦІАЛЬНА РОЛЬ – сильні сторони людини резонують з відповідним запитом з боку суспільства.
3 - НЕВРОТИЧНА РОЛЬ – людина хоче своїми сильними сторонами бути корисною суспільству, а взамін очікує підтримки своєї самооцінки.
4 - МАНІПУЛЯЦІЯ – Завдяки маніпуляціям людина намагається витрясти від людей бажану для себе поведінку, щоб підтримати свою самооцінку.
5 - АГРЕСИВНЕ НАВ’ЯЗУВАННЯ – насильницьке втягування інших у свій деструктивний сценарій.
6 - САМОРУЙНІВНЕ РОЗЧАРУВАННЯ – Зневіра в тому, що хтось підтримає його самооцінку. Зникнення будь-яких цілей і мотивацій.

Описи рівнів однаково стосуються як чоловіків так і жінок.

Se --- Si --- Fe --- Fi --- Te --- Ti --- Ne --- Ni

*       *       *       *       *

Тип Se - СЕНСОРНИЙ Екстраверт 

• Екстравертний СЕНСОРНИЙ тип зосереджує свою увагу на фізичній реальності, добре орієнтується у світі матеріальних об’єктів, відрізняється практичністю і прагматичністю, характеризується високою фізичною активністю, впевненим просуванням у фізичному світі, рішучим доланням перешкод, незалежністю, схильністю до протистояння.

У міру переміщення типу Se по рівнях гармонійності його поведінка змінюється на протилежну.

В той час як гармонійний тип Se відстоює справедливість, захищає слабших та має високий рівень самоконтролю, розбалансований тип Se залякує слабших, захоплює чуже майно та йде на поводу у своїх інстинктів.

Розглянемо детальніше найбільш яскраві прояви типу Se на різних рівнях гармонійності.

1 КЕРМАНИЧ - Руйнує старі віджилі системи для підготовки будівництва нового і кращого. Скидає гнобителів. Береться за складні важкодосяжні цілі, має масштабне бачення. Втілює сильні новітні ідеї у реальну форму. Вміє гуртувати великі групи людей навколо певної мети, спрямовувати свою і чужу волю у певному напрямку, вести до спільної цілі. Правдивий і абсолютно безстрашний. Його воля підпорядкована Вищій Волі.

2 ЗАХИСНИК - Зібраний та рішучий, завжди готовий до дії. У кризових ситуаціях зберігає спокій, бере на себе керування та відповідальність за інших, захищає слабших. Безстрашний, сміливо йде вперед, легко орієнтується на новій території, добре відчуває розстановку сил, швидко займає лідерські позиції у новому оточенні. Реалізовує інтереси різних соціальних груп (прошарків населення, спільноти, корпорації або свого клану), забезпечує їх ресурсами та захистом від зовнішніх загроз. Не боїться наслідків і байдужий до пліток.

3 РІШУЧИЙ – Схильний до опановування фізичного простору, рішучий та сміливий, любить виклики та супротив, діє імпульсивно, без вагань, не думає про наслідки, готовий іти на ризик.
Прагне впливати на ситуацію та керувати іншими, займає активну позицію, допомагає просувати проекти. Йому важко перебувати у замкненому просторі чи бути бездіяльним. Його енергія потребує виходу. Швидко і гнучко реагує на зміни, тому добре працює в умовах кризи, любить вирішувати термінові ситуації. Миттєво реагує на різні провокуючі стимули, може швидко впадати у лють і досить швидко відходити.

4 ХТИВИЙ - Перетворюється на грубого шукача насолод, вільно слідує своїм інстинктам і фізичним імпульсам, має потребу у негайному задоволенні власних бажань, прагне володіти об’єктами на фізичному рівні, витискає з них максимум для стимуляції своїх відчуттів. Відчуває гнів та неповноцінність, якщо не вдається швидко заволодіти бажаним об’єктом. Зацікавлений лише матеріальним. Стає безсовісним нагромаджувачем розкоші, хтивим, розпусним і ненажерливим. Може бути засліплений ревнощами. Гроші і влада дають йому можливість володіти бажаним.

5 ДИКТАТОР - Тиранія, силове утримання влади, моральне та фізичне насильство. Всі проблеми вирішує силовими методами. Прагне підкорити своєму впливу якомога більшу кількість людей та захопити більше територій. Йому подобається відчуття домінування та можливість володіти чим хоче. Уникає слабкості та вразливості, щоб не втратити контроль та владу, не стати залежним від інших. Жорстокий, агресивний, мстивий. Залякує слабших, щоб змусити їх підкоритися. Отримує задоволення від болю та приниження інших. Відчуває себе поза законом.

6 ДИКУН - Зневажає соціальні правила та авторитети, нікому не дозволить керувати собою. Нікому не довіряє, покладається лише на себе. Весь час напружений, постійно очікує удару і готовий нанести удар у відповідь. Діє на випередження. Без видимої причини може впадати в агресію і розмахувати кулаками. Може іти на відкриті провокації та штучно створювати небезпечні ситуації. Його життєвий сценарій – боротьба за виживання та захист від небезпечного світу.

*       *       *       *       *

Тип Si - СЕНСОРНИЙ Інтроверт

Інтровертний СЕНСОРНИЙ тип зосереджує свою увагу на фізичній реальності, добре орієнтується у світі матеріальних об’єктів, любить працювати руками, розпізнає тонкі фізичні відчуття. Спокійний, адаптативний та неквапливий, вміє створювати гармонійне та комфортне середовище.

У міру переміщення типу Si по рівнях гармонійності його поведінка змінюється на протилежну.

В той час як гармонійний тип Si створює гармонійну атмосферу, об’єднує людей та допомагає вирішити конфлікти, розбалансований тип Si уникає людей, роздратований та напружений сам спричиняє конфлікти.

Розглянемо детальніше найбільш яскраві прояви типу Si на різних рівнях гармонійності.

1 ПОСЕРЕДНИК - Цінує відмінності в поглядах, сприймає конфлікти та напруження як природну складову взаємодії, допомагає іншим людям зрозуміти різні точки зору. Згладжує стосунки між антагоністичними групами чи окремими людьми, допомагає їм рухатися до взаємовигідних рішень. Поважає обидві сторони суперечки, поєднує різні точки зору, зближуючи воюючі сторони та направляючи учасників конфлікту до примирення. Гармонізує найтяжчі ситуації. У кризових ситуаціях зберігає спокій, привносячи умиротворення в атмосферу загального занепокоєння. Його твори (музика, картини та ін.) несуть гармонію, мир та красу.

2 ПІДТРИМУВАЧ - Має здатність збирати разом людей з цікавими ідеями та нестандартними поглядами. Створює атмосферу, в якій відчувається підтримка для генерації ідей та розвитку творчого потенціалу. Вміє вислухати і здатний почути позицію кожного, побачити різні підходи та об’єднати численні точки зору. Заохочує ініціативи та інновації, допомагає іншим втілювати нові ідеї на практиці. Не підтримує конкуренцію всередині команди, зменшуючи напруження та зосереджуючись на згуртованості групи. Допомагає іншим влитися у колектив, сприяючи співпраці та створюючи відчуття рівності, спільності та приналежності. Слідкує за задоволення фізичних потреб навколишніх. Має цілющий і заспокійливий вплив на інших. Вміє створювати гармонійне, безпечне та стабільне середовище, забезпечити фізичний та психологічний комфорт, допомагає розслабитися та відновити сили.

3 ОБИВАТЕЛЬ – Скромний, невимушений і привітний, він прагне бути прийнятим суспільством, має високу здатність до інтеграції та намагається з усіма знаходити спільну мову. Він не бачить свого потенціалу, тому вважає за краще не виділятися з натовпу і плисти за течією, відходячи на задній план і пропускаючи інших вперед. Щоб уникнути конфліктів і роз'єднання, він стає поступливим, йому важко відмовляти людям, він неохоче висловлює власну думку, ні у що не втручається і нічого не нав'язує. Його девіз: "Не розгойдуй човен". Орієнтований на прості сімейні цінності, він має бажання піклуватися і забезпечувати своїх близьких. Практичний, працьовитий та приземлений, вміє працювати руками. Схильний до побутової гіперопіки над іншими, може стати занадто контролюючим.

4 ГЕДОНІСТ - Зосереджений на своїх тілесних відчуттях, він гониться за чуттєвою насолодою, любить смачну їжу, вино і секс. Не любить роботу і уникає всього, що затримує задоволення, схильний до шкідливих звичок, лінощів та переїдання. Понад усе цінує власний комфорт і задоволення. Любить довго приймати душ, балувати себе масками для обличчя, м’якими тапочками та подушками. Фізичний дискомфорт викликає в нього спалахи гніву, роздратування та образи. Капризний щодо комфорту, може сваритися з іншими із-за побутових дрібниць. Його більше цікавлять поверхневі аспекти життя, ніж розвиток значущих стосунків, може бути хитрим та ненадійним.

5 СЛУЖКА – Невпевнений в собі, не розуміє власних можливостей та цінності, йому страшно бути окремою особистістю. Ідеалізуючи інших, він підтримує почуття власної цінності через співучасть, живучи життям інших. Інша людина стає його центром тяжіння. Він залишається непоміченим і йому залишається лише тішиться успіхами інших. Почувається спустошеним та безпорадним, якщо близькі стосунки з кимось припиняються. Іде на все, щоб уникнути роз’єднання, пристосовуючись до уподобань інших, кажучи «так» тому, чого він насправді не хоче робити, нехтуючи власними потребами. Він бере на себе побутову рутину, готування їжі та прибирання, виконуючи роль прислуги. Його стрес та гнів зростають у міру збільшення взятих на себе зобов’язань, але він продовжує запевняти, що його все влаштовує. Він стає надмірно залежним, втрачаючи себе у спробі злитися з іншими та виявляючи посібництво злу і гріху та дозволяючи себе експлуатувати.

6 ПРИСПАНИЙ - Він прагне миру та гармонії, але сам провокує конфлікти із-за постійного відчуття внутрішнього напруження. Щоб перечекати періоди конфліктів, він закривається, як молюск, і повністю відсторонюється. Нездатний до злиття з іншою людиною, він почувається пригніченим. Він все більше усувається від життя, стаючи відлюдькуватим, інертним та негнучким, байдужим до самого себе та до інших. Відчуває, що життя для нього занадто важке. Їжа, онлайн-шопінг, відеоігри, читання легких книг, які не вимагають особливих роздумів, алкоголь, тютюн використовуються ним як самовідволікальний маневр для «занурення себе у сон» та самозабуття. Він може годинами просто дивитися у вікно або застигати перед телевізором, безтямно перемикаючи канали. Може до обіду лежати у ліжку у зношеному брудному одязі, тижнями забуваючи приймати душ. Відчуває безнадію і повністю поринає у світ власних фантазій. Фантазії про мир, гармонію та про інших людей змішуються із фантазіями про гнів і помсту.

 

Останнє оновлення 27.08.2024