Прояв "больової" функції кожного типу

"Больова" функція – елемент найменшого опору. Це найбільш вразливе місце у психоінформаційній структурі людини, основне джерело всіх конфліктів, образ і непорозумінь, сумнівів і переживань. Будь-яка критика зі сторони, будь-який натяк, неоднозначність щодо цієї функції, виводять із рівноваги, травмують, призводять до психічних захворювань. Роздуми щодо невдач за функцією найменшого опору призводять до того, що вона непогано усвідомлюється: людина починає здогадуватися, що тут вона "не на висоті". (1,2) 

 Зазвичай "больова" функція в людини є мало розвинута, архаїчна. Архаїзм перш за все притаманний фантазіям, які виникають із несвідомого.

Про «больову» функцію і пов'язані з нею аспекти світу людині складно говорити і діяти в їх рамках, людина неохоче підтримує ці теми, а якщо і говорить, то тільки у близькому колі і з великою обережністю. Хворобливість «больової» функції проявляється ще й в тому, що людині, як правило, дуже складно зізнаватися в тому, що саме ця функція у неї «болить». Критика, обурення, навіть просто багато інформації, що потрапляє на "больову" функцію, здатні вивести людину зі стану рівноваги.

Іншими словами, людина дуже добре відчуває все, що стосується цієї функції, навіть найдрібніші рухи і вплив на себе, але в той же час нічого не може з ними зробити, не може дати в більшості ситуацій адекватну відповідь світу з позиції цієї функції. Людині складно зізнатися, що питання, пов’язані із "больовою" функцією, їй не вдаються, тоді як невдачі по інших функціях сприймаються більш спокійно.

Крім небажання займатися питаннями по больовий функції, людина також може відчувати неприйняття і сором. У той же час найменший успіх у справах, пов'язаних із больовою функцією, викликає захоплення і велике задоволення.

 Навантаження по "больові" даються людині дуже важко. Наприклад, коли Гюго (ЕСЕ) доводиться копатися в своєму внутрішньому світі, Достоєвському (ЕІІ) - виконувати важку фізичну роботу або активно займатися спортом, Габену (СЛІ) - намагатися привернути увагу аудиторії з метою чимось вразити її, Дюмі (СЕІ) - проявляти ерудицію, оперуючи різноманітним фактологічними матеріалами або наполегливо працювати над якимось рутинним алгоритмізованим завданням.

"Больова" функція має дві основні якості: вона вчиться лише на власному досвіді і вона завжди відчуває реакцію зовні. Тобто, людина розуміє, що з нею «щось не так», але, при цьому, не може прочитати книгу і відразу почати розбиратися в питанні.

"Больова" функція для кожного типу:

 СЛЕ  : "больова" функція – інтровертні емоції  
СЕЕ   : "больова" функція – інтровертне мислення
 СЛІ  
: "больова" функція – екстравертні емоції
  СЕІ 
: "больова" функція – екстравертне мислення
 ЕСЕ  
: "больова" функція – інтровертна інтуїція 
 ЕІЕ 
: "больова" функція – інтровертна сенсорика
 ЕСІ   : "больова" функція – екстравертна інтуїція
 ЕІІ     
: "больова" функція – екстравертна сенсорика
ЛІЕ  
: "больова" функція – інтровертна сенсорика
ЛСЕ 
: "больова" функція – інтровертна інтуїція 
 ЛІІ  
: "больова" функція – екстравертна сенсорика
ЛСІ  : "больова" функція – екстравертна інтуїція
 ІЛЕ  
: "больова" функція – інтровертні емоції  
 ІЕЕ  
: "больова" функція – інтровертне мислення
 ІЛІ   
: "больова" функція – екстравертні емоції
 ІЕІ 
: "больова" функція – екстравертне мислення

 

 Прояв "Больової" функції в різних типів:

інтровертні емоції: 

СЛЕ та ІЛЕ важливо бути хорошими, вони незатишно почуваються в хитросплетінні інтриг та маніпуляцій між людьми і не можуть відповісти тим же: їм хочеться простих і ясних відносин. СЛЕ та ІЛЕ важливо бути хорошими, але вони не розуміють складних відносин – їм хочеться простоти і розуміння того, як до них ставляться близькі люди. Також вони можуть випадково сказати грубість або нетактовно пожартувати, просто не розуміючи, що в певній ситуації краще промовчати.

 Вважають, що кожен індивід має право знати, що у цьому суспільстві дозволено, якої саме етики від нього очікують. Відносини між людьми повинні бути регламентовані усім відомими правилами. Не можуть відрізнити маніпуляцію відносинами та обман від справжніх морально-етичних цінностей. 

  ● екстравертні емоції:

СЛІ та ІЛІ погано переносять раптові емоційні прояви, навіть невеликої інтенсивності.

 екстравертна сенсорика:

ЛІІ та ЕІІ органічно не переносять прямий силовий тиск на себе, хоча починають його відчувати в найменших порціях, але при цьому у відповідь натиснути не можуть.

  екстравертне мислення:

СЕІ та ІЕІ щиро хочуть бути діловими, енергійними, починати свій бізнес і досягати успіхів у кар'єрі. При цьому, у них немає на це ні сил, ні посидючості. Рано чи пізно вони починають комплексувати на тему того, що вони невдахи, у них нічого не виходить, їм складно заробляти і брати на себе відповідальність у кар'єрних питаннях.

 інтровертна інтуїція:

Все, що стосується часу, для ЛСЕ і ЕСЕ - болюче питання. Ці люди не вміють розподілити час таким чином, щоб встигнути все, що потрібно, бояться спізнитися, метушаться і кричать на інших, щоб ті швидше збиралися. Крім того, можуть бути забобонними, недовірливими.

 

 

 

 1 - Аушра Аугустинавічюте «Теорія інтертипних відносин»

2 - Ігор Каганець «Психологічні аспекти в менеджменті: Типологія Юнга, соціоніка, психоінформатика»