Найкращі світові психологічні праці українською мовою дивіться тут >>

Ліз Бурбо «Твоє тіло говорить: Люби себе!»

Lise Bourbeau "Ton corps dit : « Aime-toi ! »", 1997, Canada

 Психологічні причини виникнення хвороб.

Агорафобія

Анемія

Артрит

Астма

Бронхіт

Жовчний міхур (проблеми)

Камені

Нирки (проблеми)

ОЧІ

Печінка (проблеми)

Псоріаз

Шкіра (проблеми)

Шкіри почервоніння

 

АГОРАФОБІЯ 

Фізичне блокування

Агорафобія – це хворобливий страх відкритих просторів і людних місць. Це найпоширеніша з фобій. Жінки страждають на неї вдвічі частіше, ніж чоловіки. Багато чоловіків приховують свою агорафобію за допомогою алкоголю. Вони воліють стати алкоголіками, ніж показати свій сильний і неконтрольований страх. Агорафоб часто скаржиться на постійний неспокій і особливо – тривогу, що доходить часом до паніки. Тривожна ситуація викликає у агорафоба цілий букет реакцій: фізіологічні, які можуть викликати паніку (серцебиття, непритомність, м'язове напруження або слабкість, потовиділення, утруднене дихання, нудота, нетримання сечі та ін.), когнітивні (почуття незвичності, чужерідності; страх втратити контроль, зійти з розуму, пережити публічне приниження, втратити свідомість, померти і ін.) і поведінкові (ухилення від ситуацій, що можуть викликати тривогу, а також уникнення місць, які здаються занадто віддаленими від рятівного притулку або надійної людини). Більшість агорафобів страждають на гіпоглікемію.

Емоційне блокування

Страх і емоції агорафоба настільки сильні, що він прагне уникати ситуацій, з яких важко вибратися. Тому він завжди повинен бачити поруч із собою близьку людину, яка допоможе врятуватися в скрутну хвилину; необхідний також надійний притулок, де завжди можна сховатися. Є й такі агорафоби, які врешті-решт взагалі перестають виходити з дому. Причини для цього вони завжди знаходять найповажніші. Звичайно, їх страхи нереальні і їх жахливі передчуття ніколи не збуваються. Більшість агорафобів у дитинстві були глибоко залежні від матері і відчували себе відповідальними за її щастя, також зобов'язаними допомагати їй в її материнській ролі. Агорафоб може істотно поліпшити свій емоційний стан, якщо зуміє налагодити стосунки з матір'ю.

Ментальне блокування

Найсильніший страх агорафоби відчувають при думці про смерть або про божевілля. Надивившись на агорафобів, які зустрічалися майже на всіх моїх семінарських заняттях протягом багатьох років, я прийшла до цікавих узагальнень з приводу агорафобії, завдяки яким змогла допомогти сотням страждаючих на неї людей. Їх страхи тягнуться з дитинства, в якому їм довелося пережити самотність, ізоляцію. Можливо, агорафобія пережив близькість смерті в дитинстві або чиїсь смерть чи безумство справили дуже сильне враження на всю сім'ю.

Страх смерті агорафоб переживає на всіх рівнях, хоча насправді не усвідомлює цього. Він панічно боїться будь-яких змін, тому що зміни символізують для нього смерть і викликають сильну тривогу і гострі напади агорафобії. Такими змінами можуть бути переходи від дитинства до юності і потім  від юності до дорослого життя, від самотнього життя до подружнього, переїзд, зміна роботи, вагітність, нещасний випадок, розлука, смерть близьких людей або народження дитини тощо.

Протягом багатьох років його страхи можуть бути прихованими і несвідомими, але в ситуації, коли не витримують блоки його емоційного і ментального контролю, агорафоб не зможе більше стримувати свої страхи, і вони стануть усвідомлюваними і очевидними.

Агорафоб зазвичай відрізняється дуже багатою і некерованою уявою. Він уявляє собі ситуації, що далеко виходять за межі реальності, і відчуває, що не в змозі впоратися з видіннями. Дуже часто його лякає ця інтенсивна ментальну активність. Він не наважується говорити про свої страхи з ким-небудь, тому що боїться, що його приймуть за божевільного. Дуже важливо розуміти, що це – не божевілля, а лише погано контрольована надчутливість.

 Якщо ти впізнаєш себе в перерахованих вище характеристиках, то знай, що це не безумство і що від цього не вмирають. Просто ще в дитинстві ти занадто відкрив свою душу емоціям інших людей, ти повірив, що несеш відповідальність за їхнє щастя і їх невдачі. Ось чому ти вловлюєш емоції і страхи інших людей, коли знаходишся в людному місці. Найважливіше для тебе — навчитися правильно розуміти відповідальність. Та відповідальність, в яку ти вірив до теперішнього часу, тобі не підходить.

 *   *   *   *   *   *   *

АНЕМІЯ 

Фізичне блокування

Анемія – це зменшення кількості червоних кров'яних тілець в крові. Червоні кров'яні тільця доставляють у клітини організму кисень і виводять з них вуглекислий газ. Симптомами анемії є: блідість шкіри і слизових оболонок, прискорене дихання і серцебиття, сильна втома.

Емоційне блокування

У метафізиці кров символізує радість життя. Хворий на анемію втратив радість життя. Така людина може зазнавати труднощів із прийняттям свого втілення і навіть взагалі втратити бажання жити. Вона не чинить опір смутку, який все більше опановує її, і втрачає контакт зі своїми бажаннями і потребами. Вона відчуває, як поступово в'яне.

Ментальне блокування

Якщо ти страждаєш від анемії, ти повинен відновити контроль над своїм життям і перестати залежати від інших людей. Сприймай більш свідомо негативні думки, які заважають тобі насолоджуватися життям. Звільни в собі маленьку дитину, яка хоче гратися і веселитися.

*   *   *   *   *   *   *

АРТРИТ 

Фізичне блокування

Це ревматичне захворювання суглобів, що має запальний характер і супроводжується всіма характерними ознаками запалення (набряк, почервоніння, температура, біль), які можуть проявлятися на одному або декількох суглобах. При артриті біль відчувається і при русі, і в стані спокою, тому хворий страждає і вдень, і вночі. Таким чином, якщо біль в суглобах і запалення виникають у вас вночі, це швидше за все артрит. Ця хвороба зменшує рухливість суглобів, істотно обмежуючи фізичні можливості хворого.

Емоційне блокування

У медицині розрізняють декілька видів артриту. Серйозність цього захворювання говорить про серйозність емоційного, ментального та духовного блокувань.

Як правило, артрит виникає у людини, яка занадто сувора до себе, не дає собі зупинитися або розслабитися, не вміє висловити свої бажання і потреби. Вона вважає, що інші знають її досить добре для того, щоби запропонувати їй все, в чому вона може мати потребу. Коли навколишні не виправдовують її очікування, вона переживає розчарування, гіркоту й образу. У неї також може виникнути бажання помститися, хоча вони відчувають себе безсилими щось зробити. Це викликає у неї гнів, який вона приховує глибоко всередині. У такої людини дуже добре розвинений «внутрішній критик».

Місце, де виникає артрит, вказує на сферу життя, в якій слід шукати джерело всіх проблем. Так, якщо артрит вражає суглоби рук, людина повинна переглянути своє ставлення до того, що вона робить руками. Якщо їй потрібна допомога, вона повинна її попросити, а не чекати, поки інші прочитають її думки або вгадають, що вона потребує допомоги.

Люди, які страждають на артрит, зазвичай здаються дуже покірними і тихими, але в дійсності вони пригнічують в собі гнів, який їм дуже хочеться проявити. Емоції паралізують точно так само, як і артрит. Хворий артритом повинен перестати накопичувати в собі ці паралізуючі емоції.

Ментальне блокування

Якщо ти страждаєш від артриту, подумай про те, чому тобі так важко проявити свої потреби і бажання. Можливо, тобі здається, що якщо ти будеш задовольняти свої бажання, то не зможеш вчасно зупинитися і перетворишся на егоїста. Перевір це, і ти побачиш, що був неправий. Крім того, перевір своє визначення слова егоїст. Дозволь собі сказати «ні», коли не хочеш щось робити, але якщо вже ти вирішив чимось зайнятися, роби це із задоволенням і не критикуй себе.

Якщо ти не даєш собі перепочинку тому, що хочеш добитися визнання, усвідом це і зрозумій, що ти робиш це для себе, а не тому, що хтось тебе змушує. Дай собі право шукати визнання навколишніх іншим щляхом, допомагаючи їм, працюючи на їх благо. Якщо ти будеш працювати з радістю і задоволенням, а не під тиском внутрішньої критики, життя здасться тобі приємнішим, ти станеш проявляти більшу гнучкість і енергійність.

 *   *   *   *   *   *   *

АСТМА

Фізичне блокування

Основним симптомом астми є утруднене дихання, причому видих стає натужним і важким, а вдих – легкими швидким.

Емоційне блокування

Так як астматику легко вдихнути, але важко видихнути, його тіло підказує йому, що він хоче занадто багато чого. Він бере більше, ніж слід, і віддає з великими труднощами. Він хоче здаватися сильнішим, ніж він є насправді, тому що думає, що цим викличе любов до себе. Він не здатний реально оцінювати свої можливості і здібності. Він хоче, щоб все було так, як він бажає, а коли це не виходить, він привертає до себе увагу астматичним «свистом». Астма для нього також є хорошим виправданням того, що він не такий сильний, як йому хотілося б.

Ментальне блокування

Напади астми – серйозний сигнал про те, що твоє бажання якомога більше взяти отруює і душить твій організм. Пора тобі нарешті визнати свої слабкості і недоліки, тобто визнати себе людиною. Позбудься думки, що влада над іншими людьми може дати тобі їх повагу і любов, і не намагайся домінувати над близькими за допомогою своєї хвороби.

*     *     *

За Луізою Хей, з книги "Зціли себе сам" (1984)

Астма

Вірогідна причина: Нездатність дихати для власного блага. Почуття пригніченості. Стримування ридань.

Новий підхід: Тепер можна спокійно брати своє життя у власні руки. Я вибираю свободу.

*   *   *   *   *   *   *

БРОНХІТ

Фізичне блокування

Бронхіт – це запалення слизових оболонок бронхів.

Емоційне блокування

У метафізиці бронхи пов'язані з сім'єю. Бронхіт з'являється тоді, коли в родині виникають якісь проблеми (наприклад, відбувається сварка). Людина сильно переживає, вона відчуває гнів, тому що ці проблеми несуть загрозу її звичному існуванню на своїй території. У неї навіть може виникнути бажання розірвати відносини з одним або декількома членами сім'ї, але вона не наважується зробити це через почуття провини. Вона не наважується вступити у відкрите протистояння, втомлюється і засмучується. Вона не може отримати те, що їй потрібно, але не говорить про це. Цій людині слід зайняти своє місце в сім'ї самостійно, не чекаючи, поки інші допоможуть їй зробити це.

Ментальне блокування

Якщо ти страждаєш від бронхіту, тобі пора почати ставитися до життя більш радісно і просто. Не варто так сильно переживати за те, що відбувається у твоїй сім’ї. Ти повинен зрозуміти, що не існує сімей, у яких завжди панувала би абсолютна згода. Погляди членів твоєї родини можуть розходитися із твоїми поглядами – це цілком нормально. Замість того щоб приймати події занадто близько до серця, постарайся жити так, як вважаєш за потрібне, і не піддавайся впливу інших людей, навіть якщо це члени твоєї родини. Ти повинен не сумувати, а чинити опір, причому без найменшого почуття провини. Ти повинен зайняти своє місце, свою територію. Постарайся при цьому поважати право інших людей жити так, як їм хочеться.

*     *     *

За Луізою Хей, з книги "Зціли себе сам" (1984)

Бронхіт

Вірогідна причина: Нервова атмосфера в сім'ї. Сварки і крики. Рідко затишшя.

Новий підхід: Я оголошую про мир і гармонію в мені і навколо мене. Все йде добре.

 *   *   *   *   *   *   *

ЖОВЧНИЙ МІХУР (ПРОБЛЕМИ) 

Жовчний міхур – це порожнистий орган, який містить жовч, час перетравлення їжі жовчний міхур відкривається і виділяє жовч у дванадцятипалу кишку. Жовч необхідна для того, щоб кишечник міг перетравлювати з їжі жири. Найбільш поширеною проблемою, пов'язаною з жовчним міхуром, є утворення в ньому невеликих камінчиків («піску») або одного великого каменю, що перекриває жовчну протоку.

Дивіться статті КАМЕНІ й ПЕЧІНКА (ПРОБЛЕМИ), з тим доповненням, що людина боїться, що у неї щось відберуть. Вона відчуває, що хтось намагається вторгнутися на її територію.

Камені в жовчному міхурі часто виникають у людей, які думають одне, а роблять інше.

*   *   *   *   *   *   *

КАМЕНІ 

Фізичне блокування

Камені – це відкладення мінеральних солей або органічних речовин (іноді в поєднанні з іншими елементами), що утворюються в органах при певних ненормальних умовах. Одні конкременти малесенькі, але можуть накопичуватися у великій кількості в одному місці, інші досягають у розмірі декількох сантиметрів. Такі камені можуть утворюватися в жовчному міхурі, нирках, простаті тощо.

Емоційне блокування

Метафізичне значення залежить від того, в якій частині тіла утворюються камені. Для того щоб отримати точне визначення, з'ясуйте спочатку, яку функцію виконує ця частина тіла. Як правило, камені з'являються у людей, які довго виношують у собі якісь важкі думки або почуття, пов'язані з агресією, незадоволеністю, заздрістю, ревнощами тощо. Людина плекає ці думки потай від оточуючих, причому досить довго, тому що для утворення каменів потрібен час. Камені також часто утворюються у холодних, жорстких людей, які стримують свої почуття.

Ментальне блокування

Камені в жовчному міхурі часто виникають у людей, які думають одне, а роблять інше. Так, наприклад, людина хоче діяти, але нічого не робить або дозволяє іншим зупинити себе. Це викликає у неї відчуття незадоволеності і агресію, які накопичуються і посилюються. Їй необхідно перестати роздумувати і сміливо діяти у відповідності зі своїми бажаннями.

*   *   *   *   *   *   *

НИРКИ (ПРОБЛЕМИ)

Емоційне блокування

Оскільки нирки підтримують об’єм та тиск рідин у тілі людини, проблеми з ними говорять про порушення емоційної рівноваги. Людина проявляє недостатню поміркованість або нездатність приймати рішення при задоволенні своїх потреб. Як правило, це дуже емоційна людина, яка занадто непокоїться за інших.

Порушення роботи нирок вказують також на те, що людина почуває себе недостатньо здібним або навіть безсилим у своїй сфері діяльності або у відносинах з іншою людиною. У важких ситуаціях в неї часто виникає відчуття несправедливості того, що відбувається. Це також може бути людина, яка занадто піддається впливу інших і в прагненні допомогти цим людям нехтує своїми власними інтересами. Вона взагалі не здатна зрозуміти, що для неї добре, а що погано.

 Ця людина схильна ідеалізувати ситуації та людей, тому переживає сильне розчарування, коли його очікування не справджуються. У випадку невдачі вона схильна критикувати ситуації та інших людей, звинувачуючи їх у несправедливості. Життя такої людини дуже рідко складається добре, оскільки вона покладає на інших людей занадто великі надії.

Ментальне блокування

Чим серйозніша проблема з нирками, тим сильніше твоє тіло хоче допомогти тобі відновити контакт з твоєю внутрішньою силою і каже, що ти можеш справлятися з важкими ситуаціями не менш успішно, ніж інші люди. Вважаючи життя несправедливим, ти не даєш проявитися своїй внутрішній силі. Ти витрачаєш забагато енергії на порівняння себе з іншими і на критику.

Ти погано використовуєш свою чутливість; активна розумова діяльність змушує тебе переживати велику кількість емоцій, позбавляє душевної рівноваги й розсудливості, які так необхідні у важких ситуаціях. Навчися бачити людей такими, які вони є, не створюючи у своїй уяві ідеальних образів. Чим менше у тебе очікувань, тим рідше буде в тебе виникати відчуття несправедливості. 

 *   *   *   *   *   *   *

ПЕЧІНКА (ПРОБЛЕМИ) 

Фізичне блокування

Печінка – це найбільш об'ємна залоза людського організму. Вона виділяє свої секрети, зокрема жовч, у кишківник, беручи участь у процесі травлення. Не менш активно впливає печінка і на процеси метаболізму білків, жирів і вуглеводів. Вона відповідає також за згортання крові і очищає організм від токсинів. Ось основні захворювання печінки: АБСЦЕС, КАМЕНІ, ЦИРОЗ, ПЕЧІНКОВА НЕДОСТАТНІСТЬ, ВІРУСНИЙ ГЕПАТИТ, ЖОВТУХА і ПУХЛИНА.

Емоційне блокування

Проблеми з печінкою з'являються тоді, коли людина злиться і тривожиться, замість того щоб проявити гнучкість і пристосуватися до ситуації. Вона боїться наслідків, особливо боїться щось втратити. Не зумівши пристосуватися до нової ситуації, вона відчуває гнів та розчарування. Хвороби і розлади печінки говорять про те, що людина близька до депресії, навіть якщо вона сама цього не усвідомлює. У метафізиці печінка – це резервуар, у якому накопичується пригнічений гнів. Таким чином, проблеми з печінкою зазвичай виникають у людини, яка не випускає свій гнів назовні, намагається здаватися спокійною, навіть коли щось або хтось сильно її зачіпає. У її душі накопичуються гіркота і печаль. Якщо цей процес триває досить довго, замість нападу гніву, який приніс би цій людині розрядку і повернув би їй душевний спокій, відбувається напад якої-небудь хвороби печінки.

Ментальне блокування

Печінка відіграє важливу роль в координації багатьох функцій організму людини, тому порушення роботи цього органу означає, що ти погано координуєш те, що відбувається у твоєму житті. Замість того щоб пристосовуватися до подій і людей, ти починаєш їх судити, намагаєшся їх змінити і блокуєш порухи свого серця надмірною активністю розуму. Твій гнів говорить про те, що ти забуваєш ставити себе на місце інших людей і прагнеш завжди бути правим. В результаті у тебе часто виникає почуття образи. Замість того, щоб діяти поспіхом і нерозважливо, тобі слід добре обмірковувати і аналізувати те, що відбувається і тільки після цього приймати рішення. Твоя печінка говорить тобі, що у тебе є все необхідне для того, щоб захистити себе.

*   *   *  

За В. Синельниковим, з книги «Полюби хворобу свою».

Печінка – це вмістилище дратівливості, гніву та люті.

Люди із захворюваннями печінки та жовчного міхура пригнічують у собі гнів, роздратування та злість на когось. Пригнічені емоції спочатку викликають запалення жовчного міхура і застій жовчі, дискінезію жовчних шляхів, а згодом ці невиражені гіркі почуття відкладаються у вигляді каменів. Адже, як правило, люди вважають поганим тоном висловлювати свої агресивні емоції. Краще вони їх будуть стримувати в собі.

Такі люди схильні критикувати себе і інших. Люди з хворою печінкою часто мають хворі суглоби, які відповідальні за приведення агресивних почуттів у дію. А це призводить до їх запалення. Вони також бувають переповнені гіркими думками (від цього буває гіркота в роті, особливо вранці). Але їхня гордість заважає їм позбутися старих гнівних і гірких думок. Вони постійно скаржаться і виправдовують власну прискіпливість.

 *   *   *   *   *   *   *

ПСОРІАЗ 

Фізичне блокування

Псоріаз – дуже поширена шкірна хвороба, що вражає людей обох статей і різного віку. При псоріазі з'являються характерні лусочки на шкірі, особливо в так званих травматичних зонах – на ліктях, колінах, волосистій частині голови, долонях рук і підошвах стоп. Іноді псоріаз може проявлятися і на інших ділянках тіла.

Дивіться статтю ШКІРА (ПРОБЛЕМИ), з тим доповненням, що людина хоче змінити шкіру, тобто змінитися. Вона не почуває себе комфортно у своєму нинішньому вигляді. Можливо, їй здається, що її не визнають або сприймають якось не так. У неї навіть може виникнути бажання змінити свою особистість, стати кимось іншим. Цій людині важко примиритися з самою собою. Псоріаз говорить їй про те, що вона повинна визнати себе такою, якою вона є зараз, із усіма своїми недоліками, страхами, слабкостями, достоїнствами, талантами тощо. Вона повиннна прийняти себе, не відчуваючи сорому чи страху бути відкинутою.

 *   *   *   *   *   *   *

ШКІРА (ПРОБЛЕМИ) 

Фізичне блокування

Шкіра захищає тіло і забезпечує його постійний контакт з навколишнім світом.

Емоційне блокування

На метафізичному рівні шкіра представляє здатність людини цінувати себе перед обличчям навколишнього світу. Будучи оболонкою тіла, вона відображає те, що людина думає про себе. Наприклад: ніжна шкіра означає: Я вважаю себе ніжним. 

Будь-яка проблема зі шкірою говорить про те, що людина соромиться саму себе. Вона надає занадто велике значення тому, що про неї думають інші. Вона не дозволяє собі бути самою собою і занадто охоче себе відкидає. Її внутрішня цілісність легко порушується навіть незначними впливами ззовні. Така людина дуже чутлива до того, що відбувається навколо неї, занадто легко дозволяє іншим задіти її за живе і не може полюбити себе такою, як є.

Якщо проблема зі шкірою супроводжується виділенням гною, це говорить про те, що якась людина чи ситуація тобі настільки неприємні, що ти намагаєшся позбутися їх за допомогою цієї хвороби.

 Серйозне шкірне захворювання – чудовий спосіб віддалитися від людей. Шкіра дозволяє людині вступати в контакт з іншими людьми, і вона ж дозволяє їй ізолюватися від людей. Людина може настільки сильно стидатися себе, що відмовляється вступати у відносини з іншими людьми, використовуючи свою шкірну хворобу як виправдання. Вона стає недоторканою.

Коли людина намагається із кимось зблизитися і наштовхується на байдужість чи зневагу, це викликає в неї сором та образу, які, в свою чергу, можуть викликати рак шкіри.

Захворювання, яке вражає лише поверхневий шар шкіри (наприклад, ВІТІЛІГО), говорить про те, що людина важко переживає розрив, розлуку чи припинення відносин. Вона почувається відкинутою. Така людина завжди прагне рятувати інших, особливо представників протилежної статі.

Уражена частина тіла представляє сферу життя, в якій  треба шукати причину захворювання (приклад: ураження обличчя говорить про страх загубити своє обличчя).

Ментальне блокування

Шкірне захворювання – важливий сигнал про те, що ти повинен дати собі право бути недосконалим і не вважати при цьому, що ти нічого не вартий.

 

*   *   *   *   *   *   *

ШКІРИ ПОЧЕРВОНІННЯ  

Фізичне блокування

Приведений нижче опис стосується почервоніння шкіри, що не супроводжується болем чи свербінням.

Емоційне блокування

Почервоніння шкіри може говорити про те, що людина стримує себе, намагаючись відповідати якомусь образу, і врешті-решт починає відчувати себе заручником обраної ролі. Вона змушує себе, тому що боїться не відповідати створеному нею ж ідеалу. Для того щоб дізнатися, в якій сфері свого життя людина себе стримує, треба визначити призначення частини тіла, на якій з’являється почервоніння.

В деяких людей дуже часто червоніє шия та обличчя. Як правило, таке почервоніння говорить про те, що людина раптово відчула страх. Це може бути страх не виправдати очікувань інших людей, тобто не відповідати ідеальному образу. Такій людині звичайно важко прийняти себе такою, як вона є.

Ментальне блокування

Твоє тіло говорить тобі, що ти створюєш для себе важко досяжний ідеал і що інші чекають від тебе набагато меншого, ніж ти думаєш. Поговори з ними і переконайся в цьому.

 

Далі буде ...

Повна версія російською мовою тут >>

 

Переклади найкращих світових психологічних творів українською мовою тут >>