ОЧІ - психологічні причини захворювань ОЧЕЙ

Очі (проблеми)

Астигматизм

Глаукома

Далекозорість

Короткозорість

Косоокість

Інші захворювання у книзі Ліз Бурбо «Твоє тіло говорить: Люби себе!»

ОЧІ (ПРОБЛЕМИ) 

Емоційне блокування

Проблема з очима, що впливає на зір, говорить про те, що людина вважає за краще закривати очі на те, що відбувається, тому що боїться втратити когось або щось. Таким чином, хвороба є для неї формою самозахисту. Можливо також, що вона більше не хоче приглядати за всім, бути в курсі усього, тримати очі широко розкритими. Ось ще кілька поширених висловів, пов'язаних з очима:  *Очі б мої не бачили.  * Очі розбігаються.  * Очі на лоб лізуть.  *Лихе око.  *Я на ці речі закриваю очі.

Часте вживання одного або декількох подібних виразів може навіть виявитися причиною проблем з очима або погіршення зору.

Якщо хвороба очей заважає людині добре бачити на близькій відстані, це означає, що вона не помічає якихось процесів, які безпосередньо її стосуються і пов'язані з її тілом (наприклад, вона не помічає, як старіє її фізичне тіло), з обставинами її життя або з оточуючими її людьми. Те, що вона бачить, викликає у неї страх, і цей страх заважає їй об'єктивно оцінювати те, що відбувається, деформує реальність в її уявленні. Її влаштовує такий стан, коли вона не бачить нічого навколо себе, тому що це дає їй відчуття відстороненості, і вона ні про що не турбується. (Дивіться також статтю ДАЛЕКОЗОРІСТЬ).

Якщо хвороба очей заважає людині бачити на далекій відстані, це означає, що вона відчуває необґрунтоване занепокоєння, пов'язане з її власним майбутнім або майбутнім тих, кого вона любить. Вона уявляє собі всілякі страшні ситуації, які навряд чи коли-небудь виникнуть. Можливо, вона не хоче дивитися далеко, тому що ледача, вважає за краще плисти за течією або розчарована життям. (Дивіться також статтю КОРОТКОЗОРІСТЬ.)

Ліве око являє те, що людина бачить у самій собі; це бачення багато в чому обумовлене впливом матері, тому що ліва сторона тіла пов'язана з жіночим началом.

Праве око являє те, що людина бачить у зовнішньому світі; це бачення багато в чому обумовлене впливом батька, тому що права сторона тіла пов'язана із чоловічим началом.

Ментальне блокування

Тобі пора зрозуміти, що у твоєму житті нічого не зміниться, якщо ти відмовишся бачити істину, закривши на все очі. Ти боїшся втратити когось або щось; незважаючи на це, починай боротися і постарайся впоратися з ситуацією.

Можливо, ти вважаєш, що бачити все або бачити занадто добре – означає не мати права на помилку. Позбудься цього переконання, тому що воно тільки шкодить тобі. Без помилок немає досвіду, а без досвіду немає розвитку.

Очі називають дзеркалом душі. Це означає, що будь-яка проблема, пов'язана з очима, дуже важлива: вона повідомляє тобі, що ти не прислухаєшся до своєї душі і вибрав неправильний напрямок. Ти повинен усвідомити, що погіршення зору не може бути природним процесом і не пов'язане зі спадковістю. На силу твого зору може вплинути тільки якесь глибоке переконання.

Крім того, якщо ти часто вживаєш фрази, подібні наведеним вище, проаналізуй страх, який змушує тебе їх вимовляти, – це допоможе тобі визначити метафізичну причину твоєї проблеми.

 *     *     *     *     *     *     *

АСТИГМАТИЗМ 

Фізичне блокування

Астигматизм – нерівномірність заломлюючої здатності рогової оболонки або кришталика, яка призводить до спотворення зображення.

Емоційне блокування

Астигматизм є ознакою суперечностей між внутрішнім і суспільним життям людини. Ці суперечності характерні для людини, яка все бачить по-своєму. Такій людині важко дивитися на речі об'єктивно. Вона думає зовсім не так, як думають навколишні, і це є для неї причиною внутрішніх конфліктів. Вона насилу приймає зміни, ініціаторами яких є не вона сама, а хтось інший. Їй важко побачити сенс у зміні, яку їй нав'язують інші люди, але якщо ця зміна є її власною ідеєю, ця людина приймає її досить легко. Така людина дуже образлива.

Ментальне блокування

Чому ти так боїшся подивитися на речі прямо і об'єктивно, можливо навіть очима інших людей? Можливо, в молодості ти вирішив, що не дозволиш іншим людям чинити на тебе вплив і будеш жити своїм життям. Можливо, в той момент твого життя це рішення принесло тобі якусь користь, але життя не стоїть на місці, і тому зараз ти повинен це рішення переглянути. Визнай за іншими людьми право не погоджуватися з тобою, це не повинно викликати у тебе почуття власної неповноцінності. Усвідомивши це, ти позбудешся головних внутрішніх конфліктів і досягнеш внутрішнього спокою. Дивися також статтю ОЧІ (ПРОБЛЕМИ).

 *     *     *     *     *     *     *

ГЛАУКОМА 

Фізичне блокування

Глаукома – це хвороба очей, що характеризується підвищенням внутрішньоочного тиску, яке супроводжується надмірним стисненням очного нерва і, внаслідок цього, його атрофією.

Емоційне блокування

Від глаукоми зазвичай страждають люди, які насилу сприймають на емоційному рівні те, що бачать, а особливо те, що бачили в минулому. Ця хвороба є результатом емоційних страждань, які тривалий час були причиною недовіри і стриманості. Ця стриманість, у свою чергу, викликала напруження, яке накопичувалося до тих пір, поки людина не досягла своєї емоційної межі. Очні хвороби виникають тоді, коли людина відмовляється бачити те, що ятрить її стару рану.

Ментальне блокування

Ця проблема говорить тобі про те, що ти повинен звільнитися від минулого; кращий шлях до цього – прощення. Постарайся зрозуміти, що всі люди різні, і навчися терпимо ставитися до недоліків, які ти бачиш в близьких. Ти погано використовуєш свою розвинену чутливість, і тому вона перетворилася на надмірну збудливість та екзальтованість і тепер заважає тобі підтримувати спокійні, мирні відносини із людьми. Якщо ти навчишся бачити страждання і недосконалість інших людей, це допоможе тобі краще побачити і прийняти самого себе. Постарайся більше довіряти людям. Дивись також статтю ОЧІ (ПРОБЛЕМИ).

 *     *     *     *     *     *     *

ДАЛЕКОЗОРІСТЬ 

Фізичне блокування

Далекозорість – це захворювання очей, при якому людина не може чітко бачити на близькій відстані.

Емоційне блокування

Зазвичай на далекозорість страждає людина, яка боїться бачити, що діється у неї під носом. Вона занадто довго думає, перш ніж зробити те, що необхідно зробити. Вона також не в змозі побачити ситуацію в цілому, тому що не впевнена у своїй здатності до синтезу.

Ментальне блокування

Ти повинен навчитися взаємодіяти з людьми і ситуаціями без страху втратити контроль над тим, що відбувається. Необґрунтовані страхи заважають тобі жити повним життям і насолоджуватися новими враженнями. Ти дивишся на життя з боку, замість того щоб брати участь в ньому.

*     *     *

ДАЛЕКОЗОРІСТЬ ВІКОВА

Емоційне блокування

У сучасній медицині погіршення акомодації починаючи приблизно з віку 45 років вважається нормальним фізіологічним явищем. Під «нормальністю» тут розуміється тільки те, що, згідно зі статистичними дослідженнями, люди старше 45 років набагато частіше страждають на далекозорість, ніж люди молодші 45 років. Цікаво, що слово «акомодація» означає «пристосування» або «процес пристосування».

Отже, ми можемо припустити, що на вікову далекозорість страждають ті, кому важко пристосуватися до того, що відбувається. Їм важко розглядати себе в дзеркалі, бачити, як старіє улюблене тіло, відчувати себе все менш привабливими. Можливо, ще важче їм бачити ситуацію, яка складається у власній родині або на роботі.

Ментальне блокування

Якщо ти погано бачиш предмети на близькій відстані, твоє тіло ясно дає тобі зрозуміти, що ти надто переживаєш через все, що відбувається навколо. Твоє тіло вимагає, щоб ти перестав вірити, що старіння – це погіршення. Так, твоє фізичне тіло зношується, і це природний процес, але що стосується емоційного і ментального тіл, то з віком вони тільки набирають силу, тому що ти стаєш досвідченішим і мудрішим.

Ти занадто прив'язаний до фізичного виміру. Через це твій внутрішній зір слабшає і ти не бачиш своєї значущості, придбаної разом із досвідом за довгі роки. Не забувай, що твоє майбутнє залежить від того, як ти ставишся до свого життя сьогодні. Навчися пристосовуватися до людей і ситуацій, які виникають в твоєму житті, і це значно поліпшить його якість, а заодно і твій зір.

 *     *     *     *     *     *     *

КОРОТКОЗОРІСТЬ 

Фізичне блокування

Короткозо́рість або міопія – це вада зору, при якій людина добре бачить близькі предмети і погано – віддалені.

Емоційне блокування

Короткозора людина боїться майбутнього. Для того щоб з'ясувати причину короткозорості, тобі досить згадати, з чим був пов'язаний твій страх, який ти відчував, коли у тебе вперше почали проявлятися її симптоми. Багато підлітків стають короткозорими в період статевого дозрівання. Вони бояться ставати дорослими, так як їх насторожує і лякає те, що вони бачать у світі дорослих. Крім того, на короткозорість часто страждають люди, які занадто зосереджені на самих собі і не готові сприймати чужі ідеї. У них обмежений світогляд (кругозір).

Ментальне блокування

Якщо ти страждаєш на короткозорість, постарайся усвідомити, що тобі пора позбутися страху, пов'язаного з якимись подіями твого минулого. Відкрийся для нових ідей, що йдуть ззовні, і зрозумій, що ти вже не такий, яким був раніше. Вирішуй проблеми у міру їх виникнення і перестань чекати гіршого. Твої страхи викликані не реальністю, а надмірною активністю твоєї уяви. Навчися дивитися в майбутнє з оптимізмом. Навчися також з повагою вислуховувати думки інших людей, навіть якщо вони не збігаються із твоїми.

 *     *     *     *     *     *     *

КОСООКІСТЬ 

Фізичне блокування

Косоокість – положення очей, при якому їх зорові осі не сходяться на предметі, що розглядається. При косоокості очі функціонують незалежно один від одного.

Емоційне блокування

Дивитися косо на що-небудь означає кидати погляди, повні несхвалення або підозри. Чи підходить тобі таке визначення? Що зазвичай викликає у тебе несхвалення або підозру? Крім того, помічено, що у людини, яка страждає на косоокість, дуже рідко функціонують одночасно обидві півкулі головного мозку. Вона або відчуває, або раціонально аналізує, тому дуже часто не сприймає те, що відбувається, об'єктивно. Залежно від положення ока, що косить, розрізняють декілька видів косоокості:

ЛІВЕ око косить ВГОРУ – надмірна емоційність в чуттєвої сфері.

ПРАВЕ око косить ВГОРУ – надмірна емоційність в інтелектуальній сфері, з тим доповненням, що цю людину легко збити з пантелику.

ЛІВЕ око косить НАЗОВНІ – інстинктивні вчинки, не пов'язані з розумом. Надчутливість змушує цю людину діяти з порушенням зобов'язань, але при цьому у неї немає поганих намірів.

ПРАВЕ око косить НАЗОВНІ – поганий зв'язок між розумом і видимим об'єктом. Інтелектуальні зусилля з метою компенсувати неповноцінність правого ока. Розум тупцює на одному місці. Іноді спостерігається схильність до депресії.

ЛІВЕ око косить ВСЕРЕДИНУ – комплекс неповноцінності, викликаний страхом. Людина зосереджується на своїй чутливості і забуває про інші аспекти власного характеру.

ПРАВЕ око косить ВСЕРЕДИНУ – сильна образливість, людина зосередила розум і увагу на самій собі. Може бути дуже забіякуватою і злопам'ятною.

ЛІВЕ око косить ВГОРУ-НАЗОВНІ – нераціональність, мрійливість, відсутність почуття часу.

ПРАВЕ око косить ВГОРУ-НАЗОВНІ – нераціональність, недисциплінованість і навіть аморальність в думках.

Ментальне блокування

Оскільки косоокість розвивається в дитинстві або підлітковому віці, легко дійти до висновку, що саме там слід шукати її причину. Якщо косить праве око, це може бути пов'язане з навчанням – або з твоїм шкільним життям, або з тим, як ти займався вдома. Якщо косить ліве око, причину слід шукати в емоційній сфері, тобто у стосунках з батьками або іншими членами сім'ї.

Не забувай про призначені лікарем фізичні вправи для поліпшення координації лівої та правої півкуль, але також постарайся проаналізувати на основі наведеного вище опису всі важливі рішення, які ти прийняв у дитинстві. Усвідом, що ти сам не хотів побачити речі або людей такими, якими вони були насправді. Сьогодні ти вже не та дитина, яка приймала ці рішення, тому ти можеш прийняти нові рішення, які допоможуть тобі більш об'єктивно сприймати те, що відбувається в тобі і навколо тебе.

 *     *     *

З книги Валерія Синельникова «Возлюби хворобу свою», 1999 рік

Косоокість. Коли людина бачить нормально обома очима, обидві картини синхронно накладаються одна на іншу. При косоокості людина бачить дві різні картини, під різними кутами зору. І її підсвідомість змушена вибрати якусь одну. Так формується однобокий погляд на речі.

Косоокість частіше з'являється у дитячому віці і відображає певну поведінку батьків. Батьки в такому випадку діють всупереч один одному.

«У мене лікується маленька дівчинка. Коли батьки вперше приїхали до мене, у неї було багато захворювань, одним з яких була косоокість. Зараз стан її здоров'я значно покращився, косоокість практично зникла. У цьому допомогла гомеопатія та зміна, хоч і повільна, світогляду батьків.

А спочатку батьки дитини ніяк не могли дійти згоди. Вони постійно сварилися між собою і з дідусями і бабусями. І дитина своїми хворобами сигналізувала їм про внутрішні «розбіжності», неблагополуччя сім'ї.»

 

 

{jcomments on}