Типи пластику, які використовують у пакувальних матеріалах

Нараховують біля 150 видів пластмас. Для одержання певних властивостей до їх складу вводять до 20 різних добавок, більшість з яких є токсичними.

Типи дластику і коди для них визначені "Спілкою пластикової промисловості" (SPI). Коди SPI широко застосовуються для позначення типу пакувального матеріалу. Така практика є обов'язковою в багатьох країнах.

Для ефективного сортування і переробки корисно знати 7 основних типів пластику, які широко застосовуються для упаковки товарів.

 1 - поліетилен терефталат, PET або ПЕТ
Цей вид пластику з'явився у 1978 році і відразу захопив весь ринок півтора- та дволітрових пляшок для прохолодних напоїв.
Донедавна його вважали одним із найбезпечніших типів пластику. Проте дослідження вчених Європи та США довели шкідливість цього типу пластику. Під дією високої температури та сонячного проміння пластик починає випаровуватись. Він розчиняється у продукті, насичуючи його шкідливими речовинами, однією з яких є бісфенол А (BPA), що виділяється з пластика при багаторазовому використанні або частому митті такої тари. BPA сприяє розвитку раку грудей, серцевих захворювань, діабету і захворювань печінки, порушенню репродуктивної функції. 
Переробка. Переробляється. Увага! Біла ПЕТ-пляшка переробляється лише у Запорізькій області. Стаття про білу ПЕТ-пляшку  тут >>>
 *     *     *     *     *
2 - поліетилен високої щільності, PEHD (HDPE)
В нас він ще називається ПНТ (поліетилен низького тиску). Використовується для виготовлення пляшок та пакетів для молочних продуктів, косметичних засобів (шампуні), кришечки від пляшок, одноразовий посуд, контейнери для продуктів харчування, іграшки, різні ковпачки та кришки для пляшок та флаконів, міцні господарські сумки, фасувальні пакети та ящики.  У побуті поширений у виді "плівки", яка добре розтягується - упаковки палет з напоями, обгортка до побутової техніки, тонка самоклеюча харчова плівка.
Упаковка з такого типу пластику стійка до масел, кислот, лугів та до інших агресивних речовин. HDPE-тара має достатньо високий температурний діапазон експлуатації від -80°С до +110°С.
HDPE-вироби вважаються безпечними для здоров'я людини і наразі жодних зауважень з боку науковців немає.
Переробка. Переробляється.
Підготовка до сортування. HDPE контейнери(з під їстівних продуктів). Ці білі пляшечки дуже нагадують РЕТ-пляшку білого кольору. Але є відмінності і це зовсім різні види пластиків. Як відрізнити? Подивіться на денце, де ви знайдете код переробки у трикутничку. HDPE має у трикутничку позначку 2, а РЕТ — позначку 1. HDPE має косу смужку на денці, а РЕТ — круглу ямку!
  *     *     *     *     *
3 - полівінілхлорид, PVC або ПВХ
Застосовується з 1927 року. Використовується для виготовлення лінолеуму, віконних профілів, меблів, упаковки побутової техніки, штучної шкіри, плівки для натяжних стель, труб, ізоляції проводів та кабелів, обгорток для сиру та м'яса, пляшок для рослинних олій, а також дитячих іграшок.
Канцерогени, які містяться в цьому матеріалі, можуть проникати у продукти харчування. Це найбільш отруйний та найбільш небезпечний для здоров'я вид пластмас. При спалюванні полівінілхлориду утворюються високотоксичні хлорорганічні сполуки, а після десяти років служби вироби з ПВХ починають самостійно виділяти токсичні сполуки.
Переробка. Не піддається переробці.
  *     *     *     *     *
4 - поліетилен низької щільності, PELD (LDPE)
В нас він ще називається ПВТ (поліетилен високого тиску). З нього виготовляють різні пакувальні матеріали, пакети для супермаркетів, CD, DVD диски. До 60-х років повністю замінив целофан. Маркування LDPE можна знайти на великих поліетиленових кульках (пакетах), на упаковках від памперсів чи підкладок тощо.  Від поліетилену високого тиску відрізняється тим, що погано розтягується і при натяжінні рветься.  Станом на весну 2017 року пункти прийому вторсировини його не приймають!
Переробка. Переробляється.
*     *     *     *     * 
5 - поліпропілен, PP або ПП
З нього виготовляють відра, посуд для гарячих страв, одноразові шприци, мішки для цукру, контейнери для заморожування продуктів, кришки для пляшок, диски, пляшки для кетчупів, стаканчики для йогуртів, труби, бампери.
Переробка. Переробляється.
Підготовка до сортування. Поліпропіленові упаковки з-під круп, макаронів, печива, цукерок, сухих сніданків тощо. Або так званий шуршик. Шуршик лускає, якщо спробувати таку упаковку розтягнути(на відміну від поліетиленових пакетів, які тягнуться). Складайте такі упаковки в окремий «пакет пакетів».
 *     *     *     *     *
6 - полістирол, PS або ПС
З нього виготовляють одноразовий посуд, контейнери для їжі, стаканчики для йогуртів, дитячі іграшки, теплоізоляційні плити, декоративну плитку для стелі, пакувальні таці для продуктів харчування в супермаркетах, фасувальні коробки для яєць.
Переробка. Переробляється.
Підготовка до сортування. Зазвичай це стакани з під сметани та йогуртів. Дивіться уважніше на денце, деякі такі стакани виготовлені з поліпропілену(РР-6).
*     *     *     *     *
7 - інше або оther
В цю групу входять інші види пластмас, найчастіше це - багатошарова упаковка, або упаковка із суміші кількох видів пластику.
 Переробка. Загалом, не піддається переробці.
*     *     *     *     *
9 - Акрилонітрил бутадієн стиролу, ABS
Корпуси моніторів і телевізорів, кавоварки, стільникові телефони, більшість комп'ютерного пластику
*     *     *     *     *
11 - Матеріали, які складаються з пластика і алюмінію
Антистатичні пакети  (ESD bags)
--------------------------------------
Існує також багато різновидів так званих інженерних пластмас. Наприклад, полікарбонат (PC або Lexan), полібутилентерефталат (PBT або Valox), поліфениленоксид(PPO або Noryl), поліфірімід (PEI або Ultem), термопластичний полііімід (TPI або Extem) тощо. Більше інформації про інженерні пластмаси тут >>>
 Коди переробки - вікіпедія >>>
--------------------------------------
Рекомендації з сортування від "Україна без сміття" тут >>>