Правда про батарейку

або куди викидати використані батарейки.

     Чи знаєте ви, що означає малюнок з перекресленим смітником, зображений на кожній батарейці? Він попереджає, що батарейку не можна викидати у смітник чи на сміттєзвалище. Чому? Тому що батарейки та інші елементи живлення містять токсичні речовини, які зі смітника потрапляють у ґрунт і воду, а через воду, рослин і тварин  -  в організм людини, викликаючи захворювання та генетичні зміни.

     Потрапивши в землю, батарейка здатна забруднити 400 літрів води або 20 квадратних метрів ґрунту.

 Це не Путін і не американці, а ми самі власними руками отруюємо нашу землю. В масштабах України з викинутих елементів живлення до атмосфери та ґрунтових вод за рік потрапляє понад 40 кг ртуті, 160 кг кадмію, 400 тонн кольорових металів, 260 тонн марганцевих сполук, 250 тонн натрієвих хлоридів і також інші хімічні сполуки.

   "Найбільша проблема навіть не в тому, що люди не усвідомлюють рівень екологічної небезпеки, а в тому, що державою не налагоджений збір і перевезення використаних батарейок", -  зауважує Тарас Когут, директор інноваційного центру єдиного в Україні підприємства з переробки батарейок «Аргентум».

     – Яка загальна кількість батарейок сьогодні обертається в Україні?

     "Сьогодні в Україні на ринку кожного дня опиняється 12 тонн батарейок – уявляєте, який обсяг! Нераціонально просто викидати 12 тонн ресурсів, до того ж, шкідливих. Ми за рік діяльності зібрали менше 2 тонн. А «Аргентум» може переробляти 1 тонну на день" - відповідає Тарас Когут. 

     На сьогодні, збір батарейок та акумуляторів - це справа рук активістів і дружніх до довкілля осіб, організацій, установ, підприємств і підприємців. Ви також можете стати одним із них. Для цього не потрібно жодних особливих уповноважень чи документів, тільки власна ініціатива і усвідомлення відповідальності. 

    З листопада 2011 року у Львові запрацював перший волонтерський пункт приймання відпрацьованих батарейок у магазині "Батарейка" на пр.Свободи, 1/3. "Я цією темою уже давно цікавлюся. Я їздив по виставках, пов’язаних з утилізацією. Люди на мене дивляться дивними очима. Але я бачив на Заході, як скриньки стоять і в молочному магазині, і в супермаркеті... Буває, що за тиждень збираємо повну скриньку. Я дзвоню директору заводу, їхня людина приїздить і забирає. Але бувають різні випадки: от на днях звернулася людина, у якої десь там зберігається 30 тис. батарейок – і я її безпосередньо на завод відправив. Деякі люди приходять і кажуть: «Нарешті, знайшов хоч одне місце»"  -  Костянтин Шалай, директор магазину «Батарейка». (Взято з сайту Велика Ідея).

     Станом на 2014 рік завдяки активним громадянам, у Львові налічується десятки пунктів збору відпрацьованих батарейок. Лідером по збору та здачі батарейок на завод "Аргентум" зараз є мережа магазинів Watson.

Пункти прийому відпрацьованих батарейок у Львові

Листівка про небезпеку батарейок (doc)

Що може зробити кожен з нас в місті чи в селі, щоб допомогти організації збору відпрацьованих батарейок?

• Самому здавати батарейки у пункти прийому.

• Поширювати інформацію про небезпеку викидання батарейок у загальний смітник та про пункти прийому використаних батарейок.

• Роздрукувати листівку про небезпеку батарейок, вказавши в ній найближчі до вас пункти прийому, та розповсюдити її серед знайомих чи розклеїти у під’їздах.

• Організувати пункт прийому використаних батарейок.

ЯК ОРГАНІЗУВАТИ ЗБІР БАТАРЕЙОК В СВОЇЙ МІСЦЕВОСТІ 

На даний момент в Україні є 2 можливих отримувача зібраних Вами батарейок й акумуляторів:
1. Державне підприємство (ДП) “Аргентум” (м. Львів, вул. Зелена, 115″б”, тел.: +38 032 241-84-70 (приймальня). Якщо Ви вирішите співпрацювати з даним отримувачем, то Вам потрібно буде зв’язатись з директором інноваційного центру ДП “Аргентум” Когутом Тарасом Романовичем (тел: +38 067 67 393 01)та обговорити умови співпраці.

Якщо Ви вибираєте це підприємство, то Вам прийдеться самотужки домовлятись про місця встановлювати ємностей для збору відпрацьованих батарейок й акумуляторів, виготовляти та встановлювати дані ємності, виймати з них батарейки й акумулятори, готувати до відправки та відправляти їх, як правило, поштою на вищезгадане підприємство.

2. Завод у Франції та ТОВ «Сігмас Еколоджі» через Національний молодіжний центр (НМЦ) «Екологічні ініціативи» та Всеукраїнську екологічну лігу (ВЕЛ) в рамках кампанії «Батарейкам – утилізація!». Якщо Ви вирішите співпрацювати з ними, то Вам потрібно буде зв’язатись з представником НМЦ “Екологічні ініціативи” Оксаною Алієвою (тел.: +380442511332, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.). Якщо Ви обираєте ці організації, то Вам потрібно буде заповнити та надіслати заявку на облаштування пунктів збору відпрацьованих батарейок. Після схвалення Вашої заявки у зазначеному місці буде безкоштовно встановлено спеціальний контейнер для збору відпрацьованих батарейок. Деталі розміщення та вивезення контейнерів з відпрацьованими батарейками будуть визначені окремо для кожного випадку.

Детальніша інформація тут www.ecoleague.net/diialnist/kampanii-na-zakhyst-dovkillia/batareikam-utylizatsiia