СЕНСОРНИЙ ЕКСТРАВЕРТНИЙ ТИП - SE - У РІЗНИХ ТИПОЛОГІЧНИХ МОДЕЛЯХ

Описи Сенсорного екстравертного типу можна зустріти під різними назвами у різних типологічних моделях:
• Холеричний темперамент – Вальдорфська педагогіка
• Марс – планетарна типологія
• Тип 8 – Еннеаграма
• Тип Se – Карл Юнг

✅ Холеричний темперамент 

• Холеричний темперамент – Вальдорфська педагогіка, Rev Bowen - Simply Waldorf www.simplywaldorf.com

Маючи вогненну волю, холеричний темперамент хоче взяти на себе відповідальність за ситуацію і вести групу до мети – цією «метою» є бачення чи рішення холерика. Він не потребує чиїхось думок. Не має потреби усамітнитися для роздумів. Він націлений на дію, і тільки-но він побачить мету, це може бути гра у перетягування каната або сходження на вершину гори, він спрямовує всі свої зусилля на її досягнення і буде завзято дотримуватися цієї мети, долаючи при необхідності великі труднощі. Зрештою, такі випробування лише показують велику силу та гідність цього типа. Холеричний темперамент висловлюється іноді з болючою та неприємною відвертістю. Він навіть не думає уникати конфронтації, а іноді із задоволенням шукає її. Зазвичай, холерик виконує будь-яке завдання, якнайшвидше. Чи це був найрозумніший спосіб дій? У холерика немає часу розмірковувати про це, тому що в даний момент у нього є інші завдання, адже холерику важко залишатися бездіяльним. Йому здається, що час минає даремно, що людина цінна лише тоді, коли вона діє.

Більша частина описаного вище стосується незрілої версії.

Зрілий холерик – справжній лідер. Він бачить перспективу і навіть припускає участь та підтримку з боку групи. Він виділяє час на роздуми, щоб працювати «розумніше, а не більше», але не допускає, щоб роздуми призвели до бездіяльності. Він не дозволяє груповому процесу витіснити необхідність реального досягнення поставленої мети. Холерик може тягнути за собою інших і навіть прокладати шлях. Він ніколи не бачить перешкод, лише наступний виклик. Йому подобається думка, що є речі, які потрібно подолати. Він бачить, що коли ми разом долаємо перешкоди, ми стаємо сильнішими не лише кожен окремо, але і як група. Холерик, який досягнув повної зрілості, спрямовує всю свою вогненну силу і волю на служіння, балансуючи між собою та іншими. Це той, хто волонтерить у громадській їдальні. Це той, хто не дозволить вам відмовитись від вашої мрії.

• Холеричний темперамент – Rebecca Altman  wonderbotanica.com

Холерики рухаються вперед, зустрічаючи все на своєму шляху із пристрастю, сміливістю та енергією, яка запалює світ навколо них. Холерики можуть бути войовничими. Вони люблять кидати виклик і йти вперед, наштовхуючись на протидію. Коли вони зустрічають її, то прокидається їхній внутрішній вогонь, щоб пробитися крізь опір, і саме тоді, коли вони відчувають цей вогонь, вони почуваються найбільш живими... Для тих, хто не є холериком, цей постійний натиск може здатися агресивним.

Там, де інші витрачають час на дослідження, перевіряють, чи все готове, перш ніж братися за щось нове, холерики спочатку роблять, а потім розбираються... Їм потрібно весь час щось робити, якийсь проект, інакше вони занепадають... Холерики погано переносять тривале перебування у нерухомому стані, їм потрібно багато фізичної активності, а також просування у чомусь... Якщо стримувати холерика, зупиняючи його рух, він почне самозайматися зсередини... Уявіть собі гепарда, який бачить свою жертву, згинає лапи, щоб скочити вперед, аж раптом на нього накидають повідок, не даючи йому вивільнити енергію, що накопичилася.

Збалансовані: 
- Збалансовані холерики сповнені ентузіазму та цілеспрямованості. Вони надихають навколишніх та допомагають рухати вперед проекти.
- Якщо ви поділитеся з ними своєю ідеєю, вони допоможуть вам втілити її в життя, нададуть відгуки та ідеї, які допоможуть зробити її кращою.
Розбалансовані:
- Можуть стати вкрай агресивними під час суперечок.
- Можуть бути неймовірно владними.
– Потреба у дії може вийти з-під контролю. Замість того, щоб робити необхідні перерви між проектами, розбалансовані холерики постійно працюватимуть над все більшими і більшими проектами.

*     *     *

✅ Тип Se – Карл Юнг, «Психологічні типи», 1921.

Жоден інший тип людини не може зрівнятися з екстравертним сенсорним типом (Se) у реалізмі. … Його життя - це накопичення фактичного досвіду з конкретними об'єктами.
Його мета - конкретна насолода, і його мораль орієнтована на те ж саме. …Це жодним чином не означає, що він є лише тілесносприйнятливий або грубий, бо він може диференціювати своє відчуття до найтоншого ступеня естетичної чистоти, при цьому навіть у своїх найбільш абстрактних відчуттях він залишається вірним своєму принципу об'єктивного відчуття.

На нижчих рівнях це людина фізичної реальності, що має мало схильності як до роздумів, так і до бажання керувати іншими. Його незмінним прагненням є відчувати об'єкт, мати фізичні відчуття і по можливості насолоджуватися ними. … У нього немає «ідейних» ідеалів, тому він не має жодних підстав ставитися неприязно до реальних речей та фактів.

Але чим більше відчуття переважає, так що суб’єкт, що відчуває, зникає за чуттєвим враженням, тим більш неприємним стає цей тип. Або він перетворюється на грубого шукача насолод, або стає безсовісним нагромаджувачем розкоші. Хоча об’єкт залишається для нього цілком необхідним, проте, він все-таки знецінюється як щось, що існує само собою. Об’єкт безжально насилують та загалом ігнорують, оскільки тепер його єдине призначення — стимулювати відчуття.
Коли його установка досягає ненормальної односторонності, йому загрожує небезпека потрапити під вплив несвідомого настільки ж сильно, наскільки він свідомо чіпляється за об'єкти.

In English >>>