Проект переробки органічних відходів на Левандівці, Львів

Переробка органічних відходів за допомогою біогазової установки, в результаті - зменшення відходів, опалення котельні. Даний проект може бути реалізованим в більшості мікрорайонів Львова, котрі мають локальні котельні біля багатоповерхівок.

Проблема, яку вирішує пілотний демонстраційний проект, полягає у відсутності переробки органічних відходів, які щоденно накопичуються в квартирах мешканців.

Органічні відходи «традиційно» викидаються в загальні смітники, що приводить до поганих наслідків через наступне:

-       органіка починає гнити в баках і дає постійний неприємний запах

-       вивезення органіки коштує додаткових грошей мешканцям

-       навколо баків з органікою збираються приблудні собаки, птахи, які поширюють бруд і захворювання

Рішення, яке пропонує проект, передбачає переробку органічних відходів в межах мікрорайону – для групи багатоповерхівок.

Обладнання для переробки органічних відходів буде встановлено території котельні в кінці вулиці Суботівської, навколо котрої є кілька десятків багатоповерхівок, з яких буде забезпечуватись доставка органічних відходів. Котельня отримає до 20 тисяч м3 біогазу, який буде використаний для здешевлення нагрівання гарячої води.

Для збирання органічних відходів буде закуплено 2000 відер з кришками. Власники кожної квартири отримають відро для органічних відходів для щоденного збирання відходів в квартирі. Щоденно наповнені відра будуть забиратися від квартир у встановлені проміжки часу обслуговуючим персоналом, взамін будуть надаватися чисті відра. Щоденно буде збиратися 500 кг відходів.

Для транспортування відходів від будинків до установки на території котельні буде використано електричний вантажний велосипед. У якості резервного транспорту треба закупити малий вантажний автомобіль.

Ще буде один вихідний продукт – біодобриво, яке буде продаватися у фермерські господарства. Для вивезення біодобрива буде орендуватися автомобіль з цистерною на 5 тон, який буде мати 3-4 рейси на місяць.

Технічне рішення, яке реалізовує проект, випливає з наступного.

Можна покращити ситуацію в окремому мікрорайоні Львова за допомогою локальної системи утилізації органічних відходів і зменшити долю цього мікрорайону в забруднені міста та зменшити навантаження на полігони побутових відходів, куди не буди вивозитися частина органіки мікрорайону.

Є протестоване обладнання біогазової установки, яке вже понад 3 роки встановлене біля Кам’янки-Бузької, на основі котрого буде встановлене аналогічне обладнання в цьому проекті.

Технічні характеристики міні-біогазової установки БГС-40 тут >>>

Розміщення установки на території котельні дозволить здешевити виробництво гарячої води за допомогою використання отриманого біогазу безпосередньо для нагрівання гарячої води через окремий котел потужністю до 50 кВт.

Мешканці мікрорайону отримають наглядність в користі від роздільного збору сміття – вони зможуть оцінити екологічність утилізації органічних відходів на установці, яка дасть додаткову енергію для котельні – котельня зменшить споживання природного газу на 15-18 тисяч м3 .

Проект охоплює мешканців з 1000 і більше квартир, які щомісячно будуть передавати на утилізацію не менше 15 т органічних відходів.

А економіка системи переробки органічних відходів з кухонь ОСББ досить добра, про що свідчать розрахункові щомісячні дані, частково підтверджені за 3 роки на БГС-40:

-          отримання 2000 м3 біометану;

-          для цього треба збирати 15-25 тон відходів – від 15 до 25 кг з 1000 квартир;

-          ДОХІД - нагрівання і продаж котельнею 200 м3 гарячої води х 80 грн/м3 = 16 тисяч грн;

-          ДОХІД - продаж 30 тон біодобрива х 2000 грн/т = 60000 грн;

-          ВИТРАТИ - транспортні затрати для привезення відходів 25 днів по 40 км = 1000 км = 150 л бензину = 3500 грн;

-          ВИТРАТИ -зарплата 4 особи = 18000 грн + податки 7000 грн = 25 тисяч грн;

-          ВИТРАТИ - інші 10000 грн.

Автор пректу - Василь Прусак (aomcstei@gmail.com, 068-1354711), представник Центру ресурсоефективності та чистого виробництва. У 2016 році проект був поданий в міську раду gb.city-adm.lviv.ua/projects/show/162 на голосування.