8 фактів про переробку сміття у Львові та світі

Близько 1000 тон сміття щодня вивозять відповідні компанії з вулиць Львова. Журналіст Tvoemisto.tv побував на зустрічі «Вся правда про сортування та переробку сміття у Львові». Пропонуємо вам кілька важливих фактів про те, який подальший шлях сміття, чому його важливо сортувати та як вирішують цю проблему у Львові.

1. Щомісяця компанії вивозять десятки вантажівок із пластиком для переробки завдяки зусиллям львів’ян, які сортують сміття. Аптеки, поліклініки та лікарні спалюють медичні відходи в спеціалізованих місцях, адже мають справу з відходами, які належать до небезпечних.

2. Тетра Паки (Tetra Pak) – цей вид відходів здебільшого неможливо переробити на вторинні продукти, тому що єдиний в Україні завод знаходиться в Харкові, а везти зі Львова компаніям нерентабельно. Окрім того, існує проблема з переробкою будівельного сміття. Його здебільшого вивозять на Грибовицьке сміттєзвалище. Не підлягають обробці також і глянцеві журнали та одноразовий посуд.

 3. «Куди ближче, туди і кину», – лише 6% мешканців Львова сортують сміття. Частіше сортують відходи молодь та люди, які працюють у сфері підприємництва. У європейських країнах цей показник сягає 80%. 30 євро з сім’ї на місяць – таку суму платять мешканці Австрії за вивіз сміття. Однак до цієї суми входить також вартість його обробки. 

4. Перший сміттєспалювальний комплекс діяв у Європі з 1896 року. Він функціонував у місті Гамбург. Нині більшість європейських країн використовують полігони твердих побутових відходів. На таких полігонах між землею і сміттям є 7–8 шарів з дренажем для відведення фільтратів. Коли полігон наповнюється сміттям, на його місці часто споруджують парки. 

5. UPCYCLING – повторне використання відходів без спеціальної переробки. Такий процес доступний кожній людині. 

6. В обробці сміття є не тільки екологічні, але й економічні переваги. Чим більше людей сортують сміття в окремі контейнери (скло, пластик, папір), тим менше сміття потрапляє в загальний контейнер зі сміттям. У таких випадках, компанії рідше вивозять його, а тому й ціна за оплату вивезення є меншою.

7. Перед тим як класти скляні вироби в контейнер для сміття – експерти рекомендують його подрібнити.

8. 40% сміття, яке не обробляється – паперові вироби. Натомість щорічно Україна закуповує 150 тисяч тонн паперу, щоб покрити промислові потреби. 1 тонна макулатури – це 27 кубометрів води та 4 мегават електроенергії. 

Відео з зустрічі 1 грудня у Львівській медіатеці тут - youtu.be/Lq-wqM3X4HA

Підготував Петро Ткачишин,  04 грудня 2015  Взято з сайту "Твоє місто"