Стіл пори року у вальдорфському дитячому садку

Все, що оточує дитину, кожна річ має надзвичайне значення, і стіл пір року в цьому сенсі грає свою дуже важливу роль. Якщо в садку практично всі речі знаходяться на такому рівні, на якому дитина може їх дістати і використати у вільній грі, то саме столик пір року – єдине місце, яке діти можуть довго розглядати, сприймати, але самі нічого з ним не роблять.

Стіл пори року може бути організований на будь-якій вільній поверхні, доступній дитячому погляду. Це може бути маленький столик чи поличка на стіні – тут нема визначених стандартів.

Найчастіше­­ поряд зі столом пір року проходять усі головні дійства –  ранкове коло, вечірнє коло, казка, початок свята. Сенс у тому, що в будь-який час діти можуть бачити стіл сезону і сприймати його настрій. Тому його ставлять не десь у куточку, а на видному місці.

У кожної епохи є своє особливе значення, і це, звичайно, відображається на столі пори року у вигляді дуже символічних речей. У вальдорфському дитячому садку практично усе діти переживають в о́бразах, і стіл сезону –  це теж о́брази, він є відображенням того, що відбувається зараз у природі. Весною – це пробудження землі від сну.

В пасхальну епоху (а це дуже довга епоха, тривалістю 3-4 тижні) на столі пір року відбувається повільне перетворення, тобто в залежності від погоди на столі будуть з’являтися окремі символи. У цей час присутній елемент відродження і смерті. Його можна відобразити у проростанні зерна, яке помирає у землі для того, щоби дати життя новій рослині. Тому зазвичай на столі сезону розміщують пророщену траву – вона напряму пов’язана з тим, що в цей період переживають діти. Проростання зерна – дуже важливий і цінний процес для дитини, адже у неї з’являється чудова нагода спостерігати за цими змінами у природі, помічати їх, переживати і озвучувати.

О́брази, які пропонуються дитині, повинні бути доступними і зрозумілими, такими, за якими діти будуть слідувати – проростання зерна, перетворення гусениці у метелика. В нас, на щастя, дуже багато народних казок, де присутній цей елемент перетворення.

Важливо також, що символи на столі пір року з’являються поступово, не всі відразу. Чим менше – тим краще. Дитині треба дати час на сприйняття того, що вона бачить і спостерігає на столі сезону. Коли о́бразів дуже багато – це розсіює увагу дітей і в них нема можливості сконцентруватися.

Переклад статті з електронного журналу "Дитина вальдорф+", весна 2013

Столики пір року у дитячому садочку "Паросток життя", Львів