Екобудинки з коноплі - Україна

Хемпаер: екобудинки із костриці конопель, вапна, мінеральної добавки та води

Компанія "Хемпаер" виготовляє утеплювач та будівельний матеріал, використовуючи лише чотири натуральні складові, яких в Україні вдосталь: кострицю технічних сортів конопель, гашене вапно, мінеральні домішки та воду.

Сергій Коваленков, власник, CEO, засновник:

Ніщо не передвіщало "зустрічі" з коноплею

"Спочатку нічого не передвіщало "зустрічі" з коноплею, — посміхається засновник компанії Сергій Коваленков. — Усе сталося зовсім випадково і почалося із трохи, здавалося б, сумної історії. Декілька років тому мені запропонували роботу проектним менеджером у традиційній будівельній компанії Австралії. Я вже пройшов усі етапи співбесіди і прилетів до країни, коли виявилося, що працівник, замість якого мене наймали, передумав іти з компанії.

Але доля звела мене з людиною, яка займалася вирощуванням і переробкою технічних конопель у тому регіоні. Мені запропонували взяти участь у будівництві пілотного будинку з конопель, і я відразу ж погодився. Так я вперше почав працювати з цим екоматеріалом".

Після п'ятирічної роботи у сфері екобудівництва з конопель в Австралії, Швейцарії та Франції минулого року Сергій вирішив започаткувати справу в Україні.

Чотири натуральних складники

За допомогою усього чотирьох натуральних складників — костриці, вапна, води та мінеральних домішок — команда "Хемпаер (Hempire) створила матеріал із високими теплоізоляційними, звукоізоляційними властивостями та можливістю контролю вологи.

Він не горить, відлякує гризунів, у ньому не заводиться грибок. За допомогою цього матеріалу можна зводити нові стіни за наявності каркасу, утеплювати покрівлі, горища, перекриття, підвали та існуючі стіни.

Компанія виробила готову систему для екоутеплювача з технічних конопель, в яку входять: добавка і рецептура, спеціально виготовлений міксер, опалубка та технологічна карта.

Підприємець упевнений, що навчитися даному виробництву може будь-яка людина протягом двох-трьох днів, тому робітники компанії часто консультують та навчають будівельників. Виготовлення утеплювача розпочалося цього року.

Бізнес в Україні, ділиться Сергій, розпочинався із боротьби з менталітетом наших людей, а особливо з небажанням архітекторів працювати з екоматеріалами.

Потім був процес удосконалення технологій та, що важливо, виготовлення домішки з натуральних компонентів, яка б дозволила уникнути закупівель виду вапна, що не виробляється в Україні.

Така домішка — інновація, яку розробила компанія, — дозволила значно зменшити собівартість матеріалу.

Цю розробку оцінили експерти Міжнародного конкурсу екологічного індивідуального будівництва KYIV ECO HOME 2015 присудивши компанії "Хемпаер" перше місце у номінації "Кращі огороджувальні конструкції в проектуванні екологічного індивідуального будівництва".

Не блокувати природу, а допомагати їй

На сьогоднішній день компанія має сайт та сторінки у соцмережах, Сергій і його колеги виступають на тематичних семінарах, пояснюючи корисність свого продукту.

Коваленков переконаний, що Україна є перспективним ринком для конопляного будівництва.

"Люди все більше цікавляться екоматеріалами, які економлять гроші і сприятливо впливають на здоров'я. Одним із таких матеріалів є технічні коноплі", — говорить підприємець.

Найбільша перевага будівництва чи утеплення екоматеріалом із конопель "Хемпаер Мікс" — це високоякісна регуляція вологи у приміщенні. Рівень вологості визначає рівень комфорту в домі. Стіни в будинку з комфортним рівнем вологості мають бути паропроникними. Це дозволяє суттєво економити на системі вентиляції.

Одна із ключових фраз, які повторює засновник компанії, — "Головне не блокувати природу, а допомагати їй".

Конопля як рослина виводить величезну кількість токсинів і СО2 із атмосфери під час росту. Опалим листям удобрюють землю перед посівом наступної культури.

Вапно, у свою чергу, після перемішування з іншими компонентами розробленого компанією матеріалу поглинає вуглекислий газ під час карбонізації, тому стіна з такого матеріалу на мікроскопічному рівні буде тривалий час очищати повітря.

Так само у приміщенні буде підвищуватися рівень PH, що запобігатиме появі в домі грибків і бактерій.

Економити до 50% коштів при опаленні і охолодженні приміщення

Будівництво або утеплення матеріалом, розробленим компанією, дає змогу економити до 50% коштів при опаленні і охолодженні приміщення цілий рік, а також дозволяє закладати полегшений фундамент при будівництві стін із нього.

Клієнтами компанії можуть бути як власники приватних будинків, так і великі будівельні компанії, з якими Сергій планує співпрацювати у перспективі. Для цього компанія шукає можливість мати заводські приміщення, щоб готувати матеріал не на будівельних майданчиках, а завчасно.

Сергій вважає коноплі корисним матеріалом не тільки у будівельному бізнесі, тому подальший розвиток компанії засновник вбачає саме у конопляному виробництві. "Це буде не тільки будівництво, а й співпраця з компаніями, які займаються виробництвом товарів із конопель", — розповідає підприємець.

Вид конопель, який використовується компанією, є технічним, не містить психотропних речовин і абсолютно легально вирощується в багатьох країнах світу.

Одним із перспективних проектів "Хемпаер" є також розвиток проекту екопоселень для переселенців зі сходу країни з використанням даного матеріалу.

"Люди зможуть самі побудувати будинки, тому що і технологія, і матеріали не потребують великих затрат", — пояснює Сергій.

Постійна бригада "Хемпаер" складається з 4-х осіб. Решту залучають на проекти за необхідності або самі замовники, або їх бригади проходять навчання і виконують роботи під наглядом представників компанії.

Підприємець каже, що швидкість будівництва залежить від обсягу робіт, швидкості, з якою навчаються та працюють будівельники, але будівлю можна утеплити приблизно за чотири тижні.

Компанія працює із кожним клієнтом індивідуально і формує ціну своїх послуг залежно від складності робіт, бо хтось хоче утеплити стіни існуючого дачного будиночка, комусь треба побудувати новий купольний будинок, а комусь —  утеплити покрівлю або підлогу чотирьохповерхового будинку.

Наприклад, побудувати нові стіни для одноповерхового дачного будиночка площею 49 кв. м за наявності дерев'яного каркаса коштує близько 58 тис. грн. Замовник отримує утеплювач і готову затверділу стіну для штукатурних робіт.

"При цьому така енергозберігаюча стіна відразу після зведення починає незалежно від сезону економити гроші власнику будинку. Використовуваний матеріал повністю робить непотрібним придбання паро- і гідробар'єрів, гіпсокартонних плит, токсичних утеплювачів і ОСБ-плит. Рівень вологості завжди залишається незмінним і максимально комфортним", — пояснив Сергій Коваленков.

"Наша компанія хоче, щоб люди й самі будували собі такі будинки", — говорить він. Якщо замовник вирішує зайнятися утепленням самостійно, то йому допомагають доставити сировину на об'єкт, проводять навчання. У такому випадку вартість утеплювача зменшується на 30%.

У 2015 році компанія утеплила вже шість будівель.

Було використано 60 тонн конопель. "Непогано для матеріалу, який раніше вважався відходами", — зауважує Сергій.

Об'єкти, у будівництві яких брала участь компанія, можна побачити в Україні та Росії. Восени починається утеплення нових об'єктів у Києві та Київській області. Натепер компанія консультує замовників у таких країнах, як Франція, Литва і США.

 

https://www.facebook.com/hempireua

 

 

Взято з сайту http://stalo.delo.ua/uchasnyki/top-50-hempaer.html